STUDENTJOB BLOG

Har du blivit kallad till en gruppintervju och vet inte riktigt vad du ska förvänta dig? Frukta icke! Jag är här för att hålla dig i handen och guida dig igenom gruppintervjun med 4 enkla tips. Inom några minuter kommer det förhoppningsvis att kännas mindre läskigt. 

 

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter?

Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag!

 

Gruppintervju

 

1. Var förberedd 

Först och främst, grattis! Att ha blivit kallad till intervju innebär att du har kommit en bra bit in i processen och att rekryterarna är intresserade av dig och av vad du skulle kunna bidra med till företaget. Det här är din chans att visa vem du är och vad du går för!  Flera andra kandidater har, precis som du, fått chans att göra samma sak. Hur många som kallas till gruppintervju kan variera, precis som mängden förberedelse du kommer behöva göra innan. Vissa vill att du förbereder en uppgift, kanske en kort presentation av dig själv eller att du ska lösa ett case, medan andra inte alls har dessa typer av uppgifter. Ofta är de tydliga med detta i kallelsen till intervjun, men tveka inte att höra av dig till dem om du är osäker! Det tyder bara på att du är intresserad och menar allvar, och att du är mån om att göra bra ifrån dig. Även om de inte skulle förvänta sig konkret förberedelse i form av en löst uppgift, så bör du ändå ta dig tiden att verkligen läsa på om företaget för att få en känsla av vilka de är och vad de vill. Det gör det lättare för dig att svara på frågor som ställs under intervjuns gång och att få en inblick i vad de efterfrågar. Framförallt innebär att vara påläst en trygghet och ett lugn så att du verkligen kan fokusera på att visa upp ditt bästa, avslappnade jag! 

2. Hitta balansen

Hur en gruppintervju är utformad kan som sagt variera, men ofta innebär det någon form av uppgift ni ska lösa i grupp eller diskussioner kring frågor som rekryterarna ställer. Här är det viktigt att du hittar en balans i att både ge och ta plats. Själva fördelen med en gruppintervju är ju att rekryterarna kan testa förmågor hos dig som inte hade framkommit lika tydligt under en vanlig face 2 face-intervju. De kan till exempel titta på din sociala och kommunikativa förmåga, ledaregenskaper, initiativtagande, och om du är duktig på problemlösning. De kan också tydligt se om du skulle passa in i arbetsrollen och på företaget i stort. Så tänk på att lyssna noggrant på de andra kandidaterna, men även att balansera upp detta med att ta ordet och initiera diskussioner. Se till att du flyttar blicken mellan alla i rummet när du talar, det tyder på att du är närvarande och inkännande och är ett enkelt sätt att inkludera alla i dina tankegångar. Använd den sociala situationen till din fördel helt enkelt! 

3. Tänk på ditt kroppsspråk och lyssna aktivt

Det här kan låta som ett trivialt tips, men vi ska inte underskatta hur mycket vi egentligen säger med kroppen. Känner du dig superstressad och nervös vill du inte att detta ska synas utåt, eller hur? Så ta några djupa andetag, sänk axlarna och sträck på dig. Då har du ett öppet och avslappnat kroppsspråk. Sen är det bara att  le mycket så är du snart hemma! Kombinera detta med att lyssna aktivt på de andra intervjudeltagarna eftersom detta visar på engagemang och gör det tydligt att du låter andra människor bli hörda.

4. Var dig själv

Tänk att jag skulle ge alla dessa konkreta tips och sen avsluta med en sådan kliché. Jaja, sånt är livet antar jag. Det jag menar är att du ändå är på intervjun för att visa upp vem du är och varför du är rätt kandidat för jobbet. Jag kanske inte skulle uppmuntra dig att vara exakt som du är när du är tillsammans med dina bästa kompisar, vi befinner oss fortfarande i en professionell miljö, men låt inte din personlighet försvinna i vimlet av råd om kroppsspråk och förberedelse. Ta med dig mina tips, men släng in en touch av dig själv med!

Kanske har du supermånga bra idéer på hur du kan visa upp din sociala förmåga eller ledaregenskaper? Använd dem. Det finns ju trots allt ingen exakt mall för hur du är den perfekta kandidaten för jobbet, allt det beror ju självklart på företag och rekryterare, men jag tror ändå att du är några steg närmare nu.

Och till sist vill jag avsluta med några kloka ord från vår allas Dwight Schrute:

gruppintervju

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

Registrera dig på två minuter! Vill du vässa på ditt CV ytterligare? Ta hjälp av vår CV mall här nedan.

   

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera