STUDENTJOB BLOG

tips för att jobba med SEO

SEO är i dag ett väldigt omtalat ämne som alla företag kan dra nytta av. Att jobba med SEO innebär därför att utmana sig själv i en populär bransch.

SEO handlar om att synas på Google; en organisk marknadsföring som gynnar alla företag, oberoende av bransch eller inriktning. Att lyckas med den typen av marknadsföring är såväl roligt som givande – både för dig och företaget du hjälper.

Ett rejält plus för dig som vill börja jobba med sökmotoroptimering är att det i dagsläget råder kompetensbrist i branschen. Därmed är det inte särskilt svårt att hitta ett jobb. Många företag står redo att anställa så länge du kan uppvisa god kunskap och ett brinnande intresse.

Så vad består SEO av egentligen? I stora drag kan det delas in i fem områden;

  • Teknik
  • Content
  • Länkar
  • Användarupplevelse
  • Projektledning

Låter det som någonting för dig? Då vill du självfallet veta hur du ska gå tillväga.
Sanningen är att det just nu inte finns någon bra utbildning där du kan lära dig alla dessa färdigheter på en gång. Så vårt tips är att välja ett eller två områden som tilltalar dig lite extra och gå en grundutbildning i dessa. Med det som stabil bas kan du sedan gå in för att lära dig resterande själv. Det utan tvekan bästa sättet att göra det på är att försöka skaffa ett jobb eller en praktikplats där du får möjlighet att gå bredvid engagerade och erfarna SEO:are som brinner för ämnet lika mycket som du. Då kommer du garanterat att lära dig att allt som krävs för att bli en fullbordad SEO:are – man blir som man umgås, som man ju brukar säga.

Väljer du att gå den vägen kommer det att kräva mycket tid och stort engagemang, därför gäller det att du verkligen trivs på din arbetsplats. Så välj den med omsorg. Det finns en hel del företag som sysslar med SEO runt om i Sverige, en del fullskaligt och en del i kombination med andra tjänster. Bäst för dig är självklart att hamna på en renodlad SEO-byrå. Där ligger allt fokus på just SEO och det gör att alla tekniker kommer falla på plats på snabbare.

jobba med SEO

Vill du läsa på och fördjupa dig i ämnet ytterligare innan du bestämmer dig för att ge dig ut “på riktigt” är ett tips att söka igenom nätet på information om SEO. Sök, sök, sök. Läs, läs, läs. Det finns mängder av matnyttigt att förkovra sig i – allt från bloggar till videos och poddar. Det ypperligt sätt att öva upp förmågan att hänga med och ha koll på det senaste. För det är också en viktig del i SEO – att vara “up to date” med de senaste trenderna och algoritmerna som Google ständigt uppdaterar. Det hela går ju egentligen ut på att överlista dessa. Så: Googla, läs på, nätverka, räck ut en hand – i dag finns det som sagt ingen direkt utbildning för att bli expert inom SEO, men har du bara viljan och intresset kan du komma en lång väg. Och det fina är att många andra SEO:are där ute är redo att hjälpa dig att komma dit.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera