STUDENTJOB BLOG

Karriärtips

Du har bestämt dig för att hitta drömjobbet men inser kanske att vägen dit inte är självklar.  Sök och få tjänsten du vill ha med vår snabbguide:  

Strukturera ditt jobbsökande


Att söka jobb kan ofta kännas som ett heltidsjobb i sig. Skapa rutiner för dig själv och lägg upp en plan för hur många företag du ska kontakta och hur många ansökningar du ska skicka iväg varje vecka. Använd gärna en CV-mall och se till att ditt CV är uppdaterat. Ett bra sätt för att skapa tydlig struktur är att sätta upp små delmål varje dag. Glöm inte att belöna dig själv när du har uppnått ett delmål så att du inte tappar motivationen!  

Tänk på vem du kontaktar

När du bestämt dig för ett företag som fångat ditt intresse är det viktigt att du riktar din ansökan till rätt person. Personalchefen eller VD:n har inte alltid koll på varje avdelnings rekryteringsbehov och för att minimera risken att din ansökan glöms bort i någon byrålåda ska du vända dig till den person som skulle kunna bli din närmaste chef. På så sätt ökar du dina chanser till att få jobbet.

Kom väl förberedd


Har du blivit kallad på intervju? Kul! Nu gäller det att visa varför du har sökt dig till just det här specifika företaget. Läs på om företaget och om tjänsten och förbered några frågor som du kan ställa till intervjuaren. Då visar du att du är intresserad och vill veta mer.

jobb som student

Presentera dig själv


Väl på intervjun ska du berätta för intervjuaren vem du är, vilka tidigare erfarenheter du har, varför du slutade på ditt förra jobb och varför du vill ha den här nya tjänsten. Var förberedd på alla tänkbara frågor om dig själv för att kunna ge så bra svar som möjligt. Få mer tips om hur du lyckas på intervjun här!

Följ upp


Glöm inte bort att fråga vad nästa steg i processen är och hur lång tid det kommer att ta innan du får besked. Skicka gärna ett mejl efter intervjun och tacka. 

Tips! - Jobba som konsult!

 

Bemanningsbranschen är ett bra steg in på arbetsmarknaden och det går ofta fortare att få ett jobb som konsult än att få en fast anställning direkt på ett företag. Om du visar vad du går för är sannolikheten stor att du får fast anställning på företaget som hyr in dig. Om du är osäker på vad du vill jobba med är det en bra möjlighet att få erfarenheter, knyta kontakter och på så sätt öppna upp nya dörrar för framtiden.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studentwork.se – ett av Nordens ledande rekryterings- och bemanningsföretag specialiserade på studenter och utexaminerade med upp till 5 års arbetslivserfarenhet. Studentwork matchar arbetsgivare och talanger i början av karriären, från kortare bemanningsuppdrag till längre heltidsanställningar. Du hittar alltid lediga tjänster på deras hemsida!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera