STUDENTJOB BLOG

 

boktips för studenter

Att läsa har alltid varit en viktig typ av avkoppling för mig, särskilt när jag är stressad över skolan eller jobb, och jag letar ofta efter nya boktips. Många gånger hittar jag mest listor om hur man ska läsa facklitteratur för att “boosta karriären” eller för att bli så framgångsrik som möjligt. Visst kan även jag uppskatta välskriven facklitteratur och självhjälpsböcker, men ibland behöver man läsa en bok bara för underhållningens och avkopplings skull utan att man ska behöva bli en bättre människa efteråt. Därför tänker jag nu ge 3 boktips som passar en stressad student som bara är på jakt efter lite verklighetsflykt i plugget. Häng med!

 

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Originaltitel: The seven husbands of Evelyn Hugo

Monique arbetar som journalist i ett stimmigt New York. Hennes man har precis lämnat henne och hennes karriär kommer liksom ingenstans. Hennes lycka verkar dock vända när Hollywoodikonen Evelyn Hugo kontaktar henne, av alla personer, för att få hjälp med att skriva sin biografi. Evelyn har aldrig tidigare öppnat upp sig om sitt stormiga liv, så det här är verkligen Moniques chans att nystarta sin karriär. Genom ett reportageformat får vi följa Evelyn och Monique och höra om vänskapen, karriären och de sju makarna Evelyn haft under sitt legendariska Hollywoodliv. 

Att säga att denna roman är gripande är nästan en underdrift. Snabbläst, spännande och omöjlig att lägga ifrån sig när man väl har börjat. Jag rekommenderar att läsa denna om du behöver fly från tentaplugget i några timmar.

Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma

Andrées polarexpedition är en av de gåtor som många människor, både forskare och hobbyfolk, försökt lösa. 1897 åkte Andrée iväg i en luftballong på en expedition mot Nordpolen tillsammans med två andra deltagare. De återvände aldrig. Vad som faktiskt hände är det ingen som helt säkert vet, och författaren Bea Uusma gräver djupare i mysteriet för att stilla sin egen nyfikenhet. Resultatet blev denna bok där hon presenterar sina egna teorier iklädda ett fantastiskt språk och personligt engagemang. 

Boken är estetiskt tilltalande med bilder och målar upp denna tragiska historia på ett engagerande och lättläst sätt. Detta är en perfekt bok att läsa för någon som kanske är mitt i uppsatsskrivande och behöver färdas iväg till en annan plats för en liten stund, och inspireras av utforskande och vackert språk!

 

boktips

Störst av allt av Malin Persson Giolito

I våras var det svårt att undgå hypen kring Netflix satsning på svenska serien Störst av allt. Men den är ju faktiskt en bok från början! Boken är en rättegångsthriller som följer en ung överklasselit i Djursholm, där en skolskjutning ägt rum på en gymnasieskola. Vi får ta del av berättelsen genom Majas perspektiv som vi förstår har varit inblandad i attentatet på något sätt. Historien hoppar ständigt i tiden och vi får både lära känna karaktärerna innan attentatet, och sedan ta del av polisutredningen och rättegången efter. 

Även denna är svår att lägga ifrån sig, och absolut mycket mörkare än de böcker jag tipsat om tidigare. Någonting att distrahera sig själv med i höstterminens mörker! 

Jag har såklart bara tipsat om snabblästa romaner eftersom jag vet att vi studenter inte har tid att ge oss in i Brott och Straff eller Sagan om Ringen. Du kommer inte heller bli en mer framgångsrik människa som är del av “5 am club” med livet under kontroll. Däremot kommer ha tre roliga och spännande läsupplevelser med dig, och det tycker jag nästan är bättre!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera