STUDENTJOB BLOG

Att studera en termin utomlands är något som i princip aldrig är en dålig idé. Du använder ett annat språk än svenska, du får möjlighet att knyta globala kontakter för framtida jobb och så klart förhoppningsvis en massa nya vänner. Det är ett äventyr som är lika mycket ett minne för livet som ett smart karriärsval.

När du ändå är utomlands, kan du för att få ytterligare erfarenheter och en extra boost till ditt CV, passa på att träna upp språket. Engelska och spanska är de vanligaste språken när du studerar utomlands, vilket är anledningen till att inlärningsappar som Babbel erbjuder kurser i språken. Ska du studera i ett spansktalande land kan du förbereda språkkunskaperna genom appen. Kurserna är endast 15 minuter långa och är utarbetade av lärare, språkexperter och lingvister. Du kan plugga in några spanska ord och fraser och därmed få en bra grund att stå på när du landar i ditt nya, tillfälliga hem. Det skadar inte att kunna hälsa, säga tack och fråga om vägen när du landar i ett land med främmande språk.

 

Varför är ett tredje språk viktigt?

Ett språk utöver svenska och engelska är som sagt en enorm fördel i ditt CV. Även om du inte direkt kommer använda språket i ditt framtida arbete så vittnar ändå goda kunskaper i ett tredje språk om driv och initiativtagande. Skulle företaget där du arbetar råka få en offert på till exempel spanska är det också ett bra tillfälle att visa framfötterna och briljera lite.

utlandsstudier

En annan fördel karriärmässigt är att språkkunskaper blir viktigare i en alltmer globaliserad värld. Det öppnar upp för nätverksbyggande i flera länder, och därmed också större möjligheter för expansion och samarbeten med andra företag.

Det finns så klart också fördelar på ett mer personligt plan. Att lära sig ett språk är ett mäktigt och tidskrävande projekt, vilket alltid är bra för karaktären. Insikt i andra länders språk förbättrar också din förmåga att reflektera över ditt eget modersmål. Sist men inte minns blir det lättare att lära sig andra språk då samma grammatiska system och termer i stort sett kan användas för att strukturera alla världens språk.

lär dig ett språk

Ökar chansen för givande studentjobb

När du studerar utomlands är det tillåtet att arbeta samtidigt. Reglerna kan dock skilja sig mellan olika länder. Studerar du i Norge, Schweiz eller i ett land inom EU är det inga problem eller restriktioner med att arbeta i landet du studerar i. Ska du studera utanför EU är det olika regler, men det krävs alltid någon typ av arbetsvisum för att få tillstånd att arbeta. I Japan kan du till exempel enkelt ansöka om arbetsvisum på flygplatsen, så länge du har studentvisum. Se till att kolla upp vad som gäller i landet du ska befinna dig i.

Jobb som du kan göra på distans, som exempelvis frilansskrivande eller översättning får du utföra var som helst. Detsamma gäller om du jobbar åt din arbetsgivare som befinner sig i Sverige, så länge ni har det överenskommet sinsemellan så klart.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera