STUDENTJOB BLOG

En glad tjej

Äntligen är du tillräckligt gammal för att köra; men att ha tillräckligt med pengar för körskola och bil är en annan historia. Innan du lär dig köra är det viktigt att planera hur du bäst täcker kostnaderna för körlektioner och hitta den bästa bilen för dig som student. 

 

Här går vi genom våra bästa tips så du kan ge dig ut på vägarna så fort som möjligt!

 

Redo att skaffa bil?

Det första du behöver reda ut innan du bestämmer dig för att ta körkort är ifall du verkligen behöver det eller inte. Fråga dig själv:

Har du tid att lära dig att köra och skriva prov? Ifall du inte har tillräckligt med tid att dedikera till din körning finns risken att du spenderar mer pengar än nödvändigt på en mer utdragen inlärning. Detsamma gäller själva uppkörningen; det är mycket mer effektivt att vänta till du är absolut säker på att du kommer klara det istället för att försöka få det gjort så fort som möjligt och misslyckas!  

Det finns ingen poäng i att lägga alla pengar på körlektioner ifall du inte har råd med själva uppkörningen, så var noga med att planera din ekonomi. Men glöm inte heller att spara pengar för resten av livet, så du slipper äta nudlar till frukost, lunch och middag!

Sist men inte minst, behöver du verkligen lära dig att köra? Fundera på ifall det verkligen är nödvändigt eller inte. Ifall du gör det för att kunna köra till butiken 2 minuter hemifrån kanske det inte är nödvändigt just nu. Då kan det vara bättre att vänta tills du har tid och pengar nog för körlektioner och uppkörning.

Ifall du kommer fram till att du vill lära dig köra och köpa bil nu så finns det ett antal saker att tänka på för att spara in pengar...

 

Spara När Du Kan 

Först måste du fundera på varifrån du kan få pengar. Kanske har du för vana att äta ute lite för ofta(vi vet hur lockande en instagram-vänlig brunch är), eller har du kanske ett abonemang på gymmet som inte används. Små ändringar i din livsstil, som att lägga lite extra tid på att hitta de billigaste matvarorna eller att ta med en egen påse till matbutiken, kan spara dig mycket pengar i längden!

Välj att spendera pengar på saker som verkligen betyder, gör en budget för dina nöjen eller hitta saker att göra gratis. På så sätt kan du fortfarande göra roliga saker utan att det kostar för mycket!

 

Sätt Realistiska Mål För Ditt Sparande

Det är en bra idé att skapa mål för ditt sparande, så att du vet hur mycket du kan spendera per månad och vecka. Det kommer motivera dig och göra det lättare att hålla ordning på ditt sparande. Men, skapa realistiska mål! Det är inte rimligt att spara 200 000 på bara några månader, det kommer bara göra dig uppgiven och omotiverad att fortsätta.

En god vana att ta upp är sätta av en del av ditt studentlån varje månad. Ifall du sparar 20% av ditt lån varje månad kommer du ganska snabbt se resultat på ditt konto, och kunna köpa den där bilen ganska snart!

 

Deltidsjobb

Som student lär du ha en del tid över, som du kan använda till att jobba deltid. De extra pengarna kan komma väl till hand för att finansiera ditt studentliv(det kan vara dyrt, vi vet), eller sparas till bilköp. Det finns massvis med jobb perfekta för studenter, som barnvakt eller läxhjälp. Ett studentjobb ger dig också värdefull erfarenhet av att planera din tid mellan jobb och studier, något att använda i ditt CV.  

Tips För Att Köpa Bil

Köp Inte Första Bästa Försäkring

Du har äntligen ditt körkort, så vad härnäst? Du vill inte ha slitit för ditt körkort bara för att upptäcka att du inte har råd med varken bil eller försäkring. Gör din research innan du väljer försäkring.

Köp Andrahand!

Det finns massvis med bilar där ute du kan köpa second hand. Du bör ta dig en titt där ifall du vill komma billigare undan, det kan ta lite extra tid men ifall du sparar pengar på det så kan det vara värt det!
Du bör också kolla efter vilken bil som passar dig bäst som student. Ifall du inte kör så ofta eller långt kanske du inte behöver den största bilen!

 

Ta Hand Om Din Bil

Det finns många sätt att hålla ned kostnaderna för att underhålla bilen. Varför inte hålla koll på vilka delar av bilen som redan bytts med hjälp av Autodoc Club

 

Ifall du följer dessa tips kommer du vara ute på vägarna innan du minst anar det!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera