STUDENTJOB BLOG

När Covid-19 bröt ut tidigare i år var det nog ingen som trodde eller riktigt förstod innebörden av att jobba hemifrån och vilken förändring vi stod inför. Företag började stänga ned och kontoren blev hemmakontor istället. Även föreläsningar blev förflyttade över zoom och salstentor blev hemtentor. Våren fick en totalvändning och nästan alla som kunde började jobba hemifrån via datorn istället för att gå till jobbet eller skolan. Medans många tänkte att det var en temporär lösning som skulle vara i några veckor, står vi nu inför en höst med fler hemmakontor och distansstudier än någonsin. Det är en ganska delad känsla kring att jobba hemifrån: jobbigt tänker vissa, skönt tänker andra. 

Jag insåg ganska snabbt att det var lätt att falla ur rutin under min vår av studier från studentboet. Helt plötsligt kunde föreläsningarna tas när det passade mig och jag anpassade mig ganska snabbt till att jobba hemifrån. Men det blev enkelt sena kvällar med kompisarna, och något “godmorgon” hördes inte förrän runt lunchtid. Distraktionerna blev med andra ord oändliga och för att jobba hemifrån krävdes det en hel del disciplin från min sida för att inte säcka ihop totalt. För att du som ska jobba hemifrån eller plugga på distans i höst har jag nu samlat ihop mina bästa tips för att få en så normal vardag det bara går!

Jobba hemifrån

Håll arbetstider

Visst känns det skönt att kunna bestämma helt själv när, hur och var du ska jobba? Absolut, att jobba hemifrån har definitivt sina fördelar. Men efter ett tag bleknar motivationen och du blir inte ens hälften så produktiv som du brukar under en vanlig arbetsdag. Försök behålla dina ordinarie arbetstider även när du jobbar hemifrån, såsom kliv upp samma tid varje morgon, ta lunch samma timme och strukturera upp ditt schema för veckan. På det viset blir det mer givande att jobba hemifrån och på ett effektivt sätt!

 

Klä på dig

Svårare än så är det inte. När du klivit upp, gör dig redo för din arbetsdag - att jobba hemifrån borde innebära samma morgon rutin som innan. Hoppa ur pyjamasen och klä på dig som om du skulle in till kontoret eller iväg till skolan. Detta är ett enkelt knep som funkade bra för mig när jag pluggade på distans. Att jobba hemifrån kan upplevas väldigt flexibelt, men du vet aldrig när någon vill boka in ett snabbt möte, eller grupparbeten som ska filas på i sista sekund. Har du gjort dig redo på morgonen är du redo för nästan vad som helst!

 

Fixa ditt hemmakontor

När du ska jobba hemifrån är det viktigt att du har lugn och ro vid din nya arbetsplats. För att hitta ett snyggt hemmakontor, se till att du spenderar lite tid med att hitta en plats där du ska jobba hemifrån och även känner att du kan prestera och fokusera. Kanske har du redan ett skrivbord med kalender, mappar och anteckningsblock utlagda, eller så får en plats vid matbordet bli det nya för att det ska fungera att jobba hemifrån för just dig. Oavsett om du behöver inreda eller inte, se till att du har bra ljus och tillräckligt mycket plats för dina kommande projekt! 

 

Ta pauser

Under en vanlig dag i skolan eller på jobbet tar du med all säkerhet några pauser för att rensa hjärnan lite och det är såklart lika viktigt när du ska jobba hemifrån. Att ta pauser ger dig lite tid att reflektera över arbetet du gör och även prestera bättre resten av dagen, oavsett om du ska jobba hemifrån eller är på din arbetsplats. Ta en promenad, en kaffe ute i solen eller en powernap för att sedan fortsätta jobba hemifrån med samma energi som på arbetsplatsen eller i biblioteket!

 

Rör på dig

Att det är viktigt att röra på sig har du säkert hört förut, och när du ska jobba hemifrån är det särskilt viktigt då det inte blir många miljöombyten under de timmarna du ska jobba. Ta en promenad under dagen kanske funkar för vissa, men ibland kan det vara viktigt att röra på sig även innan eller efter jobbet då man lätt blir stilla sittandes annars. När du ska jobba hemifrån sparar du in tiden att faktiskt ta dig till jobbet eller skolan, är du dessutom en morgonmänniska kanske du kickstartar dagen med ett träningspass, eller så avslutar du dagen på rätt sätt och varvar ner under en runda i löpspåret eller en sväng till gymmet. 

 

Sluta för dagen

Som redan nämnt är det viktigt att hålla sina tider och rutiner när du ska jobba hemifrån. Liksom att kliva upp i tid är det lika viktigt att kunna sluta för dagen också. Jag var van vid att vara klar med sista föreläsningen klockan 17:00 och då såg jag fram emot att kunna komma hem och ta det lugnt efter en heldag i skolan. Men när du ska jobba hemifrån är det förståeligt att det kan vara svårt att släppa allting när kontoret är 3 meter ifrån soffan, men försök att stänga av för dagen när det är dags.

 

Dina vardagsrutiner kanske kommer se lite annorlunda ut ett tag till, men för att följa ditt jobbschema på ett effektivt och långvarigt sätt hoppas jag dessa tips hjälper till på vägen när du ska börja jobba hemifrån. Letar du nytt jobb eller vill du börja jobba hemifrån idag? Är du student och behöver lite extra pengar i höst? Kolla då in våra extrajobb!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera