STUDENTJOB BLOG

Tentaplugg

Oktober har anlänt och för många betyder det tentaperiod. Medans somliga planerar sina studier in i minsta detalj, och är väl förberedd inför kommande examinationer, så finns det såklart många av oss som inte gör det. I sann studentanda är det fullt normalt att ha valt en tentafest före en dags pluggande, men det är också viktigt att åtminstone försöka sig på kommande plugg och förberedelser. Det är trots allt det som krävs för att ta sig igenom utbildningen ;).

Men det är inte alltid lätt, och likt många andra kanske du tänker: HUR ska jag klara tentan nästa vecka? Det är inte ovanligt att stressa upp sig och låta ångesten ta över innan man ens hunnit börja. Men du kan vara lugn! Vi har samlat de bästa tipsen för att just du ska överleva tenta-p!

Gör ett schema

Planera vad och när du ska plugga för att så effektivt som möjligt hinna med det du behöver. När är du som mest produktiv? Är du morgonmänniska kanske det är värt att ställa klockan en timme tidigare, alternativt om du är kvällsuggla och behöver sova ut den extra timmen för att sedan kunna maximera plugget. Planera efter vad som funkar för dig och din studieteknik!

Plugga med vänner

Det är alltid skönt att plugga ihop med andra där du kan diskutera problem ni stött på eller bara få en lugn studiero. Hitta en skön studiemiljö där ni tillsammans trivs, kanske är det stans bästa café eller det allmänna stadsbiblioteket.

Ta pauser

Under tentaplugget är det viktigt att inte tvinga sig själv att sitta i längre perioder när man fastnat på ett specifikt tal eller en modell du inte förstår dig på. Glöm inte bort att ta pauser från plugget och försök tänka på annat en stund. Gå och träna, laga en ordentlig middag eller varför inte möta upp en vän för en promenad.

Handla smart och gör matlådor

Planera dina matinköp för veckan och skriv en lista på vad du behöver. Efter en lång dag är det alltid skönt att komma hem till en färdig matlåda eller ett recept liggandes på köksbänken. Och glöm inte bort pluggsnacksen - på så sätt har du alltid tillgång till ny energi när dippen slår till.

Sov ordentligt

Sömnen kan vara det viktigaste att prioritera under den tuffa veckan. Det gör dig inte bara pigg och alert dagen efter, men hjärnan bearbetar även information under natten vilket gör att du lär dig bättre. Skapa dig en bra kvällsrutin för att ladda upp inför nästa dag samtidigt som du förbättrar minnet!

Framförallt, stressa inte upp dig. Du är den enda som kan göra något åt saken och försök att inte vara alltför självkritisk - en omtenta är inte hela världen och det händer även för de bästa. Som de brukar säga: det finns alltid en omtenta, men aldrig en omfest. Det kan vara något att ha i åtanke när du vaknar upp dagen efter! Hur som helst, se till att vara förberedd efter dina förutsättningar och kom ihåg, att göra ditt bästa är alltid tillräckligt!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera