STUDENTJOB BLOG

Soft Skills på jobbet

Är du trött på att behöva sålla bort intressanta jobbannonser för att du inte har tillräckligt med arbetslivserfarenhet eller exakt rätt utbildning? Oavsett hur ditt CV ser ut kan du ha goda chanser att kamma hem drömjobbet, tack vare dina soft skills. Det är snarare dessa som kommer avgöra om du är rätt person för rollen eller inte, vilket arbetsgivare blir allt mer medvetna om. Läs våra 3 bästa tips på hur du framhäver dina personliga styrkor och soft skills för att få jobbet du vill ha!

Få förståelse för vilka dina soft skills är

För att kunna visa för andra vilka dina soft skills är, måste du först ha definierat dem för dig själv. Och innan dess måste du förstå innebörden av soft skills. Den svenska benämningen på soft skills är ”mjuka kompetenser” och begreppet beskrivs bäst som alla de färdigheter och egenskaper som hör till din personlighet. De är personlighetsdrag som formar den du är och hur du agerar. De flesta arbetsgivare söker medarbetare med soft skills som; kommunikationsförmåga, samarbetsförmåga, emotionell intelligens och viljan att lära sig, för att nämna några. Här kan du läsa mer om soft skills och få hjälpa med hur du kan utveckla dem.

Ta reda på vilka personlighetsdrag arbetsgivaren söker

I många fall kan du läsa dig till vilka personliga styrkor som rollen kräver. I annonsen kan det till exempel stå, ”Vi söker dig som är självgående och målmedveten”, som är två typiska soft skills. Om det inte framgår vilka personliga styrkor som efterfrågas kan du själv fundera över rollen du har sökt. Vilka soft skills tror du behövs för att lyckas? Är det en kreativ eller administrativ roll? Säger företagets kultur och värderingar dig något om vilken typ av person de söker? De flesta jobbannonser innehåller även kontaktuppgifter till den som ansvarar för rekryteringsprocessen och du kan alltid vända dig till den personen om du har några frågor. Om du inte hittar information som kan berätta något om vilken person som sökes till rollen är det viktigt att våga fråga.  Dels för att ta reda på om du har rätt förutsättningar för att lyckas i rollen, men också för att avgöra om det är en roll du kommer att trivas i. 

Våga sticka ut från mängden!

Det kan kännas lite obekvämt att lyfta fram delar av sin personlighet som man själv menar är passande för en viss roll. Vi menar att det är här du har din chans att sticka ut från mängden. Var tydlig med varför just du kommer passa in på den här arbetsplatsen och i den här rollen. Ge gärna exempel i ditt personliga brev på situationer där du använt dig av dina styrkor. Det kan vara ett tillfälle där din stresstålighet satts på prov eller när du behövt lösa en konflikt. Ett ytterligare tips är att inleda ditt CV med några rader där du beskriver dig själv och dina ambitioner.  Även under intervjun är det bra att kunna illustrera konkreta exempel. Då är det viktigt att du redan i förväg har funderat på vad du vill du lyfta fram. Leta i minnet efter tidigare arbetssituationer eller vid ett helt annat tillfälle där du har agerat på ett lyckat sätt. Det finns säkert händelser under studietiden eller om du har engagerat dig i någon förening, som kan vara relevanta. Tänk på alla situationer där du på något sätt har utmanats och behövt agera.

Artikeln är ett gästinlägg skrivet av Studentwork – ett av Nordens ledande rekryterings- och bemanningsföretag specialiserade på studenter och utexaminerade med upp till 5 års arbetslivserfarenhet. Studentwork matchar Sveriges främsta arbetsgivare och talanger i början av karriären med hjälp av soft skills. Kolla in deras lediga tjänster och skapa din jobbprofil här!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera