STUDENTJOB BLOG

Nybörjarfel vid första resan

Alla som drar iväg på den första stora resan kommer att lära sig massvis på vägen, men alla kommer även att begå misstag. Här nedan kan du ta del av några vanliga misstag som förstagångsresenärer ofta gör.

Du planerar för mycket

Självklart kan den stora världen utanför hemma verka skrämmande och förvirrande, och det är därför de flesta förstagångsresenärer planerar alldeles för mycket hemifrån. Visst kan det vara frestande att ha bokat alla flyg billetter, turer, upplevelser och hotellrum hemifrån. Men om du bokar upp dig på för mycket i förväg, missar du dina möjligheter att vara spontan och flexibel på vägen.

Du blir lurad på vägen

Vi alla har någon gång blivit lurad under våra resor - och det är mer än en gång. Så det kan vara bra att förbereda sig, då det kan hända dig med. För att minska riskerna, kolla upp din reseguide och läs på om ficktjuvar och liknande för just ditt resmål. Använd sunt förnuft!

Du är rädd för lokalinvånarna

Många förstagångsresenärer är så rädda för att bli lurade, att de är rädda för lokalbefolkningen också. Var inte det! De allra flesta är bara vänliga och härliga människor som vill komma i kontakt med dig för att se var du kommer ifrån. 

Du äter inte gatumat

Att äta gatumat är nog något av det jag älskar mest med mina resor. Du får fantastiskt god mat för en billig peng, och du sitter ofta tillsammans med andra och äter. Så var inte rädd för att testa på. Ett gott råd - Ät där lokalinvånarna äter, dem letar också efter kvalitet. 

Våga äta gatumat utomlands

Du vill se alldeles för mycket

Det kan vara frestande att fylla alla dina dagar med massor av upplevelser, men det kan vara en dålig idé enligt mig. Ta istället lite tid till att uppleva och utforska platserna runt omkring dig, så kommer du oftast därifrån med mer meningsfulla upplevelser du sent kommer glömma. 

Du spenderar mer pengar än förväntat

De flesta förstagångsresenärer får slut på pengar under resans gång då de har underskattat priset på resan. Det går nästan alltid åt mer pengar än planerat under and resa. En bra idé kan vara att ta 10-20% av din resebudget och ha det sparat i reserv. Om du lyckas hålla budgeten, kan du alltid lyxa till det på resans sista dagar med reserv pengarna!

Din ryggsäck är för stor och för full

När man sitter hemma i Sverige så kan det vara svårt att tänka sig att man ska resa runt i flera månader med en enda ryggsäck som packning. Under resans gång kommer du snabbt inse att det är en förbannelse att bära runt på en tung ryggsäck fylld med saker som du ändå inte använder. 

Du ser bara det som står i din reseguide

Det talas around ”the Lonely Planet trail” - det vill säga den väg som rekommenderas i reseguiden från Lonely Planet. Följer du denna kommer du givetvis träffa massvis med andra resenärer, men sällan se något unikt. Lägg ner guiden då och då. Gör något spontant, låt slumpen styra - eller fråga andra på resande fot. 

Du bokar hela resan hos and resebyrå innan avresa

När du ska ut och resa för första gången kan det vara bra att prata med and resebyrå för att få hjälp med delar av resan. På så sätt har du and expert till hands som du kan lita på! Du kan även jämföra priser på flygresor. Men, många upplevelser är bättre att köpa under resans gång. Det är både billigare att köpa lokalt och du har möjlighet att följa med andra resenärer som du har träffat på vägen. Och återigen får du möjlighet att vara mer spontan och flexibel på din resa! 

Du sparar in på reseförsäkring och vaccinationer

Som tur är säkerställer de allra flesta förstagångsresenärer att teckna en bra reseförsäkring och se till att få rätt vaccinationer. Men tyvärr finns det dem som tror att det är smart att spara in på - vilket är för dumt! Pengarna du lägger på försäkringar och vaccinationer är absolut nödvändiga ifall du blir sjuk eller något oväntat händer.

Articlen är skriven av Kenneth , som tipsar om många matnyttiga tips att ta del av om du är sugen på att ta dig an den stora världen! Orolig för att pengarna inte ska räcka till? Kolla då in våra extrajobb !

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera