STUDENTJOB BLOG

resefusk

Det nya året är snart här och kanske innebär det lite fler resor än som varit möjligt under 2020. När vi är ute och reser är det nästan oundvikligt att någon försöker lura oss på pengar. Här nedan kan du som planerar nästa resa ta del av några av de mest vanliga metoderna till att bli lurad på pengar och en guide till hur du undviker dem på bästa sätt.

1. Attraktionen är stängd

Om du varit i Bangkok, har du definitivt varit med om en sådan händelse som bland annat används mycket av tuk-tuk förare. När du ber föraren köra dig någonstans säger han att platsen är stängd på grund av ombyggnader eller liknande. Istället blir du körd till en annan plats men som också såklart är mycket bättre. I själva verket är den plats du vill åka till inte stängd, men föraren kör dig till en liknande plats där han får en procentandel av entréavgiften. Detta sätt att lura till sig pengar på är mycket vanligt i Sydostasien, men förekommer givetvis annanstans också. För att undvika att bli lurad se till att insistera på att bli körd till den plats du ber om. Även om de flesta tuk-tuk förare stöder varann, kan du bara ta en extra resa dit ifall platsen är “stängd”.

2. Gratis transport vid besök av en souvenirbutik

På samma sätt i Bangkok och på andra ställen i Sydostasien är det mycket populärt att erbjudas gratis transport av tuk-tuk förare i utbyte mot att besöka en souvenirbutik på väg till din destination. Förarna får oftast bensinkuponger för att ta med sig turister till butikerna. I verkligheten kanske inte detta är något du blir lurat till och du väljer själv om du vill spendera pengar, men räkna med att du måste stanna minst 15 minuter i butiken för att föraren ska få betalt och detta kan upprepas flera gånger under vägen. Det finns dock billiga sätt att ta sig runt genom att se till att du har ett tydligt avtal med föraren om hur många ställen ni ska besöka innan du kommer till önskad destination och även hur länge du ska stanna på varje plats. På så sätt kan det faktiskt visa sig vara en positiv upplevelse - både för er och föraren! En extra bonus är att souvenirerna kan faktiskt vara billigare i dessa butiker än i de områden där turister bor. 

3. Hotellet är stängt

Detta verkar vara en klassiker bland taxiförare som ska köra dig till ditt hotell och berättar att hotellet har stängt, blivit slutsålt eller till och med brunnit upp. Den vänliga föraren kommer sedan gärna köra dig till ett annat liknande hotell som är bättre och billigare. Även i detta fall är inte hotellet stängt utan föraren får betalt för att lämna in sina passagerare till andra hotell. För att undvika detta bör du insistera på att få bli körd till hotellet du bokat. Om mot all förmodan hotellet skulle vara stängt på riktigt kan det vara en dålig idé att låta taxichauffören hitta ett nytt hotell åt dig iallafall. Hitta istället områden där många hotell finns och be om att bli avsläppt där. Naturligtvis kommer inte alla förare att försöka lura dig och ibland visar de faktiskt vägen till de bra hotellen. Lita på din magkänsla!

resefusk

4. Jag har ingen växel

Det är inte för att jag inte gillar taxichaufförer eller tuk-tuk förare men detta är åter ett klassiskt fusk-trick som speciellt används nära flygplatser. Föraren säger nämligen att han inte har någon växel och kan ge dig tillbaka pengar på din stora sedel och måste därför behålla allt. Om du precis landat i ett nytt land och bara växlat till dig stora sedlar - köp lite vatten eller liknande för att få lite mindre sedlar tillbaka som du sedan kan använda i taxin. Det är också viktigt att alltid komma ihåg att komma överens om priset INNAN du sätter dig i taxin eller tuk-tuk för att undvika att bli lurad.

5. Gåvor från främlingar är inte alltid gratis

Det här är något som händer på många olika delar i världen och jag själv har upplevt det flertalet gånger. Till exempel så lägger en gatuförsäljare en souvenir i din hand, eller en liten flicka knyter ett armband runt din handled. När du sedan vill lämna tillbaka souveniren eller armbandet blir säljaren arg och vägrar ta tillbaka varan. För att undvika att behöva betala för något liknande ska du alltid försöka lämna tillbaka varan, och om inte annat lägga den nära försäljaren själv och gå därifrån. Med armbandet kan det blir knepigare då det är fastknutet runt din handled, men flickan kan faktiskt knyta upp det igen. Om det blir riktigt obehagligt är det bäst att hota med att ringa polisen, då löser situationen vanligtvis sig självt.

6. Förfalskade pengar och sedlar 

När du får tillbaka pengar i butiker eller om du växlar pengar på gatan, kan oärliga människor använda den möjligheten till att lura dig och ge tillbaka gamla, skadade eller falska pengar tillbaka - i vissa fall kan många sedlar till och med ersättas med tidningspapper. Bedragarna är otroligt skickliga och det kan vara svårt att uppfatta vad som händer. För att undvika att bli lurad bör du endast växla pengar på gatan om du är helt säker på platsen eller att personen är ärlig. Det är oftast olagligt att växla pengar på gatan, så om något går fel är det svårt att få hjälp. Se till att alltid kontrollera alla sedlar som du får tillbaka oavsett vart du befinner dig och innan du lämnar en butik.

Men oroa dig inte allt för mycket, det är inte alltid så illa. Efter att tagit del av våra mest klassiska fusk är det lätt att tro att alla kommer vilja lura dig - men så är inte fallet. Under din resa kommer du träffa på många vänliga och hjälpsamma människor som du kommer att möta med ett öppet sinne. Min grundläggande livssyn är att alla människor är snälla och vill väl, vilket har lett till att jag blivit lurad några gånger. Ibland väljer jag att acceptera det som en lärd läxa, och ibland är det så att bedragarna behöver pengarna mer än jag. Men det är förstås viktigt att vara på sin vakt när det gäller en större summa pengar! De flesta ovanstående exempel är från egna erfarenheter eller andra berättelser från resenärer jag känner.

Artikeln är skriven av Kenneth Karl Nielsen, som delar med sig av sina bästa resetips och reseberättelser hos travelmarket och kuffert og kompas.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera