STUDENTJOB BLOG

Studenten

Efter tolv år i skolan är det för de allra flesta efterlängtat att ta studenten och ge sig ut i livet. Det är inte bara ett avslut på en era utan framförallt ett steg ut i vuxenlivet. Det är en möjlighet att närmare rikta in sin utbildning sig på det man brinner för, ta ett sabbatsår eller fixa drömjobbet.

Studenten tar du bara en gång i livet. Det kan vara mycket att tänka på och det kan i perioder kännas lite stressigt. Därför har vi skapat en guide, med tips inför sista terminen och studenten, så att du kan luta dig tillbaka och bara njuta.

Börja planera i tid

Planering för att du ska slippa stressa under sista terminen är A och O. Och att planera i god tid är prioritet nummer ett. Så fort du vet vilken dag din student är, så kan du meddela släkt och vänner så att de inte hinner boka in något annat. I dessa tider kan det vara bra med en plan B om en fysisk studentskiva inte skulle vara aktuell - exempelvis skulle en digital studentskiva kunna vara ett alternativ. Här finns verkligen utrymme att vara kreativ! 

När du vet vilken dag du tar studenten så kan du räkna baklänges från studentdagen och sätta deadlines för saker som ska ordnas. Sätt ett datum för när du senast behöver beställa balkläderna, ett datum för när inbjudningskorten behöver skickas för att komma fram i tid och så vidare.

Gör en budget

Det behöver inte kosta skjortan att ta studenten – iallafall inte om du gör upp en budget. Det är inte helt ovanligt att ryckas med och “unna sig” extra fina saker vid varje inköp. Något som i slutändan blir en hel del extra.

Börja göra en budget där du separerar alla de olika delarna som ska inhandlas och ordnas - innan du börjar köpa något. Det är ett bra sätt att hålla koll på kostnader och förhindra att slutsumman springer iväg. Olika poster att fördela är exempelvis: Mottagning/Studentskiva, Studentmössa, Balkläder och Studentoutfit. Det är förstås enklare att hålla nere kostnaderna nu när många events blir digitala - men se det som en möjlighet att spara en slant istället för att direkt spendera det på annat. 

Beställ studentmössan

Under första terminen i trean på gymnasiet beställer de flesta sina studentmössor. Har du inte beställt din studentmössa under höstterminen så är det hög tid att göra det tidigt på vårterminen. Studentmössan är nämligen en skräddarsydd produkt och det tar ett par veckor från att du beställer den tills dess att du har den i din hand. Hos Galio of Sweden har du möjlighet att designa din mössa helt enligt egna preferenser och du har en mängd olika garantier som gör att du kan känna dig helt trygg med ditt köp. 

Allt behöver inte vara perfekt

Fantisera inte allt för mycket om hur saker och ting ska vara - då är det lätt att bli besviken om allt inte blir exakt så. Det är okej om du inte hittar den perfekta studentklänningen eller att studentskivan inte kan vara så maxad som du föreställt dig med tanke på rådande omständigheter. Det är sånt som kan hända och absolut inget du kan påverka. Låt det inte hindra dig från att fira och vara glad.

Sist men inte minst – Njut 

NJUT, NJUT och NJUT! Du går bara gymnasiet en gång i livet och sista terminen är alldeles för kort för att du ska gå runt och oroa dig över saker eller haka upp dig på detaljer. Ta tillvara på tiden!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera