STUDENTJOB BLOG

Kille som skrivit CV

Hur skriver man ett CV utan arbetserfarenheter?

Att skriva ett CV utan arbetserfarenheter kan vara klurigt, men då gäller det att framhäva sina egenskaper och annat som man har åstadkommit. Trots att du inte haft ett första jobb än, så finns det andra sätt att addera erfarenheter till CV:t. Skriv exempelvis till din utbildning, volontärshandlingar och en massa annat. 

Vad är ett CV?

Låt oss reda ut vad ett CV egentligen är. Först och främst, betyder CV? Det kommer från latinet  och står för curriculum vitae, vilket betyder levnadslopp. Man skriver ett CV för att visa vad man har gjort rent arbetsmässigt och vad man har åstadkommit. Det kan bland annat handla om ens tidigare jobb, utbildning, kunskap inom ett visst område eller intressen, som kan vara relaterade till det jobb man söker. Dessutom är det ett plus att även ha med en bild på sig själv, i professionell anda och kontaktuppgifter,  så att företagen kan nå dig.

 

Vad ska ett CV innehålla?

Ett CV kan innehålla allting ifrån personlighetsdrag till vilket program du gick på gymnasiet. Vad man bör tänka på är att hålla sig kortfattad och stapla och strukturera innehållet, eftersom att ett CV oftast bara består av en sida. Arbetsgivare har inte tid att läsa alltför långa CV:n och därför är det smart att hålla sig kortfattad. På denna sida ska du försöka få med information om dig själv som fångar arbetsgivares intresse. Skriv vilka språk du behärskar eller om information om att du håller på att lära dig ett språk. Att lägga till sina färdigheter är också ett smart val, exempelvis om du är duktig på att jobba i Lightroom eller vet hur man hanterar en kassaapparat. Vissa lägger också till sida intressen vilket kan vara relevant för arbetsgivare att veta. Ett exempel på sådana intressen är till exempel att man gillar att fotografera eller laga mat. Något som verkligen bör framhävas i ditt CV är dina personlighetsdrag. Om du är noggrann, punktlig eller jobbar bra under stress, så skriv in det i CV:t.Nedan finns fler exempel på vad du kan lägga till i CV. 

 

Erfarenheter att ha i sitt CV:

  • Utbildning, linje/program
  • Språk som man kan
  • Personliga färdigheter
  • Intressen som är relevanta för arbetsgivare
  • Personlighetsdrag
  • Kort presentation av dig själv
  • Volontärshandlingar
  • Kontaktuppgifter
  • Professionell bild på dig
  • Tidigare jobb

 

Hoppas du har fått inspiration att skriva ditt CV och söka jobb. Glöm inte att även skicka med ett attraktivt personligt brev. Lycka till önskar vi på StudentJob!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera