STUDENTJOB BLOG

Daytrading

Extra inkomst från daytrading som student

Daytrading blir allt mer populärt och det behöver inte vara särskilt svårt att komma igång. Det är dessutom många studenter som använder trading till att skapa sig en extra inkomst. 

Observera: Det viktigaste är att du förstår grunderna och vet vad trading innebär. Det gäller också att förstå att det innebär hög risk och du kan förlora dina investerade pengar. 

Daytrading är en av de populäraste tradingstilarna och innebär att du oftast öppnar och stänger positioner inom en och samma handelsdag. Detta innebär snabba beslut som kräver fokus, engagemang och tid. 

Dess popularitet beror dels på det höga tempot samt att denna tradingstil ger många möjligheter till snabba vinster. Du som daytrader utnyttjar små marknadsrörelser för att göra många små vinster. Här kan du läsa mer om vad hur du kommer igång med daytrading och grundläggande information.

Här nedanför går vi igenom 6 enkla steg för hur du kan komma igång. Vill du lära dig mer så rekommenderar vi Aktieskolans artikel om hur du kan börja med daytrading som nybörjare.

Steg 1: Lär dig grunderna till daytrading

För att komma igång med daytrading är det viktigt att du förstår grunderna. Det finns flera olika sätt att handla med värdepapper och aktier. Dels finns det långsiktiga investeringar som går ut på att utnyttja marknadsrörelser under längre tidsperioder och dels finns det värdeinvesteringar som kräver snabba avslut med en kort tidshorisont. 

Daytrading tillhör den sistnämnda kategorin. Det är en värdepappershandel som påbörjas och avslutas inom en och samma handelsdag. Med andra ord är tidshorisonten mycket kort och kräver snabba beslut och stort fokus. 

Detta gör det möjligt för daytradern att utnyttja små marknadsrörelser för att göra många små affärer. Här nedan kan du läsa om grundläggande information om daytrading:

  • Daytrading innebär att positioner öppnas och stängs inom en och samma handelsdag, det vill säga innan börsen stänger. Genom att hålla positionerna stängda under natten undviks avgifter.
  • Daytrading är mycket tidskrävande och kräver ett stort engagemang och fokus. Möjligheten till många snabba affärer är för många både spännande och givande.
  • Många jobbar heltid som daytraders på grund av att det krävs ett stort fokus, men det är även möjligt att vara daytrader på deltid.
  • Det är mycket viktigt att förstå hur marknaden fungerar och vilka faktorer som påverkar. Begrepp som likviditet, volatilitet och handelsvolym är absolut nödvändiga att förstå. Likviditet är ett mått som beskriver hur snabbt det går att öppna och stänga en position på marknaden. Som daytrader är hög likviditet ett måste för att du ska kunna göra många affärer under handelsdagen. Volatilitet innebär hur snabbt priset på en tillgång förändras. Hög volatilitet innebär att priset förändras snabbt. Om det är hög volatilitet finns det möjligheter för daytradern att göra många kortsiktiga vinster. Handelsvolymen innebär hur ofta tillgången handlats under en viss tidsperiod. En hög handelsvolym indikerar ett stort intresse vilket kan utnyttjas till daytraderns fördel.
  • Det finns olika marknader för daytrading, bland annat aktier, valuta och kryptovaluta. När du börjar med daytrading måste du bestämma dig för vilka produkter du vill handla.
  • Det finns flera olika daytrading-strategier, bland annat scalping och swingtrading.
  • Det är alltid viktigt att ha strategiska och realistiska mål med daytrading.
  • Det finns stora möjligheter att tjäna pengar på daytrading, men det tar lång tid att lära sig. Därför är det viktigt med realistiska mål i början.

Steg 2: Lär dig mer om marknaderna för daytrading

Innan du bestämmer dig för vilka marknader och produkter du ska handla är det ytterst viktigt att du lär dig mer om dem. Vanliga marknader för daytrading inkluderar dem som har fasta stängningar, men det är även möjligt att handla på marknader som har öppet dygnet runt. Det är viktigt att välja marknad efter dina förutsättningar. Generellt sätt bör du välja den marknad där du kan handla de produkter du är intresserad av och som passar din budget.

Det är även viktigt att tänka på hur mycket tid du kan lägga på din daytrading och välja marknad utefter det. Några av de vanligaste marknaderna för daytraders är aktier, valuta och index. Många nybörjare börjar med aktier eftersom det dels finns många olika aktier att handla med och dels för att många har erfarenhet av långsiktig aktiehandel. De som handlar med aktier under dagen väljer oftast att stänga positionen under natten för att undvika att aktiekursen påverkas av nyheter som kan komma under natten, så kallad "gapping risk". Valutor, inklusive kryptovalutor, är ett annat populärt val för daytraders. 

Det finns ett mycket stort antal valutor och marknaden är extremt likvid vilket passar utmärkt för snabba transaktioner med förhoppning att göra vinster på marknadsrörelser på valutamarknaden. Marknaden för kryptovalutor är öppen dygnet runt vilket lämpar sig för daytraders som inte vill betala en avgift för att hålla positionerna öppna under natten. Index är också ett populärt val för daytraders, inte minst nybörjare, eftersom det likt aktiemarknaden är en marknad som har begränsade öppettider. Index är en grupp aktier istället för ett enskilt bolag vilket innebär att exponeringen är mot en större del av den totala aktiemarknaden.

Steg 3: Välj en strategi

Det är viktigt att ha en strategi som daytrader. Det finns många olika och du bör läsa på om dessa innan. Några av de populäraste strategierna inkluderar Swingtrading, Scalping, Trendtrading och Mean reversion. 

Swingtrading innebär att försöka göra vinster på kortsiktiga prismönster. Genom att försöka identifiera upp- och nedgångar i förväg kan swingtraders göra vinster. 

Scalping, ibland kallat skalpning, går ut på att göra många små vinster ofta med hjälp av en mycket strikt exitstrategi. Skalpare stänger i regel alltid innan handelsdagens slut för att kostnaden för att hålla positionen öppen oftast överstiger de små vinsterna. 

Trendtrading innebär att analysera priser och fatta beslut baserat på utvecklingen. Om trenden går upp tar daytrenderns generellt en lång position och om trenden går nedåt tas en kort position. 

Mean reversion är en strategi som baseras på att priser och andra värdemått alltid återgår till det historiska medelvärdet. 

Steg 4: Välj en tradingmäklare som passar dig

Nästa steg är att välja en tradingmäklare som passar dig. Det bästa är att välja den plattform som har det utbud som intresserar dig och som passar din strategi. 

Många väljer en nätmäklare eftersom det är otroligt smidigt. Avanza och Nordnet är de två största i Sverige. Det är viktigt att läsa på om de olika alternativen för att kunna välja den som passar just dig bäst.

Men du kan även använda en mer renodlad tradingmäklare så som t.ex. eToro eller IG.

Steg 5: Sätt upp realistiska och strategiska mål

Skriv ned realistiska mål för den kommande perioden. Du bör definiera vad du vill uppnå med din handel. Skriv gärna mål för de kommande veckorna samt för en längre tidshorisont. 

Var realistisk och tänk på att inlärningskurvan är brant. Läs även på om riskhantering för att bättre förbereda dig och minska risken för förluster.

Steg 6: Öppna ett konto och börja handla på marknaderna

När du valt en tradingmäklare är det bara att öppna ett konto och sätta igång. Se till att följa din strategi och övervaka din position. Vissa tradingmäklare erbjuder även demokonton där du kan öva innan du börjar handla på de riktiga marknaderna. Detta kan vara en bra idé om du är nybörjare. 

För att börja handla behöver du sätta in pengar på ditt konto. Hur mycket som krävs skiljer sig mellan de olika tradingmäklarna och marknaderna. Du kan med fördel föra en sorts dagbok över dina transaktioner för att senare analysera vad som gått bra respektive dåligt. 

Som daytrader kommer du nu att behöva hålla koll på nyhetsrapporteringar, marknadsanalyser, bolagsrapporter och vad som händer på den marknad där du handlar.

Sammanfattning

Den här artikeln är skriven av Anton Gustafsson som är grundare av Aktieskolan.se. Anton har över 10 års erfarenhet när det gäller börsen, investeringar och företagande.

 

Trading innebär att du måste utsätta ditt kapital för hög risk för att få en hög reward. Läs på ordentligt innan du väljer att börja handla värdepapper kortsiktigt.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera