STUDENTJOB BLOG

Person som sitter på ett café

Det finns flera enkla sätt att spara pengar eller låta pengar jobba till din fördel. Vad du väljer
beror förstås på ditt behov och intresse eftersom vissa sparformer måste bevakas och andra inte alls. Här kan du också alliera dig med en bra nätmäklare eller bank som har koll på marknaderna. Resultatet när du väl sitter på dina välfyllda bankkonton i framtiden ger en stor frihet. För visst vill du väl landa där?


För egen del upptäckte jag hur roligt och intressant det var att investera när jag som 7-åring
började med att spara 100 kronor i månaden i en fond. Det var superkul att se om det gick bra
för något av företagen i fonden, då gick vi och köpte glass och firade. Det tog förstås några år
innan jag förstod helheten och då blev jag också intresserad av aktier. En gång hade jag lyckats spara 5 000 kronor i aktier i ett medicinbolag, och plötsligt hade jag 17 000!


Bygg din sparandestruktur


Fond - en bra början


Som studenter har vi ett guldläge eftersom våra investeringar kan växa under flera år. Börja med att öppna ett sparkonto som du kopplar till ett investeringssparkonto (ISK). Detta är fördelaktigt eftersom du kan samla dina aktier här och schablonbeskatta dem i en "klump". Börja t ex med att spara i en fond, och med en liten peng. Det viktiga är att du sparar varje månad. En fond är en slags paketlösning där flera olika företag ingår, och istället för att köpa aktieposter i bolagen individuellt kan du istället månadsspara i fonden. Detta minskar också risken eftersom du då investerar i flera bolag samtidigt och inte bara i ett. En fond kan ligga i flera år och bli en god kassako inför framtiden.


Låg, medium eller hög risk


Det finns förstås flera bra fonder och de är indelade efter branscher och oftast också efter låg, medium och hög risk. Börja med låg eller medium och välj en fond som har goda framtidsutsikter. Det kan vara företag inom hälsa och medicinteknik, industri. Nu kan man t.ex. med fördel ha investerat i bilbranschens utveckling av eldrivna fordon. Då tittar man i vilka fonder företag som t ex tillverkar batterier till dessa befinner sig, kanske vill man gå direkt in på de bilmärken som även tillverkar bilarna.


Spara eller investera?


Att investera i investmentbolag är ett bra sätt att sprida risken. Investor är ett framgångsrikt exempel på ett bolag som har andelar i flera bolag. Det beror också lite grann på vem du är. Är du beredd att blanda låg och hög risk eller vill du vara lite försiktigare? Jag skulle föreslå att du, oavsett sparform, fördelningen eller riskspridningen, provar det här: 40% låg risk, 40% medium och 20% hög risk. Hög risk kan vara ny teknik, innovationer och sådant som kan vara lite oprövat men ha en mycket stor potential. Det är här framgångsrika investerare tjänar merparten av sina pengar men det medför att man bevakar händelserna konstant och säljer när värdet på aktien är hög, och köper när värdet är lågt. Om man inte är erfaren bör högriskaktier eller fonder inte utgöra mer än 20% av "portföljen". Investera inte pengar som du behöver inom 5-7 år. Du kan lära dig mer om aktier och investeringar i Ekonomifokus aktieskola.


Möjligheter på sikt


Bry dig inte om att fondens värde, eller aktien går upp och ner, detta händer alltid. Det intressanta bör vara var den beräknas landa långsiktigt.


Vem kan hjälpa dig?


Om du inte sparat eller investerat tidigare behöver du en rådgivare. Det finns flera bra och meriterade nätmäklare, Avanza och Nordnet är några av dem. Bankerna tillhandahåller också tjänster. Titta på deras "track record" och välj en partner som du vet att du litar på och som gjort bra resultat i sina placeringar. Jag jämför fonder inom samma bransch hos olika mäklare för att se vem som är bäst över tid. Erfarenhet är en faktor eftersom det tar tid att lära sig att analysera marknader.


Tips vid investeringar

  • Kom igång med dina investeringar och lär dig under tiden. Du kan hitta en gratis aktieskola hos ekonomisajten Ekonomifokus.se.
  • Kontakta en bra rådgivare, starta med att öppna ett sparkonto & ISK.
  • Se över spar-och investeringsmöjligheter inom låg, medium och högrisksegmenten.
  • Variera sparformer utifrån dina behov.


Lycka till!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera