STUDENTJOB BLOG

Tjej som pluggar på din dator

Har du sökt in till universitet till hösten eller kanske undrar du hur det är att plugga på universitet? Vi svarar på alla frågor som du kan ha och förklarar alla olika typer av begrepp som du kommer höra på campus.

 

Tenta (Tentamen): Tentor kommer du garanterat stöta på under din tid på universitet och det innebär någon form av prov. Oftast har man en tenta för vardera kurs och den brukar antingen vara en “hemtenta” eller “salstenta”. En hemtenta innebär att du kan göra den hemifrån och du får x antal timmar eller dagar på dig att göra den klar. Den brukar vara mer omfattande jämfört med en salstenta. Salstentor sker i en sal, där du och dina klasskamrater skriver provet samtidigt. Vissa gånger har man även en muntlig tenta och då får man redovisa om det ämne tentan handlar om, genom att berätta.

 

Seminarium: Ett seminarium är uppbyggd ungefär som en  lektion och oftast är dessa obligatoriska. Under dessa lektioner brukar man få diskutera kurslitteratur, seminariefrågor eller liknande. Då får läraren se hur mycket studenterna har lärt sig. 

 

Campus: Campus är den plats där ditt universitet är beläget. På campus brukar det finnas bibliotek, platser att plugga på, universitetssalar, datorsalar, restauranger, caféer, bokhandel, butiker, reception och ibland pubar.

 

Tentaöl: Tentaöl innebär inte att du ska dricka innan eller under din tenta, utan självklart efter. När man har pluggat ordentligt och äntligen lämnat in sin tenta så förtjänar man att fira med något drickbart. Då tar man en tentaöl eller ett alkoholfritt alternativ, tillsammans med sina klasskompisar och njuter av att vara klar.

 

Nation: Nationer hittar du inte på alla universitet, men de finns bland annat på Uppsala och på Lunds universitet. På dessa brukar man kunna äta frukost, lunch eller middag och man kan även plugga och festa. Olika nationer har olika inriktningar och man är välkommen att besöka alla, när man har skaffat ett nationskort. 

Föreläsningssal

Sittning: En sittning är en fest där man brukar äta middag och sedan dansa natten lång. Man brukar skilja mellan ful- och finsittning. Fulsittningar har teman, som exempelvis toga, hippie, filmteman, djur och allt mellan himmel och jord. En finsittning kräver långklänning eller kostym. Denna typ av sittning är mer som en gala och man kan exempelvis inte skrika ut den så kallade VD-sången, som man kan när det är en fulsittning. 

 

Akademisk kvart: Den akademiska kvarten är viktig att komma ihåg och fördelaktig. En akademisk kvart innebär, att om din föreläsning ska börja kl. 10 så (ta reda på detta innan) så är det vanligt att föreläsningen börjar en kvart senare, nämligen 10.15.

 

CSN: När man studerar kan man få ett CSN-bidrag. Med dessa pengar kan du t.ex. köpa kurslitteratur, skrivblock och betala hyran. Denna summa ligger på cirka 3000 kr i månaden. Man kan också ta CSN-lån, men detta lån måste förstås betalas tillbaka, det behöver du däremot inte göra när det gäller CSN-bidraget. 

 

Inspark/välkomstveckor: När man är ny student brukar de äldre studenterna välkomna de nya med olika lekar, event och aktiviteter som gör att man lär känna varandra och sitt universitet. Många tycker att dessa veckor är de roligaste under hela året, då man lär känna nya människor och skapar minnen för livet.


Hoppas att du känner dig mer redo nu! Behöver du extrapengar under din studietid? Spana in våra extrajobb!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera