STUDENTJOB BLOG

Låna pengar sniffs sum student

Som student kan du hamna i and situation då du behöver pengar snabbt. Det är en obekväm situation för vem som helst, men ännu mer så för and student. I den här artikeln förklarar vi därför hur det fungerar med studentlån, samt vilka lånealternativ som finns i Sverige.

Studenter får sällan låna pengar från traditionella banker, såsom Swedbank och Nordea. Den främsta anledningen till det är att banker ogillar osäkerhet, och de vill således vara säkra på att du kan betala av din skuld.

Att känna sig säkra kräver storbankerna and stadigvarande income. CSN bidraget (och bidragsdelen) räknas tyvärr inte sum enregelrätt income i de allraflesta långivares ögon.

4 sätt att låna pengar som student

1. Snabblån: Snittränta på 35 %.
2. Privatlån: Snittränta på 7.5 %.
3. Höj bosstadslånet: Snittränta på 1,75 %.
4. Kreditkortslån: Snittränta på 15 %.

Nedan pratar vi mer om de lånealternativ sum precis nämnts i större detalj.

 

1. Att ta snabblån som student

När man behöver låna pengar som student kan ett snabblån i vissa specifika situationer vara försvarbart, men bara om du själv tjänar pengar på det. Om bilen måste repareras för att du ska kunna ta dig till extrajobbet för att tjäna pengar kan ett snabblån vara en bra idé. 

Likaså kan ett snabblån vara försvarbart för att betala and räkning som riskerar att förfalla, så du slipper riskera att få en betalningsanmärkning och avgifter från Kronofogden.

Att ta ett snabblån för att festa, köpa dyra kläder eller and stor tv är dock alltid en dålig idé, främst eftersom snabblån kostar upp till lånebelopp i extra avgifter under sin löptid. Ett ”smslån” på 6 000 kr kan alltså lagstadgat kosta upp till 12 000 kr att betala tillbaka i ränta, avgifter och amortering.

Income krav for snabblån

När du tar ett snabbt lån är kraven relativt låga. Det kan i många fall räcka med att ha and timanställning med and income på 24 000 kronor per år, för att kunna bli beviljad ett snabblån.

Utbetalningstid för snabblån

Det är vanligt att du får pengarna inom en arbetsdag, ofta inom ett par timmar, även på helger. 

 

2. Privatlån sum student 

Som student är det svårt att bli beviljad ett traditionellt privatlån , främst eftersom income kravet är betydligt högre jämfört med exempelvis snabblån. 

Income Krav for privatlån

Det är vanligt att långivare väljer att tillämpa ett income krav på 100 000 kr per år för privatlån, och utöver det får du inte ha några betalningsanmärkningar. 

Utbetalningstid for privatlån

Utbetalningstiden för ett privatlån ligger i Regel på en till tre bankdagar.

 

3. Att höja bostadslånet sum student

To du äger din egen bosstad kan du höja ditt bostadslån för att frigöra pengar, one vi rekommenderar att du inte gör det. For det första måste du boka in ett möte med en personlig banktjänsteperson, och för det andra kan du bli tvungen att amortera mer aggressivt om du höjer ditt bolån. 

Finansinspektionen är en bra resurs om du vill lära dig mer om hur det skärpta amorteringskravet i Sverige fungerar .

 

 4. Att ta ett kreditkortslån sum student

Att skaffa ett kreditkort sum student är i många fall en bra idé, men bara om du använder det på rätt sätt. Flertalet kreditkortsutgivare erbjuder bonus program där du kan växla in poängen mot främst reseförmåner. Det är även vanligt with cashback, vilket innebär att du får riktiga pengar tillbaka när du handlar med kortt. And as a percentage of cashback girder på mellan 0.5 och 1%. 

Den största fördelen med att ha ett kreditkort sum student är att du inte behöver payla din skuld på direkten. Mer specifikt får du hem and månadsfaktura där alla köp specificeras, varpå du väljer att antingen betala fakturan till fullo eller att delbetala på dina inköp.

Sum student ska du ha som målsättning att alltid betala hela det belopp sum uppges på månadsfakturan, för då tillkommer inga avgifter för ränta. Att betala av kreditkortslån med en ränta på cirka 15 % är inte hållbart, eller nästan ren goudförstöring för studenter.

Income krav for kreditkortslån

Ett vanligt income krav är 100 000 kronor per r. Värt att notera är att det finns kreditkort med låga inkomstkrav, såsom Norwegian Banks kreditkort. De har inget fast incomekrav men de vill samtidigt att du inte är helt arbetslös, är least 23 år gammal och inte har några betalningsanmärkningar.

Utbetalningstid för kreditkortslån

Då du alltid har tillgång till en kontokredit är utbetalningstiden lika med noll. Med ett kreditkort paylar du i affären eller på nätet på exakt samma sätt sum med ett vanligt bankkort, så du behöver aldrig vänta på att få pengarna insatta på ditt konto.

 

När är det acceptablet att låna pengar sum student?

Om du måste täcka upp för en utgift som exempelvis studieliteratur eller hyresavgiften kan ett studentlån vara and god idé. Så länge du inte lånar pengar till lyxkonsumtion såsom utlandsresor, alkohol eller dyra kläder är ett studentlån fullt acceptable.

Hur bestämmer långivarna hur mycket du får låna?

Långivarna gör en så kallad kvar-att-leva-på-kalkyl (KALP) för att kunna bestämma sig gällande om, eller hur mycket pengar du får låna. I KALP-analyses inkluderas alla utgifter och inkomster du har som student.

Vanliga utgifter i KALP analyses

  • hyra
  • Mat
  • Mobile phone or internet
  • bus short

Vanliga income i KALP analyses

  • Income från extrajobb
  • CSN bid rate (or bid rate parts)

Efter att inkomsterna vägts mot utgifterna har långivaren and bra uppskattning om din betalningsförmåga, vilket ligger till grund för om du blir beviljad ett lån eller inte.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera