STUDENTJOB BLOG

10 spännande svenska museer som är intressanta för studenter

Moderna museer är långt ifrån de torra samlingar av föremål bakom glas, som kanske var vanliga förr. Idag bjuder många museer på interaktiva upplevelser, med möjlighet att lära sig mer om världen, på ett underhållande sätt. Som student kan du passa på att fördjupa dig i något som ligger nära det du studerar – eller ta en paus med kunskap om något helt annat. Här är tio tips på spännande svenska museer, från reseskribenterna bakom det digitala resemagasinet FREEDOMtravel

1. Tekniska museet (Stockholm)

Tekniska museet i Stockholm är ett teknikhistoriskt museum med både fasta och nya utställningar. I utställningen Hyper Human kan man till exempel fundera över vad som händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering. Intressant för alla som vill reflektera över teknikutvecklingen i relation till sådant som etik, jämlikhet, hållbarhet och rättvisa. 

2. Tändsticksmuseet (Jönköping)

Tändsticksmuseet i Jönköping berättar om en tid med barnarbete och hemska arbetsvillkor, men också om Ivar Kreugers fascinerande tändsticksimperium som erövrade världen innan det kraschade. Intressant för att lära sig om svensk historia, och för att få perspektiv på dagens tillvaro jämfört med livet för fattiga svenskar några generationer tillbaka.

3. Birgit Nilsson Museum (Båstad)

Birgit Nilsson Museum är inspirerande för alla som vill drömma, och känna att man kan bli något stort även om man kommer från en enkel bakgrund. Birgit Nilsson var lantbrukardottern som blev operasångerska, och erövrade de största operascenerna över hela världen.  

4. Pythagoras industrimuseum (Norrtälje)

Pythagoras industrimuseum i Norrtälje berättar, på ett väldigt levande sätt, om ett stycke svensk industrihistoria. Man kliver rakt in i en fabrikslokal som ser ut precis som när den en gång lämnades, och som levandegörs med guidningar och igångsättande av de gamla tändkulemotorerna. 

5. Medeltidsmuseet (Stockholm)

När man skulle bygga ett garage till riksdagshuset i slutet av 1970-talet råkade man gräva fram massor av fynd från det medeltida Stockholm. Som tur var avstyrdes garageplanerna, och istället byggdes ett museum. Välkommen att uppleva den medeltida staden och lära om svensk mat från förr, supande och otrevliga bestraffningar.

6. Kalmar Läns Museum (Kalmar)

Kalmar läns museum bjuder på en väldigt spännande utställning om regalskeppet Kronan, som förliste i Östersjön år 1676. Trots att det gått många hundra år har man lyckats bärga 35 000 föremål från havsbottnen, och det är nästan som att 1600-talet har konserverats. 

7. Grenna Museum (Gränna) 

Grenna Museum berättar om Grännasonen Andrées dramatiska polarexpedition till Nordpolen, i luftballongen Örnen år 1897. Färden gick inte som tänkt och först 33 år senare hittade man gruppens kvarlevor på den ogästvänliga Vitön. En fascinerande utställning som väcker frågor om vilka uppoffringar och risker är man beredd att ta för forskningsresultat, egen framgång och status.

8. Strindbergsmuseet (Stockholm)

Strindbergsmuseet är ett måste för alla som är intresserade av litteratur och teater. I utställningen kan man lära sig om den kände författarens verk och liv. Man kan också kika in i hans bostad i Blå Tornet, där han bodde de sista fyra åren av sitt liv. 

9. Marinmuseum (Karlskrona)

Marinmuseum i Karlskrona berättar om den svenska marinens historia, från år 1522 till idag. Museet ligger vackert på ön Stumholmen och bjuder på en modern och spännande museiupplevelse, där man bland annat kan gå ombord på ubåtar eller ta sig ner i ”vraktunneln”. 

10. Nobel Prize Museum (Stockholm)

På Nobelmuseet får man möta olika Nobelpristagare genom åren, oavsett om ämnet är fysik, kemi, medicin, litteratur eller fredsarbete. Ett utmärkt tillfälle att inspireras av fascinerande personligheter från världens alla hörn!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera