STUDENTJOB BLOG

Insiktsfull guide till dig som funderar på att börja jobba redan under grundskolan

Går du i grundskolan och funderar på att börja jobba? Då finns det en del saker som du bör ha koll på om den svenska arbetsmarknaden. För alla som är i åldrarna mellan 12 år och framtill den dagen man fyller 18 år räknas man som minderårig. Men vad innebär det egentligen att vara minderårig i arbetsmarknaden?

Jo, enligt arbetsmiljölagen som reglerar arbetsmiljö för bland annat minderåriga, innebär det en del do’s and don’ts för både du som arbetar och den som ger arbete. Se dock inte reglerna som ett hinder för dig att börja jobba. De finns där nämligen för att skydda dig, se till att du bli behandlad på rätt sätt, att du inte skadar dig samt överarbetar dig under dina år i skolan - eftersom du har skolplikt fram till den dagen du gå ut 9:an. Men bli inte skrämd av alla regler! I den här artikeln kommer vi att guida dig igenom allt du behöver veta för att börja jobba redan under grundskoleåren. Så, keep calm and keep reading! 

I vilken ålder får man börja jobba? 

När du har fyllt 16 år eller samma år som du ska fylla 16 år och fullgjort din skolplikt, får du äntligen jobba med ordinarie arbetsuppgifter! Du kan enligt lag jobba 8 timmar om dagen och högst 40 timmar i veckan. Men trots att lagen säger att man ska har fyllt 16 år för att få börja jobba, betyder det inte att yngre personer mellan 13-15 år inte får jobba. Däremot är det reglerat kring arbetsuppgifter som man få göra samt arbetstider. För att klargöra ytterligare: barn mellan 13 och 15 år får jobba med enkla arbetsuppgifter, det vill säga arbetsuppgifter som bedöms vara riskfria och säkra. Det får inte heller vara fysisk eller psykisk påfrestande samt att man inte får jobba med pengar, sälja åldersreglerade varor, jobba öppning eller stängning i butiker. När det kommer till arbetstider, får du jobba 2 timmar per skoldag, 7 timmar per skolfri dag och max 12 timmar per skolvecka. Under lovdagar ser arbetstiden annorlunda ut, då får du jobba 7 timmar per dag och max 36 timmar per vecka. Och om du börjar jobba, glöm inte bort arbetstidens viktigaste timme - en fikapaus! Du har även rätt till att ta 30 minuters rast efter ett arbetspass på 4 timmar och 30 minuter. Allt som allt, du får alltså arbeta men det ska inte hindra din skolgång! Om du vill fördjupa dig ytterligare kring reglerna så kan du läsa mer här. Så, vilka jobb får du göra nu?

 

Sök jobb som utdelare med Svenska Direktreklam!

 

Jobb för barn 13 år gamla

Nu när du har ett hum kring reglerna i arbetsmarknaden och känner dig redo att börja söka jobb - vilka jobb finns det egentligen för 13-åringar? Ett vanligt jobb för personer i åldrarna 13 år - 18 år är bland andra utdelning av reklamtidningar. För många studerande är det är ett perfekt extrajobb att ha vid sidan av studierna. Det är också väldigt enkelt och går snabbt att bli utdelare i ditt område.


Reklamutdelare på Svenska Direktreklam
Bli utdelare på en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare, Svenska Direktreklam!

Hur man tjänar pengar som 15-åring?

Hur du enklast kan tjäna pengar som 15-åring är att hitta extrajobb eller sommarjobb.  Ett annat tips är att sälja dina gamla leksaker, kläder eller saker som har legat oanvänd på hyllan. Du kan exempelvis sälja sakerna online genom secondhand grupper på Facebook, Instagram eller använda dig av Blocket, Tradera, Yaytrade etc. Eller, varför inte sätta upp din egen secondhandmarknad utanför där du bor? Du ser, det finns flera sätt att börja tjäna egna pengar som 15-åring och det kan absolut vara trevligt att ha en egen inkomst! Därför kan du börja kika på jobbmöjligheter med oss på StudentJob! Klicka vidare här för att se lediga jobb och börja tjäna pengar genom extrajobb för 15-åringar.

Hur söker man jobb som 16-åring?

Att söka jobb som 16-åring behöver inte vara krångligt och det finns faktiskt flera företag inom olika branscher som anställer personal från när man har fyllt 16 år eller när man har fullgjort sin skolplikt. Exempelvis kan man hitta sitt allra första jobb inom café och restaurang branschen, som på Espressohouse, snabbmatskedjor samt dina lokala restauranger! Du kan även hitta enkla jobb på industriella lager, där du får utföra lätta förpackningar av varor, monteringar av produkter samt finns det jobb inom butiker som du kan söka till. Och innan du söker till jobbet, kolla in vår guide och läs mer om hur du skriver ett CV och finslipar personligt brev! Om du skulle behöva hjälp på traven, kan du alltid använda dig av vår CV-mall. Har du ytterligare frågor eller funderingar? Tveka inte att kontakta oss. Lycka till och vi hörs på StudentJob!

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

   

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera