STUDENTJOB BLOG

Grattis, du har blivit inbjuden till anställningsintervju! I den här artikeln hittar du all information du behöver för att förbereda dig för intervjun, hur man svarar på intervjufrågor och vilka frågor du kan ställa in slutet av en arbetsintervju.

Intervjuförberedelser

Viktigast: förtroende

En sådan kliché men fortfarande så sant: se till att må bra! Bestäm vad du vill ha i förväg, välj en outfit som du känner dig bekväm och säker i och gå och lägg dig tidigt dagen före anställningsintervjun. På dagen för själva intervjun, ta dig tid att se bra ut.

Förutom det vill du ses som självsäker under intervjun. Öva intervjun framför spegeln eller med en vän. När du tränar, ägna stor uppmärksamhet på ditt kroppsspråk. Ses du som en öppen, självsäker och positiv person? Nu när du har tränat på vad du vill säga, är du bättre förberedd än någonsin!

Läs på om företaget

En annan sak som verkligen kommer att hjälpa ditt självförtroende är att ha god kännedom om vad företaget gör. Se till att du åtminstone vet vad företaget säljer, vad de har uppnått den senaste tiden, hur konkurrensen är och vad det är med företaget som tilltalar dig. Kontrollera också om du hittar Linkedin-profil till den person du kommer att tala med. Det hjälper dig att avgöra hans/hennes roll i företaget och du kommer att känna igen honom/henne direkt när du ska ha intervjun (och du kommer inte att behöva fråga dig själv 'kommer detta att vara min intervjuare?' för alla som passerar dig medan du väntar).

Du kan göra lite extra förberedelser beroende på typen av jobb du söker. Är du på intervju för ditt första jobb i onlinemarknadsföring? Då ska du definitivt ta en titt på företagets hemsida och skriva ner vad du gillar med sidan, men också notera vissa delar som du vill förbättra.

Vill du börja arbeta som en event promoter? Då ska du veta vilken typ av event och varumärken du kommer att arbeta för.

Vad ska man ta med till anställningsintervjun?

Se till att skriva ut ditt CV och jobbannonsen du sökt till, så att du kan läsa på både på väg till intervjun och medan du väntar på din intervjuare. Du bör vara där cirka 10 minuter innan intervjun, i så fall kommer du inte bli stressad om det skulle bli en liten fördröjning. Kommer du att bli sen? Säg till intervjuaren direkt! Lyckligtvis sparade du intervjuarens telefonnummer under dina förberedelser;)

Kom du fram alldeles för tidigt? Gå inte in på företaget ännu men vänta någonstans i området, intervjuaren är en upptagen person och det känns inte bra för honom/henne att veta att du sitter och väntar. De bör också få ordentlig tid på sig för att kunna förbereda inför intervjun.

Ta också med dig 1-2 pennor och ett anteckningsblock.

Lycka till med din intervju!

StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera