STUDENTJOB BLOG

Efter intervjun

I vissa länder är det vanligt att skicka ett meddelande till intervjuaren efter intervjun att låta dem veta hur mycket du uppskattade intervjun. Men i exempelvis Nederländerna är det mindre vanligt, och vi inte skulle rekommendera dig att göra det där.

Två giltiga skäl att kontakta intervjuaren :

  • När du plötsligt kommer ihåg att du har glömt att fråga en mycket viktig fråga/när du behöver viktig information som påverkar om du skulle acceptera jobbet eller inte.
  • När du inte har hört från företaget efter det datum då de skulle kontakta dig.

Beslutet: vad man ska man göra när?

Du erbjuds jobbet

Är detta jobb precis det du ville ha? Grattis!! Du börjar snart ditt nya jobb eller praktik. Vill du veta mer om hur man kan förbereda sig för första veckan på nya jobbet? Läs då vår artikel ’första veckan på nytt jobb eller praktikplats’.

Är du osäker på om du ska acceptera jobbet? Du kan alltid be om lite extra tid för att få tänka på det. De kommer förmodligen att vilja veta varför du behöver lite extra tid, så se till att förbereda dig för detta. Om det inte känns rätt, rekommenderar vi dig att inte ta jobbet (om det är ett alternativ). Känn dig inte dålig för detta: om du accepterar, skulle företaget spendera mycket tid och pengar för att utbilda dig, men så kommer de ändå att behöva hitta en ersättare för dig snart därefter.

Du erbjuds inte jobbet

Aj, va synd, det visar sig att du inte var en bra match för detta företag. Kanske kunde du räkna ut att det inte var en plats för dig redan under din intervjun, eller kanske det kommer som en överraskning, ibland tar tyvärr en ännu bättre lämpad kandidat jobbet.

Använd detta beslut för att att lära dig och tveka inte att fråga varför företaget valde en annan kandidat. Din inställning här är att du vill förbättra dig, det är inte tänkt att du ska försöka övertyga dem att de gjort fel val eller att gå emot de skäl som anges.

Acceptera det, gör någonting roligt och när du är klar fortsätter du med dina ansökningar. Med allt du lärt dig under den här intervjun kommer du att hitta ett jobb eller praktik som är ännu bättre lämpad för dig

StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera