STUDENTJOB BLOG

När du ansöker om ett jobb finns det flera saker att tänka på och om du använder sociala medier kommer det med största sannolikhet att vara en av dem. Man kan lätt glömma hur sociala medier påverkar oss, även när det kommer till ansökningsprocesser. Det finns gott om exempel där människor inte har valts för ett jobb på grund av en olämplig bild på Facebook eller på en opassande tweet på Twitter. Om du inte vill att detta ska hända dig finns det några viktiga ”Gör” och ”Gör inte” när det kommer till sociala medier som är bra att ha i åtanke när du söker jobb.

 

Gör!

 

1. Visa ett intresse i företaget

Det är viktigt att du är väl förberedd för anställningsintervjun, ett bra ställe att börja på är de sociala medier som företaget använder sig av. På så sätt kan du få en känsla för företagets atmosfär och de aktiviteter som de för närvarande är involverade i. Om det finns möjlighet i intervjun kan du nämna en aktivitet som de har organiserat eller annan prestation de gjort, det visar att du är intresserad av och investerat i deras organisation.

 

2. Representera dig professionellt

 

De flesta företagen är aktiva på flera av de olika sociala medier som finns; såsom Facebook, Twitter och Instagram. Företag förstår vikten i att investera och upprätthålla ett positiv image och rykte online är avgörande i dagens samhälle. Många personer använder sociala medier varje dag och deras online-profiler är en korrekt bild av deras personlighet och egenskaper. Detta är också anledningen till att företag ser på dina sociala medier under ansökningsprocessen för att få en uppfattning om vem de möter. Därför kan en person som matchar med deras ideal och utstrålar detta online vara en perfekt match för dem.

 

3. Skapa ett Linkedin-konto

Vi nämner Linkedin separat från de andra sociala medierna på grund av dess betydelse i ansökningsprocessen. Många professionella har ett Linkedin-konto där deras prestationer såsom utbildning, arbetslivserfarenhet och andra färdigheter visas. I livet handlar det om möjligheter och detta kan ökas kraftigt genom att ha de rätta kontakterna i sitt nätverk. Linkedin är den perfekta plattformen för att förverkliga detta, så vänta inte längre utan skapa ett konto nu om du inte redan har ett. Se även artikeln ´Vad är linkedIn?´  för att få ut mesta möjliga av det.

Gör inte!

 

4. Opassande innehåll

Din online-profil används av företag för att få en bild av dig innan intervjun äger rum. Så var noga med att du inte har någon information, bilder eller något av detta slag på nätet som du inte vill ska ses av din framtida arbetsgivare.  Det finns alltid möjlighet att ändra inställningarna så att bara de personer du valt kan se dem. Till exempel på Facebook kan du göra detta med hjälp av följande steg.

  1. Inställningar
  2. Sekretess
  3. Vem kan se mina kommande inlägg? (Du kan välja en av de fyra alternativen som presenteras)


Känner du att det tillför ett värde ha din profil offentlig och att det inte skulle skada dig i en ansökningsprocess, så kan du självklart ha den inställd på offentligt.

 

5. Var dig själv

Visa dig själv som den du är och lägg inte upp någon falsk information. Falsk information kan se väldigt illa ut om det upptäcks av företaget där du försöker att få ett jobb. Dessutom, låtsas inte att vara någon annan, för om folk inte accepterar dig för vem du är, då är de inte värda din tid. Detta gäller inte bara i ditt privatliv, utan även i din arbetsmiljö.

 

6. Stalking

När du förbereder dig för din intervju, gå inte och förfölj din intervjuare eller andra i företaget. Om du plötsligt skulle ta upp personlig information om intervjuaren, kan det snabbt förvandlas till en obekväm situation och resultera i att du inte får jobbet.

 

StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera