STUDENTJOB BLOG

Här har du 15 tips till när du ska skriva ditt CV!

 1. Placering av dina kontaktuppgifter: Längst upp, detta ska vara det första man ser i CV:et. Här har du även med din e-postadress, ditt LinkedIn-konto, förutsatt att du använder det proffesionellt. Du kan även ha med din hemsida eller blogg, här gäller samma sak, att du använder dem professionellt.
 2. Använd dig av en seriös e-postadress : Adresser som lustigkurre123@hotmail.com bör nog undvikas.
 3. Ska jag ha med en bild på mig själv eller inte? Ett ansikte är lättare att komma ihåg, men se till det är en "bra" bild. Den ska se professionell och representativ ut och framförallt ska det synas att det är du. Saknar du en sådan bild? Då kanske du kan be någon bekant att fota dig eller strunta i det.
 4. Använd dig av hyperlänker i din text: Har du till exempel med ditt LinkedIn-konto eller vill du ha med en blogg som har skrivit om dig? Markera då texten där du vill länka, högerklicka och välj sedan "infoga hyperlänk". Nu fyller du i URLen till den sida du vill länka till. OBS: för många hyperlänkar kan göra din text oläslig och därför vara negativt.
 5. Enbart relevant arbetserfarenhet i ditt CV: En reklambyrå är kanske inte intresserad av att du har jobbat på lager. Har du inte hunnit jobba så mycket och är rädd att ditt CV är för kort? Se då till att fokusera mer på övriga meriter. Kanske har du varit delaktig i ett skolprojekt eller har arbetat mycket i Photoshop?
 6. Ha ett standard CV: Skriv ner allt du gjort hittills inklusive språkkunskaper, IT-kunskaper och intressen. Utgå ifrån detta och anpassa det utifrån varje tjänst du söker.
 7. Fatta dig kort: Har du gjort mycket under åren kan du inte ha med allt på ditt CV. Du får inte överskrida två sidor.
 8. Lay-outen: Se till att ha en klar och tydlig struktur. Se till att det är prydligt och lätt att ta till sig innehållet. Utsidan ger insidan en chans! Din lay-out är det första intrycket läsaren får och kan vara avgörande för om ditt CV blir läst eller inte. Undvik typsnitt som kan distrahera från innehållet.
 9. Ditt namn som sidhuvud: Dubbelklicka i det tomma området högst upp i dokumentet. Skriv till exempel ”CV ditt namn”. Det minskar risken att ditt CV försvinner eller blandas ihop.
 10. Skriv ut ditt CV: Detta gör det lättare att få en uppfattning om det fortfarande är snyggt när det är utskrivet.
 11. Undvik felaktigheter: Be någon som är noggrann att läsa ditt CV. Precis som när du skriver ditt personlig brev är det svårt att upptäcka sina egna misstag. Det är ofta lättare för någon annan att upptäcka eventuella småfel i texten.
 12. Är du helt färdig? Spara filen som en PDF, det är både snyggare och säkrare. Glöm inte att ditt namn ska ingå i filnamnet.
 13. Är din LinkedIn-sida uppdaterad? Ditt CV är färdigt och inskickat, men är det i linje med din LinkedIn-profil? De behöver inte överensstämma exakt, men din framtida arbetsgivare ska enkelt kunna känna igen dig. Använd därför samma bild och försök ge ett enhetligt intryck. Du kan läsa mer om Linked-in tips här. 
 14. Dina senaste tweets: Värt att se över! Har du inkluderat ditt twitter-konto eller din blogg i ditt CV är chansen stor att en framtida arbetsgivare kollar upp dessa. Att arbetsgivaren läser hur bakis du var i helgen eller hur bra du är på att svära är troligtvis något du vill undvika
 15. Använd handgripliga prestationer och resultat: Istället för att bara lista dina arbetsuppgifter, betona specifika prestationer och resultat du har uppnått under dina tidigare jobb. Till exempel, istället för att bara säga "Ansvarig för försäljning," kan du säga "Ökade försäljningen med 20% under mitt ansvar." Detta ger arbetsgivaren en klarare bild av vad du kan bidra med och visar att du kan leverera konkreta resultat.

StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera