STUDENTJOB BLOG

Nu händer det, du står framför dörren till ditt nya jobb eller praktikplats. HJÄLP! Du tittar in och vet att det hela är på väg att börja, det är dags för första dagen på jobbet. Håll dig lugn, ta ett djupt andetag och gå in. Du kommer klara detta! Du hälsar på dina nya kollegor och de visar dig runt på kontoret. Vad gör du nu? Med dessa tips vill vi hjälpa dig genom din första vecka på jobbet eller på din praktikplats, så att du är väl förberedd och beredd på allt som kommer i din väg.

Förberedelser inför första veckan:

1. Hur ska man klä sig på sin första arbetsdag?

Det första du kan göra är att kolla in företagets Facebook-konto, de har förmodligen bilder som visar hur människorna på kontoret klär sig. Genom detta kan du se hur alla är klädda.

2. Transport till jobbet

Det kan vara bra att kartlägga hur du tar dig till din nya arbetsplats. Måste man åka buss, tåg, cykel eller bil? Allt detta är information du borde ta reda på innan och inte på din första arbetsdag. En användbar app att använda är naturligtvis Google Maps, denna kommer snabbt att visa dig hur du tar dig får från punkt a till b. Det sista du vill är att behöva förklara varför du är sen eller åkt till fel ställe.

3. Dagen innan det hela börjar

Det finns några saker du kan göra dagen innan du börjar din praktik eller nya jobb. Det viktigaste är att du får en god nattsömn och känner dig pigg och kry. Dessutom om du i förväg vet om att du inte kommer ha mycket tid på morgonen kan du alltid se till att välja ut din outfit på förhand. Sist men inte minst, kom ihåg att inte dricka alkohol dagen innan eftersom detta vore ett hemskt första intryck bland dina nya kollegor.  Med dessa tips ska du vara så gott som redo för din första dag.

Tips för din första vecka

1. Du är inte den första personen att som är ny här

Där är du,  alla sitter spända och svettas bakom sitt skrivbord (PS. Glöm inte att använda deodorant på morgonen!). Var inte orolig, du är inte den första personen som börjar där. Titta runt dig och fråga dig själv följande fråga: Vad skulle kunna hända mig? Se bara till att lyssna på dina kollegor och ställ frågor om det är något du inte förstår!

2. Det är helt okej att inte veta allt, du är där för att lära dig

Om startar en ny praktikplats eller är ny på jobbet är det bara naturligt att du inte vet allt. Du är där för att lära dig av de mer erfarna och du kommer att träffa nya inspirerande människor. Om du är osäker över något kan du alltid fråga. Alla måste ha hört talesättet : det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.

3. Visa intresse för dina kollegor

De flesta människor du arbetar med har vanligtvis inte möjlighet att berätta om hur en vanlig arbetsdag ser ut för dem eftersom deras familj eller vänner ofta inte jobbar inom samma område. Speciellt när dina kollegor har en verklig passion för vad de gör, kommer ditt intresse helt säkert att uppskattas! Till exempel, fråga varför de tycker om sitt jobb, vad som varit den största utmaningen för dem och hur de hanterar det nu.

4. Ta med dig ett anteckningsblock

När du anländer till din arbetsplats kommer du troligtvis att få ett anteckningsblock och penna, för att vara på den säkra sidan är det alltid bra att ta med dig ett block hemifrån. Detta eftersom du inte vill be om ett lösenord i slutet av dagen som redan nämnts 5 gånger under dagen. Skriv ner de viktigaste sakerna, det kommer underlätta för dig att minnas.

5. Ta initiativ (det känns bra, så gör det bara.)

Sist men inte minst, både praktik och ett nytt jobb handlar till stor del om att ta initiativ.  Om du kommer över dig själv att inte göra något på en timme, se då till att fråga om hjälp.  Detta är en grym egenskap att visa upp och kommer att imponera människor runt omkring dig.

Förhoppningsvis kommer dessa tips till användning  för dig.

Slutligen är det viktigaste att du kommer ihåg att vara dig själv. Du har redan kommit långt efter att ha visat upp dina färdigheter under anställningsintervjun och därför är kvalificerad och erfaren nog för denna position. Så var inte rädd, allt kommer att bli bra.

 

StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera