STUDENTJOB BLOG

Hitta jobb med dessa 4 ChatGPT tipsVisste du att ChatGPT kan hjälpa dig när du söker ditt nya jobb? Genom att låta ChatGPT ge dig feedback kan du komma närmare ditt mål. Det är ett perfekt sätt att maximera din jobbsökning! Kom ihåg att det alltid är bra att kombinera denna tekniska hjälp med personlig feedback och råd från yrkesverksamma inom din bransch för en mer omfattande och skräddarsydd vägledning. Redo att kolla på lediga jobb? Kolla in våra lediga jobb. 

 

Det kan kännas svårt att skriva flera olika personliga brev och scrolla flera jobbannonser utan att känna att det riktigt passar en men lugn, det finns en lösning! Bland annat kan du använda chatGPT som bollplank när du ska kolla efter stavfel i dina personliga brev eller få inspiration på hur du kan uttrycka dig och visa dina färdigheter för en arbetsgivare. Jobbsökning kan ta lite tid men med ChattGPt kan du spara in lite tid och göra processen lite roligare! Här är några tips på hur du kan använda ChatGPT för din jobbsökning. 

 

  • CV och ansökningshjälp: ChatGPT kan hjälpa dig att skapa eller förbättra ditt CV och personliga brev. Det kan ge förslag på hur du kan strukturera informationen, vilka nyckelord och färdigheter som ska inkluderas och hur du bäst framhäver din erfarenhet
  • Förberedelse inför intervjuer: Genom att ställa frågor och simulera intervjuer kan ChatGPT hjälpa dig att förbereda dig inför olika intervjufrågor och scenarier. Det kan ge tips om hur du kan svara på vanliga frågor och ge feedback på dina svar.
  • Karriärrådgivning: Genom att diskutera dina karriärmål och intressen kan ChatGPT ge råd om olika karriärvägar, branscher och yrken som kan passa dina färdigheter och intressen bäst. Orkar du inte använda ChatGPt kan du läsa våra karriärråd istället.
  • Översättning och språkstöd: För de som söker jobb i ett annat land eller på ett annat språk, kan ChatGPT hjälpa till med översättningar av CV:n, personliga brev eller annan relevant information. Det kan också ge språkstöd och tips för att förbättra din kommunikation på det språket.

Men hur använder man ChatGPT? Jo du skriver in en text i fältet och beskriver vad du vill ha hjälp med och sedan svarar ChatGPt men det är inte alltid korrekt så du måste vara källkritisk. Det har du säkert hört förut!  Det är också bra om texten är tydlig och ju bättre förklaring du kan ge desto bättre respons kan du få. 

Ett exempel på text du kan skriva in för:

Karriärrådgivning:

"Vilka är mina möjligheter inom en viss bransch eller yrke baserat på mina färdigheter och intressen?"

"Finns det några specifika kurser eller certifieringar som du rekommenderar för att förbättra mina chanser att landa ett jobb inom mitt önskade område?"

CV-optimering:

"Kan du ge tips för att förbättra mitt CV och göra det mer attraktivt för arbetsgivare?"

"Hur kan jag tydligare framhäva mina färdigheter och erfarenheter i mitt CV?"

Intervjuförberedelser:

"Vilka är de vanligaste frågorna som ställs under anställningsintervjuer, och hur kan jag bäst förbereda mig för dem?"

"Kan du simulera en intervju och ge feedback på mina svar för att hjälpa mig att förbättra mina svar?

Bara att kopiera och skriva in för att hjälpa dig i din jobbsökning! För att komma igång och jobbsöka behöver man ett cv. Visste du att du kan skapa ett gratis CV hos oss? Och att vi även har information om anställningsavtal? 

Det finns vissa saker som är mindre bra att gör med CHatGPT för att hitta ett jobb. Till exempel ska du inte ange personlig information såsom ditt fullständiga namn, företagsnamn, telefonnummer eller adress. Skriv in ditt CV utan detta i Chat GPT. 

Tänk även efter en extra gång innan du kopierar texten eftersom det är en robot och inte en du som skriver texten är det alltid bra att läsa igenom den innan du kopierar texten till ditt CV eller personligt brev. Detta för att allt som ChatGPt skriver är inte sant så var källkritisk. Det är också viktigt att kunna skriva ett CV själv och även ett personligt brev då du förmodligen kommer bli tillfrågad på intervjun om färdigheter etc. Framförallt ska allt på CV vara sant. 

Lycka till med din jobbansökning! 

StudentJob är en jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera