STUDENTJOB BLOG

Som student är det bra att ha några recept på billig och tillräckligt god mat på lager. Här är några egna tips för lättlagad, billig och mättande mat.Köpebröd är ganska dyrt i Sverige, att baka eget bröd är billigt och gott. Själv lärde jag mig det när jag blev tvungen att klara mig utan CSN ett par månader (sånt som händer), men även efter den perioden har jag fortsatt att baka. Här skippar vi surdegen och börjar med några riktigt enkla, billiga och rätt goda bröd.


Vanligt bröd


11 dl mjöl


5 dl vatten


En halv kub jäst


En matsked saltVärm vattnet så det är fingervarmt, blanda i jäst och salt. Blanda i mjöl. Låt jäsa under handduk i bunken i en timme. Lägg ut degen på en smord plåt. Låt jäsa yterliggare 50 min eller så. Grädda på 200 grader i 35-40 min. Låt svalna på galler.Tips: Blanda gärna i lite sirap men då måste du salta lite mer. Bara hälften av mjölet eller så behöver vara vetemjöl, ha gärna i lite grahamsmjöl, havregryn eller något annat du hittar. Pröva dig fram!Ät med en slät grönsakssoppa, kostar nästan ingenting. Du behöver ju bara buljong, gullök, morötter och lite grädde.Frukostbröd


11 dl mjöl (minst 9 dl vetemjöl, resten vad du vill, vetekli ska tydligen vara bra)


5 dl kallt vatten


1 tsk salt


2 msk honung


En halv kub jästBlanda. Lägg bullar på bakplåtspapper, typ 10 stycken eller så, att de flyter ut är inget problem. Låt stå kallt över natten, typ i kylskåp eller på en skyddad balkong (akta fåglar). Pensla med vatten. Släng på solrosfrön eller pumpakärnor, om du vill. Grädda i 12 min på 200 grader. För orginalrecept, se bild.Den kalla jäsningen gör att brödet blir segt och gott. Enkel, billig och ganska lyxig frukost.

Recept på några enkla bröd och billiga bröd, handskrivet

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera