STUDENTJOB BLOG

Att leva på CSN blir för många en utmaning, du ska betala hyra, få i dig mat, roa dig och ett par gånger om året måste du ha några tusen över till kurslitteratur. För många är det en utmaning, och om du vill slippa vara en av dem som måste låsa in dig på rummet och leva på det du hittar i skåpet eller nudlar från den 17e till den 25e kanske det här är något för dig.


Drick öl
Visst, det kan vara kul att dricka en drink då och då, men ska man inte ha något att se fram emot? Spara 120 kronors drinkarna tills du har en examen och ett fast, kanske fett, jobb. Och vad gäller vodka redbull på studentbarer för 45 spänn, det är varken snyggt, gott eller prisvärt. Drick öl.

Laga egen mat
Se till att laga egen mat, varje gång du köper pizza torskar du åtminstone 40-50 kronor. Så se till att det är lagad mat som gäller på vardagarna, och kom in i att laga två portioner varje gång du lagar middag så att du har matlåda till lunchen också. Är det dags för fyllekäk eller bakismat? Inspirationen kan vara på topp efter en lång utekväll och halv tre experimenten är ofta godare och alltid billigare än en kladdig kebabtallrik. Klarar du inte av att laga mat dagen efter? Se till att ha gjort storkok så att det finns lådor i frysen, eller ha ett paket tortellini hemma, lite lyxigt kanske, men väldigt lätt och gott.

Skaffa extraknäck
Inget otippat råd från oss kanske, men försök att hitta ett extrajobb att ha vid studierna. Att få det att gå ihop går ofta bra, framförallt om du hittar ett jobb där du jobbar var fjärde helg eller dylikt, ser du till att få OB också kan det bli ganska bra med pengar. Ideella arbeten kan också vara bra, om du jobbar på nation får du nästan alltid mat, och kan ofta se till att få med dig ett par måltider hem också! Dessutom är det snyggt på CVet och gör nästa sommarjobb och din första anställning lättare att hitta.

Sälj studentlitteratur
Se till att köpa begagnad studentlitteratur när det går. Men glöm inte att sälja din gamla! Det finns flera andrahandsbokhandlar i de flesta studentstäderna som du kan använda dig av. Annars är det nog bra att kolla in studentapan också, en nystartad hemsida som väckt mycket uppmärksamhet med sin tjänst. Att bli av med sin kurslitteratur kan också vara en befrielse, avskydde du kursen slipper du påminnas om den men framförallt slipper du en stor samling som tar massa plats.

Hyr ut ditt rum över sommaren
Att hyra ut ditt rum eller din lägenhet över sommaren är ett bra sätt att få in lite extra under sommarmånaderna för dig som flyttar tillbaks till hemstaden under sommarmånaderna. Kräver lite jobb, en storstädning kanske ändå är lagom till sommaren, men kan också ge ganska mycket. Lägg ut din lya på blocket eller en lokal sajt. 

 

Sök stipendier och bidrag 

Det finns gott om stipendier, bidrag och stöd att få för den som är villig att leta. Men det kan kräva lite arbete. Bostadsbidraget är bra att börja med, men det är dumt att sluta där. Här finns flera tips på hur och vad du ska söka, samt lite andra goda råd!

Sitter du på några andra tips? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera