STUDENTJOB BLOG

Tycker du om att lyssna på musik när du pluggar? Det kan vara svårt att hitta rätt låtar, de får inte vara för tråkiga, men inte heller distraherande. Vissa hävdar till och med att det är omöjligt. Det finns dock mycket som talar emot detta. Högskolan i Borås har tagit fram tre pluggsymfonier som alla syftar till att hjälpa på olika sätt i studierna. Det kanske låter tramsigt, men det finns gott om studier som visar att olika typer av musik, och hur vana vi är att höra den, påverkar våra hjärnor på olika sätt. Det har också visats tydligt att sång distraherar i låtarna distraherar. De tre låtarna från Borås Högskola är alltså instrumentella.

Den första låten kallas Toccato Creativo och ska bjuda på oväntade musikaliska vändningar som stimulerar hjärnans kognitiva tanke- processer och ökar lyssnarens kreativitet. Kanske, samtliga låtar i projektet har något konstruerat över sig och Toccato Creativo kommer inte undan det trots sina oväntade vändningar. Vårt betyg blir en tvåa, inget att lyssna på enbart för njutning, men för att bli kreativ kan det vara värt det!

Låt två då? Sonata Concentrata, har även den ett tydligt namn. Här kan vi förvänta oss långsam takt och monoton melodi som sänker hjärtrytmen. Vilket hjälper lyssnaren att slappna av och ökar koncentrationsförmågan. Den är behagligare att lyssna på och vi köper att man blir lugn av den. En trea, helt ok!

Tredje låten kallas Pepp i A-dur den har ett starkt intro, men tappar efter en kort stund. En positiv uptempo-symfoni som påverkar lyssnarens hjärna att utsöndra dopamin, den naturliga signalsubstansen som får oss att må bra. Men om den funkar är det väl värt det, dopamin är ju alltid gött. Ytterligare en tvåa!

Vi kan inte missa chansen att fylla på med lite egna tips! Om vi nu ska hålla oss till instrumentell musik är den första rekommendationen filmmusiken till Interstellar. Hans Zimmers storslagna musik lovar att viktiga saker kommer att hända, perfekt när motivationen tryter och du behöver spinna en story om hur du ska klara tentan mot alla odds. Passar kanske bäst om du räknar eller skriver till läsning kan det bli lite hetsigt!

Kolla även upp Tangerine Dream, tyskt band från 1967 som levererat elektronisk musik sedan dess. Skivorna från 70-talet rekommenderas, men de har släppt över 100 stycken, så det finns lite att gräva i. Även de är kända för sin filmmusik, men de har även gjort soundtracket till GTA V.

Ett till litet tips, kolla upp bandet Real Estate. Ganska vanlig rock, men det lite monotona (det är inte något dåligt) soundet gör att det funkar bra till studier. Här bryter vi mot budordet att man inte ska plugga till musik med sång, men så får det vara. Om vi får spekulera lite är det kanske så att sång på ett annat språk än ens modersmål distraherar mindre. Men vem vet, det enda säkra är att det går att plugga till musik, det gäller bara att hitta något på rätt nivå.

P.S. många, vi med, har funderat på om kanske inte klassisk musik är bra för studierna men inte orkat, eller kunnat – var ska man börja? – pröva. Här är en artikelserie om hur man kommer igång!

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera