STUDENTJOB BLOG

Det blir inte sommarjobb alla somrar. Kanske var du ute i försent - lätt hänt, jag brukar kolla i januari och då är det för tidigt, sen är det plötsligt maj och då är det kört – eller så var det bara inte ditt år i år, glöm inte att kolla Arbetslös Nu - en sida där du får många bra tips för hur du kan komma vidare till nästa jobb! Om du trots ett gediget letande inte hittar något, ingen katastrof, arbetsgivare frågar om luckor av den här typen, men är du redo med ett hyfsat svar är det oftast okej. Om du lämnat din hemstad för att studera på annan ort kan du alltid säga att du ville hinna träffa familj och vänner. Själv har jag löst problemet med att säga att jag ville hinna ägna tid åt mitt stora intresse, läsning, en sanning med ganska mycket modifikation, men, men. Ett sätt att se till att du har bättre svar för dina luckor, och dessutom lära dig något på vägen, är att ta del av de resurser som finns online! Här är några förslag på sommarprojekt.

Code academy
Code academy är nog min personliga favorit så här långt. Välj om du vill lära dig html, JAVA eller något annat tillgängligt språk och sätt igång. Det är gratis, man kommer igång snabbt och kurserna är på en lagom nivå. Det är kort, koncist och lärande. Sidan erbjuder inte ett certifikat, men om du klarat några kurser kan du istället visa arbetsgivaren dina egna projekt, det är en chans att sticka ut och visa att du verkligen kan det du påstår! Det finns en betalversion som ger mer åtrkoppling genom quiz och dylikt, men gratisversionen fungerar utmärkt. 

 

kod på laptopDigital garage
Digital garage är en resurs från google som hjälper dig med din marknadsföring online. Sökmotorsoptimering, sociala medier och hur en väldesignad hemsida ska se ut är lite av det de erbjuder. Kurserna kan ibland vara tjatiga och nivån lite låg. Detta tillsammans med de teckande figurerna och onödigt interaktiva examinationsfrågorna (tryck på post-it-lapparna med bra råd etc.) gör att sidan kan upplevas något förminskande. Efter kurserna kan du ta en slutexamination som ger ett certifikat, vilket kan passa på ditt CV och kopplas till din LinkedIn-profil. Passa på att i samband med kurserna från digital garage göra analytics academy. Där lär du dig mer om att analysera trafiken på din hemsida. Tycker personligen att upplägget här är bättre än på digital garage(inte lika nedvärderande). Även här kan du ta ett certifikat.

Duolingo och Rosetta Stone
Rosetta Stone är tyvärr inte gratis men är ett grymt program om du vill lära dig ett nytt språk. Målet med programmet är att du ska lära dig ditt nya språk på samma sätt som du lärde dig ditt första. Nybörjarnivån börjar med att en person vinkar och ropar något. Vi förstår av sammanhanget att det är hej. Så fortsätter det, utifrån sammanhang och tidigare ord byggs ett helt språk upp! Duolingo är en okej gratisvariant, lärandet sker på ungefär samma sätt, men med lite text som är bra att läsa för att lektionerna ska bli enklare. Dina framsteg mäts med olika badges och exp, vilket kan hjälpa motivationen. Utmana en kompis för att få in ett tävlingsmoment så blir det ännu lättare att hålla igång!

Khan academy

Yes, en till academy, men det är det som gäller nu. Khan Academy erbjuder undervisning inom flera olika ämnen, själv har jag bara prövat matten, men upplägget är bra och borde fungara för alla områden. Även här jobbar vi med exp för att mäta våra framgångar och ju längre du kommer, desto fler avatarer låser du upp. Passa på att fördjupa dina kunskaper inom något ämne eller komplettera eventuella luckor under sommaren. Ska du börja läsa en utbildning som är mattetung kan det vara värt att köra igenom det paketet för att göra det första året enklare.

P.S. Gardera dig inför nästa år med en sommarkurs, sista ansökning brukar vara 15e mars. Själv kan jag rekommendera Global Etik på Stockholms Universitet, men det finns så klart många att välja mellan!

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera