STUDENTJOB BLOG

Att leta jobb kan i sig själv vara ett heltidsarbete - från att fila på ditt CV, till att förbereda dig inför alla de där viktiga jobbintervjuerna. EF Education First har sammanställt en lista på 8 saker du bör tänka på när du ska söka jobb.

1. Gör ordentlig research

Innan du börjar leta jobb, jämför vad andra med samma typ av kompetens och erfarenhet som du arbetar med – Linkedin är en bra början - och sök dig till liknande möjligheter. Lär dig mer om den bransch du vill in i, lär dig vilka företag eller personer, som är störst inom området. Denna typ av information kommer att hjälpa dig att fokusera på din drömbransch och drömroll, och kommer vara till nytta när du väl börjar gå på intervjuer.

2. Leta, leta och leta lite till

Se över alla dina alternativ när du ska söka jobb – En bra början för att hitta karriärmöjligheter är rekryteringssidor, företags hemsidor och professionella nätverkssidor som Linkedin.


3. Använd ditt nätverk

Det är just i sådana här lägen som ditt nätverk är så viktigt! Prata med vänner, familj, grannar, etc., för att se om de känner till någon jobböppning inom den bransch du vill ge dig in i. Rekryterare är dessutom mer benägna att anlita någon som blivit personligen rekommenderad. Fakta.

 

Det tar tid att skriva ett perfekt CV

 


4. Bygg upp din digitala portfolio

Det finns ingen poäng med att visa upp dina senaste festbilder från helgen för din framtida arbetsgivare – vi tvivlar på att de kommer att bli imponerade. Se till att göra alla de sociala medier du anser vara privata till privata. Det gäller även Twitter och Instagram – om du inte ser dem som en möjlighet för professionellt nätverkande, i sådana fall kan det vara värdefullt att visa upp dem.
Kom ihåg: arbetsgivare KOMMER att googla dig, så se till att det de hittar reflekterar dig på ett förmånligt sätt. Se även till att din profilbild på rekryteringssidor och webbplatser som Linkedin ser professionella ut - inga selfies.


5. Skapa ett vinnande CV

När du ansöker om ett jobb, se till att endast ta med jobberfarenheter som är relevanta för positionen du söker. Nämn endast ditt sommarjobb som glassförsäljare om de erfarenheter och färdigheter jobbet gav dig (kundservice eller säljerfarenhet, till exempel) är av betydelse för det jobb du söker. Glömt dock inte att ta med relevanta intressen och erfarenheter som volontärarbete eller utlandsstudier, de skapar en bättre bild av vem du är. Se till att ditt CV är luftigt, välorganiserat och lätt att läsa. Håll dig till en sida helst, max två, och se till att det inte finns några stav- eller slarvfel (!). Och om din mejladress är något i stil med magicalunicorn0980@hotmail.com, så bör du ändra den. Nu.


6. Personligt brev som imponerar

Detta är din chans att ta upp det du inte fick plats med på ditt CV. Tänk på det som ett beundrarbrev till din framtida arbetsgivare – vinkla det så att du belyser hur du, dina erfarenheter och färdigheter kan vara av fördel för företaget. Håll det kort, ingen orkar läsa ett två sidors långt brev.

Var kreativ med ditt jobbsökande!


7. Följ upp

Efter att du skickat din ansökan bör du få ett svar inom 2-4 veckor. Om inte, skicka ett mejl eller följ upp med ett samtal, och förklara att du fortfarande är intresserad. Tänk dock på att inte göra bort dig genom att konstant ringa, det får dig att framstå som desperat. Ingen gillar det.


8. Hit eller miss

Att bli avvisad är svårt. Men något som är allt för vanligt när man söker jobb. Men bara för att ett företag inte vill ha dig (eller flera), så betyder det inte att alla inte vill det. Du har bara inte hittat det rätta företaget för dig ännu. Så håll humöret uppe och lär dig från erfarenheten och gå vidare. Det är de som inte ger upp som tar sig igenom jobbjakten och når målet – ett jobb.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera