STUDENTJOB BLOG

Funderar du på att studera utomlands? Då har du kommit till rätt ställe. Jag ska nämligen berätta om mina upplevelser som utbyteselev i New Orleans. Mitt namn är Emma och jag studerar utvecklingspsykoloi för femte och sista året i Finland. Den här terminen är jag dock på utbytesstudier i New Orleans. Jag visste redan från början att jag ville studera en termin utomlands men jag hade svårt att hitta ett passande alternativ för mig. Det är först nu på mitt sista år, som jag äntligen kommit mig iväg på utbytesstudier, och jag är så glad att jag gjorde det!

Girl infront of University

Det första man ska tänka på är när det passar bäst att fara på utbyte enligt just din utbildning. Vissa har endast möjlighet att fara den där ena terminen medan de studerar, medan andra kan välja att fara i princip när som helst. Själv gjorde jag så att jag skrev både min kandidat- och magisteravhandling innan jag for iväg, vilket jag nu tycker att är himla skönt.

För det andra ska du prioritera vilka ställen du helst vill fara till. Var noga med att kolla att kurserna du vill gå på är på engelska (om det är det språk du vill läsa). Vissa universitet i Frankrike och Spanien har krav på att man minst ska ha läst två kurser i då franska eller spanska för att få läsa där, fastän man kommer att läsa alla sina kurser på engelska. Det är även viktigt att kolla ifall det räcker med ett bra betyg i engelska eller om du behöver ta det engelska TOEFL-testet. Själv var jag tvungen att göra TOEFL-testet i Helsingfors. Det kostade 245 dollar!

Mina enda krav var att det skulle vara ett varmt ställe, nära havet och med engelsk undervisning i psykologi. Efter att ha kollat igenom mina alternativ blev valet ganska självklart New Orleans.

Då du bestämt vilka universitet du vill söka in till är det bara att börja med ansökan och fundera ut vilka kurser du vill gå - se till att dina poäng kan tillgodoräknas i din studieplan! Efter din ansökan är det bara att hoppas på det bästa! Då du blivit antagen ska du börja söka visum så snabbt som möjligt. Det är en lång och invecklad process. Om du ska studera i USA måste du först betala en SEVIS-avgift på cirka 150 euro på en skild hemsida innan du kan börja ansöka om själva visumet. Efter det ska du börja fylla i formuläret DS-160. Det är viktigt att du kollar att du ansöker om exakt rätt visum. Efter att du fyllt i alla formulär och betalat den riktiga visumavgiften, som också var runt 150 euro, ska du boka en tid till en visumintervju, som för mig ägde rum i Helsingfors. Där skulle jag lämna in alla viktiga dokument, ge fingeravtryck och bli intervjuad. Efter intervjun tog det endast några dagar att få mitt visum på posten, men processen innan tog väldigt lång tid eftersom jag var tvungen att vänta på några viktiga dokument från universitet i USA väldigt länge.

Jag anlände hit onsdagen den 17 augusti 2016. Min första tanke då jag kom hit till campus var: ”Wow, vad vackert det är här på campus!”. På torsdagen och fredagen hade vi studieorientering för alla nya utbytesstuderanden där vi fick information om allt mellan himmel och jord. Viktigast av allt var dock att få börja lära känna de andra studenterna. Vi är en härlig grupp på ca. 30 personer från hela världen. Vi har redan kommit varandra mycket nära och har t.ex. redan en tradition att käka middag tillsammans varannan fredag. Varje gång är det en nationalitet som står för typisk mat och musik från deras hemland. Superskoj!

Friends having dinner

Boendet då? De flesta utbytesstuderande bor på campus, någon enstaka bor utanför. Jag är jättenöjd med att få bo på campus. Jag delar rum med en tjej från Houston och wc samt dusch med två till. Det är nära till skolan, matsalarna och gymmet, vilket förresten är gratis för oss studenter. Det är även bra att alla vi utbytesstuderande bor på samma ställe så att man kan ha sällskap med varandra hem från krogen på nätterna. Man ska nämligen inte gå ensam på gatorna här, helst inte ens i dagsljus. Nackdelen med att bo på campus är att det endast finns ett kök i hela byggnaden och det finns tolv våningar fulla med studenter... Jag löste matproblemet med att köpa ett begagnat minikylskåp till mitt rum. Så nu äter jag på campus en gång per dag och resten av måltiderna hemma. Här i USA måste man nämligen ha en s.k. meal plan om man bor på campuset. Man kan då välja mellan olika måltidsprogram enligt hur mycket man vill äta på campus. Det är ett invecklat system som jag inte kommer att gå närmare inpå här, men positivt är att pengarna finns på ditt studiekort och du får en liten rabatt ifall du äter i universitetets matsal. Negativt är att matsalarna försöker lura dig på pengar med dessa meal plans så du måste vara noga med att välja den meal plan som är mest lönsam för just dig.

Är det då svårt att hitta hälsosam mat i USA? Ja, det är verkligen svårare än jag trodde. För det första är det väldigt svårt att hitta en vanlig supermarket med frukter, grönsaker och bröd. Det finns s.k. pharmacies överallt med medicin, smink, hårprodukter, godis, läsk och allt möjligt, men inga färska råvaror. Ska du ha en vanlig supermarket måste du gå till en större butik som Walmart eller en lite dyrare Fresh Market . Problemet är att de inte finns i varje kvarter som vi är vana vid i Europa och utan bil i USA blir det dessutom en heldagsresa bara för att handla lite mat... Inte konstigt att amerikaner är mer överviktiga än andra då det är så mycket lättare att få tag i godis än frukt!

Här på campus är det ändå helt okej mat. Vi har en matsal med buffet där man får välja mellan cirka sju olika rätter och ett efterrättsbord. Där finns pizza och hamburgare, men också nyttigare mat som italienskt och asiatiskt. Det finns t.o.m. ett salladsbord(!!). Det finns även andra alternativ på campus som Subway och ett sushiställe. Dessutom har vi möjlighet att äta på grannuniversitets, Tulanes, matställen. Där kan man äta burritos, po’boys, sallader och kinesisk mat. Så det finns nog med ställen att välja mellan. Dock är det väldigt mycket dyrare här än i Finland. Här kostar en normal måltid 10 dollar, medan en buffet i ett studentcafé i Finland kostar 2,50 euro. Som ISEP-studerande så det känns helt okej att äta en måltid per dag på campus. Jag betalade nämligen 2800 euro för terminsavgift, mat och boende för hela terminen innan jag kom hit. Nu kan jag äta för den summan och ifall jag inte gör det får jag tillbaka dessa pengar i form av checkar. De andra utbytesstudenterna betalar dock väldigt mycket pengar både för mat och boende, så det gäller att hitta en bra organisation att fara med!

Internationellt studentkök
Hur är det med skolan då? Är det svårare eller lättare? Jag har mycket fler föreläsningar här än i Finland. Vissa dagar har jag så mycket som fyra föreläsningar per dag, medan jag i Finland knappt har fyra föreläsningar per vecka. Mängden skolarbete är också större här än i Finland. På en kurs här har vi normalt sett fyra tentor, en gruppresentation och essäer. På en kurs har vi dessutom 20 timmars praktik och på en annan ska vi delta i två experiment. Men jag tycker ändå det är bra att det är lite utmanande och jag har redan lärt mig en massa nya intressanta saker om psykologi. I Finland har jag mest lärt mig hur jag ska hitta information och hur jag ska tänka kritiskt, vilket är jätteviktigt, men jag har saknat ny, intressant fakta om psykologi. Dock tycker jag att vissa lärare här är lite för fokuserade på onödiga detaljer. Man är aldrig nöjd alltså! Svårighetsgraden är också lite högre än vad jag är van vid på min utbildning, men tycker ändå det är ganska passlig nivå. Har klarat mig bra på tentorna hittills. Jag kan i alla fall konstatera att det är väldigt lärorikt att studera på ett annat universitet!

Hur är livet som utbytesstuderande i New Orleans? Det är verkligen ett härligt ställe att bo på. Vädret är underbart varmt och det händer saker här precis hela tiden. Det finns så mycket att se! Jag har varit på American Football, Beyonce-konsert, Hurricane Katrina Museum, en konstfestival, Mid-Summer Mardi Gras, en swamp tour för att kolla på alligatorer och mycket mycket mer. Även nattlivet är helt fantastiskt här. Det finns både mycket studentkrogar runtom campus, men också det välkända Bourbon Street i French Quarter och Frenchman Street med mycket jazzmusik. Nackdelen är att det är hurricane season här på hösten så det finns alltid en risk för att vi måste evakuera universitetet.

Varför åka på utbyte? Är du ens lite intresserad av att fara på utbytesstudier, åk! Det kommer verkligen att bli ett minne för livet. Det bästa enligt mig är absolut alla nya människor jag träffat. Hemma är man också så fast i sina gamla, vanliga rutiner. Här hittar vi på saker att göra varje vecka. Det har verkligen varit ett äventyr. Dessutom kommer vi att vara lediga både på höstlovet och på thanksgiving så då ska jag passa på att resa till Miami och till Kalifornien. På vägen till New Orleans besökte jag även New York. Detta skulle jag aldrig gjort om jag inte skulle valt att fara på utbytesstudier till USA. Jag vet inte när jag senast varit så lycklig eller skrattat så mycket som jag gjort under tiden när jag varit här i New Orleans, så jag rekommenderar varmt alla att åka utbyte. Det är både lärorikt och roligt!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera