STUDENTJOB BLOG

Att starta ett nytt jobb är som din första dag i skolan: du är orolig över vad du ska ha på dig och om du kommer få några vänner. Men du kan vara lugn, det är normalt (och nej, den tröjan får dig inte att se tjock ut). För att hjälpa dig att lugna nervositeten innan första dagen på ett nytt jobb, och starta din karriär med ett wow har EF samlat de bästa tipsen som kommer hjälpa dig första veckan på jobbet.

1. VAR INTE SEN

Det här rådet kanske verkar vara lite självklart men det är nyckeln till framgång, särskilt på ett nytt jobb. Som Woody Allen sa,”Eighty percent of success is showing up”. Det är enkelt: att komma i tid till ditt nya jobb visar din chef att du fortfarande är samma ansvarsfulla och entusiastiska person som på intervjun.

2. DRESS TO IMPRESS

Du blev anställd, nu är det dags för dig att klä dig därefter. Det är alltid bättre att vara för överklädd i början på ett nytt jobb, men du bör också försöka komma ihåg företagskulturen. Inget skriker nykomling så mycket som att använda en välklädd, nystruken svart kostym första dagen på ett modernt start-up företag. Ett steg i rätt riktning till att passa in är att fråga din kontaktperson om klädkoden. (Duh!)

3. LYSSNA, LYSSNA, LYSSNA

Har du hört det? På ett nytt jobb så kommer du få massor av ny information, speciellt under första veckan, så du borde spendera mestadels av tiden till att lyssna och smälta all den nya kunskapen du får. Information bland annat om var kaffemaskinen och badrummen befinner sig. Se också till att följa upp med alla frågor du har, vilket leder oss in på punkt 4.

4. FRÅGA, FRÅGA, FRÅGA

Är det något du är fundersam över eller nyfiken på? Det är nu det är tid att fråga om allt det. Se dina första veckor som din period av lugnet innan stormen – dina arbetskollegor och chef kommer att vara väldigt öppna för frågor så se till att fråga! Plus att det inte finns något värre än att behöva erkänna tre månader försent att du inte har förstått något som lät så enkelt från början. Att fråga frågor kommer också visa din entusiasm och intresse för jobbet, vilket alltid är en bra sak.

5. TA REDA PÅ FÖRVÄNTNINGARNA FÖR ATT UPPNÅ RESULTAT

Vet du exakt vad det är som förväntas av dig? Om du inte vet det så är första veckan på ett nytt jobb till för att ta reda på detta. Sätt dig ner med din chef, gå igenom din jobbeskrivning och ta reda på allt som är oklart för dig. Du kommer se att ditt arbete blir betydligt enklare av att göra detta och din chef kommer bli imponerad av din förebyggande attityd.

Förbered dig väl inför första jobbveckan

6. UTFORSKA OMRÅDET

En del av att göra sig hemmastadd på ett nytt jobb innebär att lära känna sin omgivning. Var är det bästa och mest prisvärda stället för en lunch? Var finns närmaste apotek och vart hänger alla coola människor och dricker sitt morgonkaffe eller eftermiddags pick-me-ups? Att veta dessa logistiska saker kommer göra dina arbetsdagar så mycket mer njutningsbara.

7. LÄMNA DITT PERSONLIGA LIV DÄR HEMMA

Vi har alla varit där: den där irriterande Whatsapp ikonen på din telefon som ber dig om att svara och du längtar ihjäl dig efter att berätta för dina vänner om ditt nya jobb. Hur lockande det än må vara, vänta tills din rast att använda telefonen. På ett nytt jobb är detta väldigt viktigt för att göra ett bra intryck första veckan och du kommer vilja skiljas från din telefon för att ta hand om dina personliga email, Buzzfeed quizzes och Facebook uppdateringar.

8. SÄG ”HEJ, TREVLIGT ATT TRÄFFAS!” HÖGT OCH TYDLIGT

Du kanske är blyg första veckan på jobbet, det är bara normalt. Synen utav hundratals nya ansikten kan få till och med den mest utåtriktade människan att gå in i sitt skal. Det är viktigt att överkomma denna blyghet på ett nytt jobb och faktiskt introducera dig själv till dina nya arbetskamrater. Du kommer uppfattas som självsäker och glad. Det kommer också hjälpa dig till en start på rätt sida. Försök också att komma ihåg allas namn för det är inget värre än att få ögonkontakt med någon efter flera månader och fortfarande inte komma ihåg dennes namn.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera