STUDENTJOB BLOG

"Whether this was your childhood dream, or your second choice, or something spontaneous, you're here now. Make the most of it because it was a fantastic choice." 

Så lät det för tre månader sen när rektorn välkomnade 3 000 nya elever till University of Dundee. Där i publiken, i salen, i Dundee, i Skottland, satt jag. Jag hade dagen innan rest från mitt hemland Finland till Skottland för att börja studera arkitektur vid University of Dundee - och min nya rektor lyckades just sammanfatta precis varför jag satt där: en barndomsdröm, ett andrahandsalternativ och en spontan idé.

När jag som barn gav upp drömmen på att bli delfinskötare blev arkitekt snabbt svaret på frågan "vad ska du bli när du blir stor?". Nu säger jag inte att jag endast tänkt i de barnorna sedan barnsben, men när det blev dags att välja vad man skulle göra efter gymnaiset var jag tillbaka på ruta ett igen. Eller ruta två. Det blev som sagt ingen delfinskötare av mig.

Dundee Skottland

Att studera arkitektur i Helsingfors på Aalto Univerist var länge enda tänkbara studieplatsen för mig. Det var det för många andra också, så första året hade jag ingen chans. Andra året klarade jag mig genom hela den krokiga antagningsprocossen men det räckte inte till. Trots mycket möda och besvär är det verkligen inte synd om mig. Jag hade två ovärdeliga mellanår med kortare studier, ett till språk, nya jobbmöjligheter, resande, volontärjobb, you name it! Med facit i hand hade jag inte bytt ut mina mellanår mot någon studieplats. Inte ens en på Aalto Univeristet.

Respekt till alla de som söker om och om, och om igen, till sina drömutbildning. Men frågar ni mig så är utbudet för stort för att kunna tro att endast en skola duger. När jag bestämde mig för att stänga den där arkitektur-i-Helsingfors-dörren öppnades oräknerligt många nya dörrar. Det är här spontantitet i mitt utbildningsval kommer in i bilden. Jag är inte opåläst och jag sökte inte till första bästa skola, men Skottland är ett otippat val. Jag kunde lika väl ha hamnat i något annat europeiskt land.

Glad tjej i Skottland

Det var ett av kriterierna när det kom till val av skola, jag ville stanna inom EU (#brexit, didn't see that one coming did I). Främst för att jag tidigare i år spenderat flera månader på andra sidan globen och om jag nu planerade att flytta utomlands och studera i flera års tid, tja då hade det ju varit trevligt att vara på ett vettigt avstånd från hemlandet. På ett "ha råd att flyga hem över jul" avstånd. Sen var det ju språket, för mig var det rätt viktigt att inte bara studierna utan också nationalspråket skulle vara engelska. Jag ville kunna tala med lokalbefolkningen, läsa skyltarna och prata med en allmän läkare obehindrat.

Här bland alla mina fina, noga uträknade krav på skolor vill jag påpeka att det också fanns kvällar jag mållöst googlade "arkitektutbildningar i Europa" och fick ungefär oändligt många sökresultat. Så i något skede kontaktade jag en förmedlingstjänst som jobbar med skolor över hela världen. I slutändand valde jag helt andra skolor än dem vi diskuterade, skolor som den här förmedlingstjänsten inte alls samarbetade med, men jag hade ändå stor nytta dem. Jag kan rekommendera alla som vill studera utomlands att vända sig till någon form av rådgivning. Det är trots allt det de är till för.

Det avgörande argumentet varför jag i skrivande stund sitter i en lägenhet i Skottland är ändå, du gissade det, pengar. Jag tänkte inte låta pengar styra mitt val för mycket, därför övervägde jag de där femsiffriga skolorna i England också. Men när en vän och kollega berättade att man som EU medborgare kan studera kostnadsfritt i Skottland så lät det onekligen intressant. Speciellt för en nordbo som tar gratis utbildning för givet.

Vacker solnedgång i Dundee

Så jag tackar min kollega, förmedlingstjänsten, mitt eget tålamod och till och med Aalto Universitet för att de nekade mig. Jag kunde ha studerat arkitektur redan i två år nu, antagligen levt lycklig då också, men jag hade aldrig vetat hur mycket världen har att bjuda på. Är det något jag vill ni ska ta med er av detta inlägg är det att det finns mer än en väg att gå genom livet på. Flera sätt att uppnå drömmar på. Man behöver inte nöja sig med något sämre om man är beredd att ta en omväg.  Vilken väg man än väljer att gå - make the most of it, because it was a fantastic choice.

Om ni vill läsa mer om Julias äventyr i Skottland är det bara att kika in på hennes personliga instagram.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera