Olika anställningsformer

Har du fått en visstidsanställning, heltidsanställning, deltidsanställning eller timanställning? Vad är egentligen skillnaderna mellan dessa anställningsformer? I denna artikel reder vi ut vad en visstidsanställning innebär, hur funkar semesterersättningen när man är visstidsanställd och kan man säga upp sig mitt under anställningsperioden? Är du dessutom nyfiken på vad skillnaderna mellan en heltids och deltidsanställning samt vad timanställning är, läs vidare!

anställningsformer

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är visstidsanställning?

En visstidsanställning är med andra ord en tidsbegränsad anställning. Till skillnad från en tillsvidareanställning har visstidsanställning ett start och slut datum. Det kan exempelvis vara säsongsarbete, provanställning eller att man är anställd som vikariat. Enligt lagen om anställning (LAS) kan en visstidsanställning övergå till en tillsvidareanställning när du har varit visstidsanställd på samma företag i mer än 12 månader under en femårsperiod. Om du önskar att få en tillsvidareanställning rekommenderar vi att du först pratar med din närmaste chef samt att du alltid kan vända dig till facket för vidare rådgivning.

Semesterersättning vid visstidsanställning

Semesterersättning och semesterledighet vid visstidsanställning ser olika ut. Detta beror på hur länge din anställning varar. Är din visstidsanställning längre än 3 månader? Då har du rätt till semesterledighet med lön. Om din visstidsanställning är mindre än 3 månader då har du istället rätt till semesterersättning. Vanligtvis är det minst 12% av din lön. Semesterersättning är vanligt förekommande vid sommarjobb liksom tidsbegränsad anställning.

Uppsägningstid för visstidsanställning

Vad händer om du skulle vilja säga upp dig från din visstidsanställning? Det finns oftast ingen uppsägningstid under en visstidsanställning i och med att anställningsformen redan har ett start och slut datum. Det beror även på ditt anställningsavtal samt om du och din arbetsgivare omfattas av kollektivavtal, då kan uppsägningstiden vara minst 1 månad innan, annars är ni båda bundna till avtalets start och slut datum.

Redo att ansöka?

Vi har massor av jobb att ansöka till. Kolla in våra lediga tjänster för att hitta din perfekta roll och börja ansöka redan idag.

Heltidsanställning och deltidsanställning

En heltidsanställning innebär att man jobbar 100%, alltså 40 timmar i veckan. En deltidsanställning är exempelvis om du jobbar 50%, oftast är det 20 timmar i veckan. Att jobba heltid eller deltid innebär även en skillnad på din lön och din månatliga inkomst. Det har olika fördelar och nackdelar. En heltidsanställning kan ge dig mer lön varje månad, du kommer in i arbetet och bekantar dig med arbetsplatsen snabbare. Då du kommer att spendera minst 8 timmar om dagen där. Till skillnad från en deltidsanställning som kräver mindre tid av dig och du får mer tid över till att göra andra saker. Dock kan du förvänta dig att få mindre lön än din kollega som är en heltidsarbetare eftersom att hen jobbar fler timmar.

Timanställning

En timanställning är egentligen inte en anställningsform utan betyder endast att du får lön per timme, alltså en timlön. Benämningen timanställd eller behovs-anställd kan tilläggas med giltiga anställningsformer som visstidsanställning, vikarie, säsongsanställning eller provanställning.

Vilken anställningsform söker du efter?

Har du frågor eller funderingar kring din karriär kan du alltid kontakta oss via mejlet härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Vad är tidsbegränsad anställning?

  • En tidsbegränsad anställning är när du har en anställning med ett start och ett slutdatum redan från första dagen.

  • Vad innebär visstidsanställning?

  • En visstidsanställning innebär att du är anställd under en viss period och om du är anställd i mer än 12 månader under en femårsperiod, så övergår anställningen till tillsvidareanställning.

  • Kan visstidsanställning förlängas?

  • Enligt LAS får en visstidsanställning förlängas i högst två år för att uppnå ett syfte, med förutsättningen att det finns särskilda skäl.

Läs mer om anställningsavtal