Praktik

När man går i skolan, så får många studenter möjligheten att gå på praktik. För vissa utbildningar är det en stor del av lärandet och för andra nästan inget alls. Huvudsaken är att få pröva på att arbeta och få utöva de kunskaper du har lärt dig, så att du förstår hur det fungerar i verkligheten. I denna artikel kommer vi att gå igenom vad praktik är, hur det fungerar, fördelar och nackdelar samt hur man hittar en praktikplats eller ett trainee program.

praktik

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är praktik?

I skolan får du lära dig hur allting fungerar i teorin, men många studenter har ingen aning om hur det fungerar i praktiken. Därför vill många företag och arbetsgivare ge studenter som dig chansen att få testa på hur det är att jobba på det företaget och i den rollen som du utbildar dig till. Det är ett utmärkt sätt att förstå hur allt fungerar i den branschen och är ett tillfälle för dig att veta om du har valt rätt utbildningslinje. Praktik kan vid många fall även leda till anställning på den arbetsplats du praktiserar på, då du får chansen att visa upp dina färdigheter och kunskaper. Som praktikant brukar man få praktisera från någon vecka upp till 6 månader beroende på vad man går för utbildning.

Vad gäller vid praktik?

När du är ute på praktik, så är du tekniskt sett fortfarande studerande även om du arbetar. Därför får du oftast inte heller någon lön med undantag till vissa praktikplatser. Det du kan göra är att söka stipendier eller ansöka om ett extrajobb på sidan av, alternativt försöka klara dig på ditt studiebidrag. Förhoppningsvis, så kan du få anställning på företaget efter att din praktik har avslutats.

Din skola och främst din praktikgivare har ett stort ansvar över dig och att du får dem bästa möjliga förutsättningarna att lära dig arbetet samt att arbetsplatsen sköts korrekt. Här kommer några punkter om vad som gäller och ska ingå i en praktik:

  • Du ska ha en handledare
  • Tydliga arbetstider
  • Lämpliga arbetsuppgifter
  • Introduktion om jobbet och arbetsplatsen
  • Eventuell skyddsutrustning eller arbetskläder

För- och nackdelar med praktik

När det kommer till praktik så finns det fördelar och nackdelar precis som alla jobb och utbildningar. Att studera, praktisera och samtidigt få ihop livspusslet kan vara tufft, men det finns många fördelar som många inte tänker på. Här listar vi några för- och nackdelar som kan vara bra att veta om innan du söker praktikplats.

Fördelar

  • Nya erfarenheter och färdigheter som är perfekt att lägga till på CV:et som kan komma till användning i framtiden.
  • Möjligheter till anställning efter att din praktik avslutats som är väldigt vanligt även om det är heltid eller deltid.
  • Nätverkande som är och alltid varit en nyckel till att lyckas i arbetslivet och även för entreprenörskap

Nackdelar

  • Balansera jobb, studier och privatliv, då du måste vara engagerad i flera saker samtidigt
  • Dålig lön eller ingen lön alls, då många företag inte behöver betala ut någon lön till praktikanter.
  • Hitta praktikplats kan vara svårt eftersom att många företag inte annonserar praktikplatser, så det är upp till dig eller din skola att hitta en.

Redo att ansöka?

Kolla in våra lediga praktikplatser för att hitta din perfekta roll och börja ansöka redan idag.

Är trainee och praktik samma sak?

Nu när du vet vad praktik är, så kanske du hört talas om trainee och vill veta vad det är. Ett traineeprogram eller talangprogram som flera företag kallar det, är nästan som en praktik. Det är ett program där du som potentiell trainee kan få chansen att få lära dig allt inom ett företag för att utveckla kompetenser inom den branschen och det företaget. Dem är ofta riktade mot nyexaminerade studenter som kan få en genväg för en viss kvalificerad tjänst, exempelvis chefs roll, specialist eller liknande nyckelposition. Programmen är ofta inom branscher som IT, bank, e-handel och management, men även flera andra branscher eftersom att det börjar bli alltmer populärt.

Praktik och trainee är ganska lika till sättet att du är där för att lära dig, men det finns flera skillnader. Praktik är oftast en del av dina studier och du får vanligtvis ingen lön i jämförelse med traineeprogram där du räknas som anställd samt får en marknadsmässig lön. Traineeprogrammen kräver även oftast en högre utbildning och pågår under en längre tid, vanligen ett till två år. Om du är intresserad av att genomgå ett traineeprogram eller bara vill veta mer, så kan du kolla in Karriärföretagens topplista över traineeprogram belägna över hela Sverige.

Hur hittar man en praktikplats?

Hur du hittar en praktikplats kan ske på många olika sätt och kan vara svårt, då det är som att leta efter ett jobb, men som ofta inte annonseras. Det första du behöver ta reda på är vad för bransch du vill jobba inom och om det är något som passar din utbildning. Prata med din studievägledare och se vad du behöver tänka på för din utbildning och även om de kan hjälpa till att hitta en praktikplats. Du bör sedan ha ett färdigt CV tillhands som du kan skicka till potentiella företag, men om du inte har det så kan du läsa mer om hur du skriver ett CV här.

Det lättaste sättet att komma i kontakt med företag och arbetsgivare som kan erbjuda dig en praktikplats är att använda ditt personliga nätverk. Ta kontakt med dem du känner som kan ha ingångar i den branschen du vill jobba inom. De kanske känner någon som känner någon som... - ja, du fattar. Du kan gå på mässor och arbetsmarknadsdagar där du kommer i kontakt med företagen personligen samtidigt som du kan få en större inblick i vad de gör. Till sist så rekommenderar vi dig att använda internet precis som du gör just nu och med det söka upp företag via Google, LinkedIn eller liknande. När du sökt upp dem potentiella företagen, så är det bara att ringa eller mejla och fråga om de tar emot praktikanter samtidigt som du introducerar dig själv och berättar varför du är en perfekt kandidat för dem. Det finns flera vägar att ta, men det största tipset vi kan ge dig är att vara ute i god tid och ansöka till så många företag som möjligt för att öka chansen att få en praktikplats.

Fler frågor om praktik?

Vill du veta mer om praktik eller undrar över något kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Vad är trainee?

  • En trainee är oftast en nyexaminerad student som ingår ett traineeprogram på ett företag som innebär att du som trainee är under internutbildning med oftast en tillsvidareanställning.

  • Vad är praktik?

  • Praktik är när du som student eller arbetssökande provar på ett jobb för att få arbetslivserfarenhet under handledning.

  • Hur hittar man en praktik?

  • Det finns flera sätt att hitta en praktik, men det bästa sättet är att använda ditt personliga nätverk. Läs mer om hur du hittar en praktik här.

Läs mer om anställningsavtal