STUDENTJOB BLOG

Tjej som fotograferar

Hobbys på ditt CV?

Bör du ange dina hobbys på ditt CV? Det beror på! I vissa fall är det smart att framhäva sina intressen, medan det andra gånger är mindre relevant för arbetsgivaren. Det du ska tänka på är att försöka matcha dina intressen med det jobb som du söker.

 

När ska man skriva sina hobbys på sitt CV?

 

Låt oss börja med att förklara i vilka fall det kan smart att skriva sina hobbys på sitt CV. Om du älskar att stå i köket och experimentera med olika rätter eller om du är en fena på att baka, då är det klokt att skriva det i ditt CV om du söker ett jobb inom restaurangbranschen  En sådan hobby ses garanterat som ett stort plus för restaurang- eller konditoriägare och kan till och med vara ett krav. Du kan även lägga till din paradrätt eller favoritbakverk för att glänsa och sukta de som läser ditt CV. Den fjärde vanligaste hobbyn i Sverige att skriva om i CV:t är, inte oväntat nog, matlagning. 

Om du är en person som kan sitta i flera timmar och gibba, då kanske man kan tro att det inte platsar i sitt CV, men där kan du ha fel. Beroende på vad för slags jobb du söker så kanske det faktiskt ses som en uppskattad hobby. Vill du ha arbeta med speldesign eller spelutveckling, då är ju ditt spelintresse en perfekt del av ditt CV. Ett annat tips är att framhäva att man är aktiv på olika sätt. Det finns undersökningar som visar att det är vanligt att man i CV:n lyfter att man utövar någon form av sport. 

Du har alltså en chans att glänsa med dina hobbys och dessutom påvisa dina färdigheter. Arbetsgivare får även en bättre bild av vem du är. Hobbys kan också vara ett sätt att fylla ut ditt CV när du inte har så mycket arbetslivserfarenhet

 

Vilka hobbys passar till vilka yrken?

 

Matlagning/bakning- Restaurang, bageri, mataffär.

Spel- Speldesign/spelutvecklare, jobb i spelbutiker.

Photoshop/lightroom- Online marknadsföring, sociala medieansvarig.

Inredning- Heminredning, jobb i inredningsbutik.

Träning- PT, jobb på gym, tränare för barn/unga, dietist.

Djur- Djurpassare, jobb i djuraffär, hunddagis.

Smink- Makeup artist, jobb i sminkbutik.

Läsa böcker- Författare, journalist, recensent.

Resa- Reseledare, flygpersonal, pilot.

Musik- Låtskrivare, musikproducent, sångare.

Någon som spelar gitarr

Låta bli att skriva hobbys?

 

Vilka hobbys ska man kanske låta bli att skriva på sitt CV? Det gäller att komma ihåg att CV:n inte bör vara alltför långa. Prioritera rätt områden på ditt CV. Det är bättre att skriva om din arbetserfarenhet eller utbildning, istället för att fokusera på hobbys, men visst kan det också vara av godo att ta med en hobby i CV:t. 

Försök att sticka ut i mängden när du skriver om dina hobbys. Undvik att framhäva hobbys som exempelvis att umgås med vänner, lyssna på musik eller att kolla på serier. De är intressen som, mer eller mindre, alla gillar att göra och därför kommer du inte ses som unik. Välj istället ut de hobbys som antingen matchar din jobbansökan eller intressen som uppmärksammar dina färdigheter och som är unika just för dej.

Lycka till med ditt CV och glöm inte att söka några jobb medan du ändå är igång!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera