STUDENTJOB BLOG

Söker du jobb? Har du kollat igenom sida efter sida med jobbannonser? Då är risken hög för att du har stött på en eller flera bluffannonser som försöker lura dig på ett eller annat sätt.

De vet att de som söker jobb kan vara extra utsatta och naiva, vilket är anledningen till varför du måste vara extra försiktig. Låt inte flashiga erbjudanden eller något som låter för bra för att vara sant locka in dig. Ta det lugnt och fundera rejält på huruvida annonsen är riktig eller ett bedrägligt försök att komma åt dina uppgifter eller pengar.

 

 8 tecken att en jobbannons är en bluff

8 tecken på att jobbannonsen kan vara en bluff

Nedan är vanliga exempel:

Beskrivningen är för bra för att vara sann

Om du tycker att beskrivningen för annonsen är för bra för att vara sann, t.ex. att arbetstiderna eller lönen är bättre än vad de borde vara, är sannolikheten hög för att annonsen är en bluff.

Jämför olika annonser med varandra och reflektera en stund. På så sätt kan du i de flesta fall avgöra huruvida det är något som inte stämmer i jobbannonsen.

Det finns ingen information eller dålig information om företaget

Du bör alltid försöka hitta mer information om det företag som annonserar om jobbet. Om du inte hittar någon information är det ett enormt varningstecken. Men du bör även avvakta och vara försiktig om informationen är föga eller verkar opålitlig.

Försök att hitta referenser eller recensioner om företaget, tillsammans med telefonnummer, adress, organisationsnummer och mer.

Intervjun sker via meddelandeapp

Om företaget eller personen vill att intervjun ska ske via meddelanden, snarare än via telefonsamtal eller videosamtal, är det ett stort varningstecken. Inga seriösa företag eller intervjuare arbetar på det sättet.  

De ber om pengar

Om de ber om pengar är det med allra största sannolikhet ett bedrägeri, oavsett orsak. Det spelar ingen roll om de vill att du ska betala för att de ska trycka ett anställningskort eller för att de ska hämta dig med en servicebil. Betala aldrig i dessa tillfällen. Inget seriöst företag kommer någonsin att be dig om pengar under din intervju.

De ber om personlig information

Här gäller det att ha lite fingertoppskänsla. De flesta intervjuare kommer be om en hel del personlig information, t.ex. adress, personnummer, tidigare arbetslivserfarenheter, med mera. Detta för att kunna skapa en så rättvis bild över din erfarenhet och möjligheter som möjligt.

Men de kommer aldrig be om kontonummer, lösenord eller annan typ av privat information. Om de vill att du ska ge tillgång till ditt konto kan du därför med allra största sannolikhet vara säker på att det är någon form av bedrägeri eller bluff.

När du väl är anställd kommer du självklart behöva lämna ut kontonummer för att de ska kunna sätta in lön på ditt konto, men de kommer aldrig be om kortnummer eller lösenord.

De ber inte om referenser

De flesta företag och intervjuare kommer be om referenser. De vill kunna prata med dina tidigare arbetsgivare, kollegor eller andra personer som du har listat som referenser. 

Om de inte ber om referenser bör du vara försiktig. 

Det känns som att något inte stämmer

Människans magkänsla är ett fenomen. Ibland känns det helt enkelt som att något inte stämmer, även om vi inte riktigt kan sätta fingret på vad det är för något. Men i många fall har vi rätt.

Om du därför känner att det är något som inte stämmer, kan det mycket väl vara så. Därmed bör du stanna upp, läsa igenom jobbannonsen igen, googla på företaget, be en kollega eller familjemedlem kontrollera annonsen och företaget, samt ta andra åtgärder för att bekräfta dess äkthet.

De verkar desperata eller inger en känsla av att allt måste gå snabbt

Cyberkriminella vill gärna att det ska gå snabbt, inte bara för att de är otåliga, utan de vill heller inte ge dig tid att tänka. Därmed kommer de i många fall att försöka skynda på processen, t.ex. genom att säga att du måste svara inom 15 minuter eller liknande.

Detta är ett vanligt tecken på att det är något som inte stämmer och är något som du inte får förbise från.

Vad du kan göra för att skydda dig när du söker jobb online

Nedan är viktiga exempel:

Använd en VPN

Att använda en VPN är ett måste om du vill ha ett så bra skydd som möjligt på nätet. Den här tjänsten krypterar all trafik mellan dig och resten av internet, vilket inte bara ger dig en högre säkerhet mot hackare, men ser även till att du är anonym på internet. Inte ens din internetleverantör kommer att kunna se vilka hemsidor du besöker. Grymt, eller hur?

Du kan testa VPN gratis med de flesta tjänster, vilket gör att du kan skapa dig en uppfattning om huruvida tjänsten passar för dig eller inte.

Fråga om råd

Om du känner dig osäker på en jobbannons, gör du rätt i att fråga om råd. Fråga dina föräldrar, en kollega, familjemedlem eller vän, för att på så sätt få en “second opinion” angående huruvida annonsen är säker eller inte.

Känn till de vanligaste fällorna

Det kan även vara en bra idé att känna till de vanligaste fällorna, t.ex. de som beskrivs i den här artikeln. Men du kan med fördel göra ytterligare research för att få ännu mer information om detta, men även om säkerhet på internet generellt sett.

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera