STUDENTJOB BLOG

Är du redo för att söka sommarjobb 2024? Perfekt! Då har du kommit till rätt plats. Att söka sommarjobb som student och ungdom kan vara spännande och viktigt. Det gör att du får arbetslivserfarenhet och tjänar pengar som du kan spara eller använda till något kul. Oavsett varför du vill sommarjobba 2024 så har vi svar på den vanligaste frågorna! 

 

Var kan jag hitta lediga sommarjobb som passar min profil och intressen?

 

Det finns flera platser att leta efter sommarjobb. Du kan börja med att kolla lokala jobbportaler, företagswebbplatser, arbetsförmedlingar, och även använda sociala medier för att leta efter annonser eller grupper som delar jobblistor. Vissa skolor eller universitet kan också erbjuda resurser för studenter att hitta sommarjobb. Självklart har vi på Studentjob även lediga annonser för sommarjobb som du kan filtrera till din stad!

Vilka lediga sommarjobb finns det?

 

Det brukar dyka upp lediga sommarjobb i januari och februari men ju tidigare du är ute desto bättre. Det hjälper också att ha ett deltidsjobb under terminen som du eventuellt kan förlänga under sommaren. Då innebär det att du är deltidsanställt istället för säsongsanställt. Det finns inget som heter sommarjobb egentligen utan det är en slags säsongsanställning. Det kan därför hjälpa att söka eftervikariat, deltidsjobb eller extra personal istället för sommarjobb. Det finns nämligen flera olika anställningsformer. 

Vad kan man sommarjobba som 15 åring?

Sommarjobb för 15-åringar: En 15-åring kan ha möjlighet att arbeta inom vissa områden såsom:

   • Varulager

   • Trädgårdsarbete

   • Fastighetsvård

   • Tidningsutdelning

   • Barnvakt

   • Enklare kontorsarbete (till exempel posthantering eller arkivering)

   • Vissa detaljhandelsjobb 

 

Hur kan jag förbereda mig för att ansöka om sommarjobb?

 

För att förbereda dig inför ansökningsprocessen är det viktigt att uppdatera ditt CV och skriva ett personligt brev som betonar dina färdigheter och hur de kan vara relevanta för jobbet du söker. Förbered dig även för intervjuer genom att öva på vanliga frågor och reflektera över dina egna styrkor och erfarenheter. Vi har samlat alla karriärråd som du kan tänkas behövs och även en gratis CV mall. 

Vilka är några tips för att sticka ut och öka mina chanser att få ett sommarjobb?

 

För att öka dina chanser att få ett sommarjobb kan det vara fördelaktigt att skicka in ansökningar tidigt, visa upp din motivation och passion för det specifika jobbet eller företaget, samt betona tidigare erfarenheter eller färdigheter som kan vara relevanta. Att vara väl förberedd inför intervjuer och visa upp din entusiasm och arbetsmoral kan också hjälpa dig att sticka ut bland andra sökande. Att vara noggrann och förberedd kan verkligen göra skillnad när du letar efter sommarjobb som student och ungdom. Lycka till!

Vad får man i timmen på sommarjobb?

 

Det beror på vilken branch, om företaget är med i ett kollektivavtal, hur gammal du är och om du har några tidigare erfarenheter. Ett exempel på ett vanligt sommarjobb för ungdomar är att inom detaljhandeln. Där är ofta butiker med i handels avtalet vilket är ett av flera kollektivavtal. Där står det att minimilön för en 16 åring är 93,87kr/h, en 17 åring 96,34kr/h och en 18 åring 144kr/h utan arbetserfarenhet i branchen. Det finns även timlöner för lager och e-handel på handelsnytt. Vad som räknas som en bra timlön som säsongsanställd beror därför på olika saker och kan vara svårt att fastställa men du kan alltid ta reda på genomsnittslönen och ha ett lönesamtal.

 

Får en 16 åring stå i kassan?

 

En 16-åringar kan arbeta i kassan, men det beror på arbetsplatsen och vissa arbetsplatser kan ha åldersgränser för vissa typer av arbete av säkerhetsskäl eller för att följa arbetsrättsliga bestämmelser. Ett mer utförligt svar där lagar är inkluderade finns också. 

 

Får en 15 åring jobba på restaurang?

Det kan finnas möjligheter för 15-åringar att arbeta på restauranger inom vissa områden, men det kan vara begränsat till vissa arbetsuppgifter såsom bordsservering, enklare köksarbete eller städning. Lagar och begränsningar gällande arbete på restaurang varierar. Hitta lediga sommarjobb inom restaurang. 

 

Får man jobba på cafe som 14 åring?

Möjligheten att arbeta på ett café som 14-åring varierar mycket mellan olika platser och kan vara begränsad till vissa enklare arbetsuppgifter som att städa eller hjälpa till med servering under övervakning. Det kan finnas andra sommarjobb som passar 14 åringar till exempel barnvakt. Hitta lediga barnvaktsjobb. 

Det är alltid viktigt att kontrollera arbetslagar och säkerhetskrav för unga arbetstagare. Att fråga på arbetsplatsen eller kontakta arbetsförmedlingen kan också ge värdefull information om specifika arbetsmöjligheter för ungdomar. Det är viktigt att du har koll på vad du får och inte får arbeta med när man söker sommarjobb som 14-18åring. 

 

Vart hittar jag dem bästa sommarjobben 2024?

 

På studentjob.se såklart!

StudentJob är en online-jobbportal som kopplar samman studenter och nyutexaminerade med jobbmöjligheter i hela Sverige. StudentJob erbjuder olika jobbmöjligheter inom olika branscher och sektorer, vilket gör det till en utmärkt plattform för studenter och nyutexaminerade att komma igång med sina karriärer.

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera