STUDENTJOB BLOG

Den 16 april stängs anmälan för samtliga universitet och högskolor i Sverige. Det innebär en ny start för många yngre samt äldre blivande studenter, en del på hemmaplan och andra i en helt ny stad. Men var en än väljer att läsa är det många som är i behov av en bostad, vare sig det är en egen lägenhet, kooperativa bostäder eller ett rum i någons hus. Beroende på var i landet du befinner dig – eller kommer befinna dig till terminsstart i höst – är svårigheten att hitta bostad varierande.

Enligt Sveriges Förenade Studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport kan tretton städer inte erbjuda studenter ett boende under höstterminen, medan nio städer kan erbjuda boende inom en månad. Båda siffrorna är större än de någonsin varit förut. Av de städer som nu är rödlistade finns de populära studentmålen Stockholm, Göteborg, Lund, Malmö och Uppsala bl.a., medan något mindre städer som Karlstad, Jönköping, Helsingborg och Borås har gul status. Några av de städer som då är grönlistade, alltså de som kan erbjuda boende inom en månad, är Gävle, Skellefteå, Sundsvall och Västerås. 

Man walking on railway in backlight

Enligt rapporten finns det ungefär endast 14,000 studentbostäder på 93,000 studenter i Stockholms län, vilket säger sig självt är alldeles för lite. Samtidigt kan kötiden i Stockholm pendla mellan 300 dagar och upp till fem år. En del studenter vet sedan länge var de vill studera och kan då ställa sig i kö i god tid, men många har ingen aning om var eller vad de ska plugga, och ansöker till flera universitet utan tanke på bostadsbristen i diverse städer.

Självklart ska en inte behöva gå utan boende i ett halvår, och dessutom inte behöva bortse från ett program som kanske bara finns där det är speciellt svårt att hitta bostad. Utan det är ju någonting som måste ändras, och som tur är så är det många kommuner som jobbar på detta. 

Så vad kan du göra?

Många studentkårer tar upp bostadssituationen i sin hemstad och ger ofta tips på hur en lättast hittar boende där du ska studera. Alla studentkårer har dock en medlemsavgift, men denna pendlar från skola till skola. 

Du kan söka upp den staden du tänker studera i och läsa mer om hur det fungerar där, ofta ger kommunens hemsida bra information om detta och kan länka dig vidare till olika bostadsbolag och fastighetsägare. Exempel på bostadsföretag som finns på flera orter är Willhem AB, BostadshubRiksbyggen och HSB

Du kan också använda dig av t.ex. Blocket eller Kvalster för att hitta allt från förstahandskontrakt av lägenheter till enskilda rum i hus. På Blocket kan du även lägga upp en egen annons där du efterlyser ett boende, och på så sätt bli kontaktad av fastighetsägare eller uthyrare. Var dock noga med att se till att annonserna som hyr ut är seriösa, då det tyvärr förekommer bedrägeri ibland, och skriv aldrig på ett kontrakt innan du sett bostaden!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera