STUDENTJOB BLOG

Har du blivit kallad till arbetsintervju eller gått vidare i rekryteringen, är det dags att börja förbereda dig på djupet inför de frågor som rekryteraren kan tänkas ställa. Du har säkert inga problem att berätta om dina starka sidor eller vad du åstadkommit tidigare och var du vill befinna dig iframtiden. Men en fråga som kan vara svår att besvara, på rätt sätt, är den om dina svagheter.

 

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter?

Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag!

 

I en undersökning besvarade av Sveriges chefer, angav 70 procent att de frågar om kandidaternas svaga sidor under anställningsprocessen. Du som söker jobb kan alltså räkna med att få frågan ”Vilka är dina svaga sidor?”

Hur tacklar man den här frågan på bästa sätt när det man egentligen vill är att framstå på ett så bra sätt som möjligt och visa sig bäst lämpad för jobbet? Att på en arbetsintervju skylta med sina brister vill väl ingen göra?

Ett knep är att inte vända på frågan och få den att låta som något positivt, exempelvis att du är för noggrann eller arbetar alldeles för effektivt. Många som försöker få sina svar att låta bra missar chansen att visa sig genuina och uttrycka god självkännedom. Ett svar som rekryteraren upplever som äkta och sant, visar att den tillfrågade är trygg med sig själv, trots sina svagheter. Att dessutom vara medveten om sina svagheter gör att du kan utveckla dem och kanske till och med få dem att bli din nästa styrka.

Vilka är dina svaga sidor? är en klurig fråga, men bästa sättet att göra en klurig fråga mindre klurig och avskräckande, är att vara väl förberedd. Förutom att noga tänka igenom dina styrkor och svagheter i god tid innan intervjutillfället kommer här fem tips som kan hjälpa dig att besvara frågan:

Girl kicking a boxing bag

1. Svara på frågan

Det säger kanske sig själv att du ska svara på frågorna som ställs till dig. Att undvika att besvara frågan är det sämsta du kan göra. Neka inte till att du besitter dåliga sidor. Det är inte trovärdigt eftersom alla besitter fel och brister - även rekryteraren.

2. Var ärlig

Det bästa är att berätta om dina svagheter, du vinner alltid på att vara ärlig i längden vilket också underlättar för dig ifall du skulle anställas.

3. Vänd inte på frågan

Det är lätt i ivern att vilja visa sig från sin bästa sida, börja beskriva en sämre egenskap som något positivt. Upptäcker du att du gör detta, tänk om och börja om.

4. Var konstruktiv

Det är alltid bra att kunna ge exempel på goda som mindre goda egenskaper och hur du använder dem. Kanske kan du ge exempel på en dålig sida och i situationen den uppstod samt hur du gjorde för att ta dig vidare ur situationen.

5. Belys dina starka sidor

Även om det kan kännas jobbigt att bli utfrågad om sina sämre egenskaper - kom ihåg att du är kallad till intervjun på grund av alla dina goda sidor! Erkänn dina svagheter men var också tydlig med vad du kan bidra med. Kanske har till och med dina svagheter skapat viktiga erfarenheter du kan använda i yrket?

Lycka till med intervjun! Hitta ett jobb redan idag!

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

Registrera dig på två minuter! Vill du vässa på ditt CV ytterligare? Ta hjälp av vår CV mall här nedan.

   

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera