STUDENTJOB BLOG

”Vad ska du göra nu när du är klar då?”

”Vad ger din utbildning dig för jobb?”

Frågor likt dessa duggar tätt i examenstider och ställs ofta precis efter det att orden ”Jag tar examen” har lämnat dina läppar. Du har precis kämpat dig igenom en utbildning som kan ha gett dig en kandidatexamen eller magisterexamen, eller så har du studerat på någon yrkeshögskola eller bara någon fristående kurs. Oavsett utbildning och mängd år i skolbänken så har du lyckats, du har avslutat din utbildning!

Men sedan då? Hur skön känslan än må vara så kan det samtidigt vara en stressande känsla. Vuxenlivet står och knackar på dörren och det är dags att ta av stödhjulen och ge sig ut på arbetsmarknaden.  Enligt mig är det här den riktiga utmaningen börjar. Det är nu du ska ta all den kunskap som du lärt dig och alla de teoretiska perspektiv och begrepp som dina lärare har stått framme vid tavlan och tjatat om, och faktiskt utföra dessa i ett praktiskt och faktiskt arbete. Det är nu som du ska visa att allt plugg faktiskt har gett resultat och att du har något unikt att bidra med på den arbetsmarknad som du vill arbeta på. Du hör ju själv, detta kan stressa upp även den bäste..

Girl on orange bike at harbour

 

Pressen att börja arbeta direkt efter avslutad utbildning kan kännas överväldigande och skrämmande, samtidigt som det känns motiverande och oerhört spännande. Vem ska jag bli? Hur långt kommer jag att kunna gå? Det ska vara kul att ge sig ut på arbetsmarknaden och söka arbete, inte ångestfyllt.

Det största hindret som jag tror att vi studenter måste övervinna är konkurrensfrågan och osäkerheten kring den. Vid en ansökan om ett jobb så konkurrerar vi med människor som kan ha flera års arbetslivserfarenhet inom området och som oftast är äldre och mer rutinerade i gamet.

Skrämmande? Ja. Omöjligt? Absolut inte.

Det gäller som nyexaminerad student att framhäva sina personliga styrkor och poängtera hur din utbildning gör dig mer relevant än de som har mångårig erfarenhet av branschen. Du kanske inte har så många arbetslivserfarenheter att referera till vid en intervju, vilket är förståeligt. Fokusera då istället på erfarenheter och lärdomar från skolan. Hur fungerade du när du hade många tentor och det var stressigt? Hur strukturerade du upp ditt skolarbete och hur kan det appliceras i hur du hade strukturerat upp dina arbetsuppgifter på arbetsplatsen?

Min poäng är, att du inte behöver ha en massa års arbetslivserfarenhet för att landa drömjobbet. Du behöver ha självförtroende. Självförtroende är a och o i mina ögon, är du övertygad om att du är rätt person för jobbet så har du kommit en bra bit på vägen.

Men snälla ni, glöm framförallt inte bort en sak. Det är okej att inte börja arbeta direkt efter examen, det är okej att inte veta vad det är man vill arbeta med direkt. Det går bra att ta ett sabbatsår, resa eller varför inte plugga vidare?

Det är alltså okej att inte veta vad du ska göra. Så länge drivet och självförtroendet är där, så kommer det att lösa sig tids nog!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera