STUDENTJOB BLOG

För mig så har detaljer i min omgivning spelat avsevärd roll i hur framgångsrik mina studietimmar skulle bli.

I slutet av högstadiet märkte jag att jag fick allt svårare att studera i själva skolbänken bland småpratande ungdomar; där man inte kan låta bli att lyssna med ett halvt öra på konversationer. Där hörlurar med musik inte är en självklarhet, karga bänkar med precisionsavstånd och stolsben mot linoleumgolv erbjöd en allt annat än inspirerande miljö.

Elever som trillar in sent på lektionerna, eller andra som högljutt rör sig genom korridorerna på väg till dem.

Det blev helt enkelt för rörigt. 

Eftersom jag hade svårt att hålla fokus i klassrummet blev jag tvungen att lära jag mig att bli disciplinerad i studier på egen hand för att betygen inte skulle bli lidande. Det visade sig att flera detaljer som en inte tror ska ha så stor inverkan kan vara avgörande när motivationen tryter.

Woman pointing at cactus

 

Här kommer då tre av mina största byggstenar för bra studier utanför skolan!  

1. Lägg energi på platsen 
Att hitta en plats där du känner dig till ro och inspirerad till studier är en sådan otrolig skjuts i rätt riktning. Att ta sig tid att prova på caféer eller bibliotek tills man hittar någon med precis rätt volym på bakgrundsbruset, bryggkaffe med gratis påtår och med generösa öppettider är en livräddare för varje student. 
Hitta en favorit, och börja söka dig dit när du har tentaplugg framför dig, och undvik den alltid i fritidssyfte. Gå någon annanstans för att fika med kompisarna, och låt din studieplats vara obefläckad! Det tar inte lång tid tills man automatiskt sjunker in i studiefokus utav ren betingning till platsen. Och förresten - se till att Wi-Fi’t är stabilt.

2. Hitta rätt musik
Jag kan absolut inte lyssna på musik med text på något språk som jag har någon chans att förstå när jag ska försöka läsa eller anteckna samtidigt. Uppmärksamheten hamnar snett och plötsligt inser du att du har läst samma stycke fyra gånger för att du samtidigt försöker att mima till de snabba passagen i ”The Hook” utantill. Tack vare min sambo började jag plugga till soundtrack till TV-spel - kompositörerna har ofta byggt upp musiken på ett sådant sätt att man ska känna sig fokuserad när man lyssnar på den. Gå in på Spotify’s ”Utforska” funktion och titta igenom spellistorna och plocka bland de instrumentala för bäst effekt! Vill man lägga ner extra energi på det så kan man göra en spellista för ”jag-har-tid,-det-här-ska-in-om-en-vecka” musik där det är lugnt och avslappnat, och en mer intensiv ”jag-har-tenta-imorgon-och-jag-har-sju-kapitel-kvar-att-läsa” lista, där det bara är fightmusik ifrån spelen. Filmsoundtrack är också en bra genre! Själv hade en stark period där Braveheart-soundtracken var min go-to-musik – satt och skrev uppsats på Stadsbiblioteket bredvid en dåvarande klasskamrat när denna knackade mig på axeln och med en smått orolig rynkning i pannan frågade; ”…. Är det där säckpipor?”. Mina inte så ljudtäta hörlurar hade också lyckats fånga uppmärksamheten hos våra bordsgrannar. För andras studiero – tänk på volymen.

3. Gör vad som funkar för dig - hur konstigt det än kan vara
Väl känt är att alla har olika studietekniker som fungerar och ger resultat för just dem. För vissa gäller det att läsa och repetera sina anteckningar högt, för andra är det att skriva högar med ”flashcards” – vissa använder sig av dyra appar för att skapa struktur.
För mig så var en liten detalj att använda ”placebobrillor” ett tag. Efter att ha spontanköpt ett par glasögon på Beyond Retro utan styrka, började jag ha dem hemma enbart när jag pluggade inför prov och uppsatser. 
Efter ett tag märkte jag att jag fick bättre disciplin och hade lättare för att hålla fokus under längre perioder när jag hade glasögonen, bara för att jag endast hade dem när jag visste att jag hade mycket läsning att göra. Således föddes ”Placebobrillorna”, som följde mig troget genom inlämning efter inlämning. Hur konstigt det än verkar så fungerade det för mig genom många långa kvällar - jag kände mig av någon anledning smartare helt enkelt. Whatever floats your boat, och allt sånt. 

 

3 people talking


Nyckeln i detta är att liksom alla människor är olika, så är också behoven för framgångsrika studiestunder på egen hand olika. Att lägga ner energi och eftertanke på din miljö och hur du kan vända dessa stunder till någonting positivt är en ren investering i sig själv som student, och även i framtida arbetslivet.

Ta del av tips ifrån andra och prova dig fram själv! Säckpipor och låtsasglasögon fungerar säkert inte för alla, but you won’t know until you’ve tried it.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera