STUDENTJOB BLOG

Efter gymnasiet kan högskolans höga studietempo och tunga arbetsbörda komma som en otrevlig överraskning. Men med rätt verktyg kan du både klara dina studier och värna om ditt välmående. Kort och gott, handlar det om att utveckla en god studievana.

Högskolestudier lägger mycket ansvar på studenten själv. Här handlar det om självdisciplin och egenansvar (suck!). Det blir många långa kvällar framför datorskärmen och trötta morgnar bland högar av kurslitteratur. Paniken stiger i och med att tentan närmar sig, och du har ännu inte mejlat in din inlämningsuppgift.

Lugn! Du behöver inte sitta i flera timmar framför datorskärmen och hälla i dig kopiösa mängder energidrycker för att lyckas på tentan och lämna in uppgiften innan din deadline. Det handlar nämligen inte om hur mycket du pluggar utan hur smart du pluggar. Det handlar om att känna till dina resurser och begränsningar för att utveckla de studietekniker som passar just dig. Det handlar, helt enkelt, om att utveckla en studievana.

Girl looking at laptop in bed in the dark

Hur kan du utveckla en studievana som inte bara hjälper dig att lyckas med studierna men också får dig att må bra och inte kuvas under pressen?

Kom i rätt tankesätt

Det må låta som en klyscha men din inställning påverkar faktiskt dina resultat. Studieprocessen kräver mycket av din energi och koncentration, och det kommer inte funka om dina tankar är någon annanstans. Därför gäller det att komma in i rätt tankesätt, rätt mood, när du ska ägna dig åt dina studier. Att sätta ett mål för dagen och sätta alla distraktioner åt sidan.

Hitta din bästa pluggspace

Under min studietid har jag provat att plugga både hemma och på skolan. Hemma har jag för många härliga saker som stjäl min uppmärksamhet, såsom TV:n, kylskåpet och dammsugaren (städa måste ju man!). Ett fik kan vara för bullrigt och stressigt. Stadsbiblioteket är för kallt och fuktigt. Men tysta rummet på skolans bibliotek passar mig utmärkt för där finns det inga distraktioner och jag kan alltid snacka med mina kursare under pausen.

Det är viktigt att hitta den pluggplats som passar just dina krav och behov. Det är där du ska tillbringa merparten av din tid, och det ska kännas både strukturerat och tryggt.  

Välj din bästa tid

Pluggar du bäst på morgonen eller på kvällen? Själv känner jag att min hjärna funkar som bäst tidigt på morgonen (efter en hel del kaffe), men på eftermiddagen sviktar koncentrationsförmågan och då är det ingen idé att fortsätta. Vilken är din mest produktiva tid? Prova att plugga på olika tider på dagen för att hitta den tid som passar just dig.

Girl laughing while reading in sunlight

Know your limits!

Du kan inte hålla koncentrationen uppe hur länge som helst och pluggar du oavbrutet i flera timmar slösar du faktiskt din tid då resultatet inte blir bättre. Det är mycket mer produktivt att plugga aktivt i två timmar än att sega dig fram i en hel förmiddag.

Ta en paus! Stäng av datorn för dagen och gör något helt annat. Ta en promenad, fika med kompisarna, eller kör ett seriemaraton. Ge din hjärna tid att bearbeta den nya informationen.

Var kontinuerlig

Din studievana är en färskvara. Precis som med träningen måste du aktivt hålla den igång genom att vara kontinuerlig och hålla dig till dina tider och rutiner (dubbel-suck!)

Det må låta tråkigt men efter ett tag blir det lättare att komma igång med studierna. En fast rutin gör att du känner dig mer förberedd och därmed mer trygg. Du behöver inte hetsplugga och ”kötta” inför tentan om du har pluggat regelbundet och strukturerat under terminen.

En god studievana är också något som du kommer att behöva anpassa efter ändrade behov och krav. De rutiner och studietekniker jag hade utvecklat när jag läste ett program funkade inte när jag började på ett nytt program och då fick jag tänka fram nya sätt att plugga och strukturera mina studier. Med tiden och efter en hel trial and error kommer du att utveckla de studietekniker som passar just dig.   

Vill du läsa mer från bloggaren?
Dinara
skriver också om film och böcker på hennes hemsida

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera