STUDENTJOB BLOG

5 tips för att få ihop studentekonomin

Pengar. Det är ett ord som väcker olika reaktioner. En del tycker det är krångligt, andra tycker att det är roligt. När jag hör ordet ”pengar” tänker jag på möjligheter. Låter det konstigt?

 

Låt mig förklara. Vi har alla något vi drömmer om, något vi vill göra. Du kanske bor hemma och vill skaffa ett eget ställe? Eller har du spanat in en gamingdator? Du fattar, det kan vara allt möjligt. Poängen jag vill komma till är att de ofta kostar pengar. Som student brukar man inte ha några enorma inkomster att röra sig med. Då brukar det bli utgifterna man får se över för att få pengar över till dina drömmar. Det kan kännas helt omöjligt att få pengar över, så jag tänkte komma med fem tips som hjälpte mig när jag var student.

  • Räkna ut LPK. De flesta studenter har hört talas om APK – alkohol per krona. Jag vill att du funderar på LPK - lycka per krona. Blir du verkligen lyckligare av alla dina inköp? Eller skulle du kunna skippa något? Det kan vara allt från energidryck dagligen till ett tredje rött läppstift. Det är klart man vill unna sig efter en tenta t.ex., men kom ihåg att alla pengar du lägger på ”onödiga” saker hade kunnat gå till din dröm. Det handlar inte om att sluta ha kul och göra grejer, utan om att ifrågasätta sina val ibland. Tar beslutet om att köpa/göra detta mig närmre eller längre ifrån din dröm?

 

  • Dela boende. Alla har inte möjlighet att bo hemma under studietiden, kan man göra det sparar man ofta en del pengar. För den som inte kan bo hemma under studierna blir det ofta den största utgiften. Se över dina alternativ, kan du vara inneboende på studieorten? Dela lägenhet med en kompis/partner? Hitta ett kollektiv? Bo i studentkorridor? Jag delade själv en etta med en av mina bästa kompisar i några år. Visst kan man tycka att det låter trångt, men vi hade roligt! Och framförallt – det blev billigt som bara den. 

 

  • Lämna kortet hemma. Vi är ändå bara människor, det är inte konstigt att vi lockas till att köpa onödiga grejer. Riskera inte att frestelsen ska bli för stor. Har du mat i köket och busskortet är fulladdat? Jamen, lämna då plånboken hemma så du inte kan lockas att spontanköpa något du inte behöver! Jag vet själv att jag lätt blir sugen på choklad om jag går förbi en kiosk till exempel. Att jag inte har med kortet och därmed inte kan spontanköpa godis varje dag gör både plånboken och min tandläkare glada. 

 

  • Ifrågasätt dina kostnader. Betalar du mer än du borde för mobilabonnemanget? Eller elen? Eller kanske har du flera streamingtjänster du inte hinner nyttja fullt ut? Det finns ett gäng olika tjänster där du kan jämföra priser, såsom Elskling eller Compricer. Se över vad du har för avtal. Genom att byta el- eller bredbandsleveratör skulle du kunna spara mycket. Jag såg nyligen över mitt elavtal och halverade min månadskostnad, galet stor skillnad! Kolla dessutom om det finns speciella erbjudanden för studenter. Studentrabatter är en välsignelse – använd dig av dem. 

 

  • Skaffa fler intäkter. Studiebidrag och studielån är har det flesta koll på. De flesta är nog överens om att det vore skönt att dryga ut studiemedlen lite! Det finns många stipendier i landet, se om du kan ansöka om något. Både online och på bibliotek finns det olika listor på stipendier, samt råd om hur man bäst ansöker om dem. Rensa i hemmet och sälj saker du inte använder. Sist men inte minst – skaffa ett extrajobb! Något av det bästa jag gjorde under min studietid var att jobba. Att ha ett jobb under studierna kommer både ge dig pengar nu och göra att du har erfarenhet den dag du pluggat färdigt. Det kommer hjälpa dig i ditt jobbsökande! Jag hade aldrig kunnat bli verksamhetschef som 22-åring om jag inte hade jobbat under min studietid. 

Där hade vi mina fem tips för denna gång. Hoppas att du känner dig inspirerad och känner att du kan få loss lite pengar till det du tycker är viktigt här i livet. 

Inlägget är ett gästinlägg skrivet av Elin Agorelius, verksamhetschef på Ung Privatekonomi. Vill du läsa fler texter kring sparande så är du varmt välkommen att besöka Ung Privatekonomis hemsida, där vi har både quiz och blogg bland annat. 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera