STUDENTJOB BLOG

Det finns många saker som är tidsödande under din studietid: skriva den där essän som inte ens blir betygsatt, eller se på den där YouTube-videon för många gånger istället för att börja skriva på uppsatsen. Med det sagt, hade det varit skönt med verktyg som hjälper mot andra tidskrävande uppgifter på universitetet.

Transkribering, att omvandla inspelat ljud till text, är en utav de mest tidskrävande uppgifterna. Dock så är det en stor del av kvalitativ forskning, och mer eller mindre alla studenter måste göra det någon gång under studietiden. I många fall är transkription viktigt för att kunna analysera en inspelad intervju. Detta är något som används i flera ämnesområden som psykologi, journalistik, sociologi och företagsekonomi, där expertintervjuer är utförda.

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

Registrera dig på två minuter! Vill du vässa på ditt CV ytterligare? Ta hjälp av vår CV mall här nedan.

   

 

Intervju transkribering

 

Verktyg för Transkription

Även om det finns möjlighet att på ett enkelt sätt ge ljud-eller videoinspelningar till transkriptionsbyråer, transkriberar studenter oftast själva av mestadels ekonomiska skäl. Förutom att du sparar pengar, så får du bättre insikt över din forskning när du själv transkriberar. Att själv transkribera hjälper dig att bli mer familjär med innehållet, dock betyder det även att du måste stirra på din skärm i flera timmar samt lyssna på ljudklippet om och om igen. Om du aldrig har transkriberat innan, så kan det vara svårt och förstå hur omständigt det egentligen är och hur lång tid det tar. Det tar 4 till 6 timmar att transkribera en timmes ljud, beroende på kvalitén på ljudet och hur erfaren du är. Ett transkript för en timmes ljud täcker ungefär 20 till 35 sidor av ett A4 papper. Om du har intervjuat 10 människor med en timmes ljud per person, så tar det 60 timmar att transkribera allting. För att jämföra: På 60 timmar kan du se på de första 7 säsongerna av Game of Thrones, gå till gymmet 45 gånger eller fullfölja ett träningsschema för halvmaraton.

Som tur finns det många verktyg som kan hjälpa dig! Det finns mjukvaror och hårdvaror som snabbar på transkriberingsprocessen och gör det mycket enklare. Men, underskatta inte tiden och ansträngningen som krävs!

Trankribering

Hårdvara för Transkription

Professionella transkriberare jobbar oftast med bra hörlurar och fotpedaler. Dessa är de typiska hårdvara verktygen som används för transkription: fotpedaler gör det enklare att spela upp och pausa ljudfilerna medan du skriver och bra hörlurar gör så att du förstår allting bättre. Bägge verktygen tillåter arbetet att flyta på bättre, och transkriberar du ofta så är dessa verktyg ett måste!

Programvara för Transkription

Det finns för övrigt två olika typer av programvaror för transkription: mjukvara utan och med automatisk taligenkänning (ASR).

Programvara utan automatisk taligenkänning erbjuder en praktiskt redigerare, där du kan ladda upp dina ljudfiler. Sedan kan du använda genvägar för att spela upp ljudet snabbare eller repetera de senaste sekunderna. I de flesta fall är det också möjligt att addera tidsstämplar och talarens namn genom att använda sig utav genvägar. Underskatta inte hur många gånger du måste spela upp och pausa inspelningen för att få transkriptionen. Genvägar kan spara mycket tid, men inte när det gäller skriva ut allting.

Teknologin har kommit en lång väg: det finns också programvaror för transkription som använder sig utav automatisk taligenkänning (ASR), som automatiskt skapar transkriptionen. I dessa skiljs talarna och tidsstämplar läggs till automatiskt. Du behöver inte skriva ut allting längre, utan du behöver endast redigera texten som programvaran skapar på endast några minuter. Automatiska transkriptionsprogramvaror erbjuder även online-redigerare där du kan reglera hastigheten samt spola tillbaka. Den automatiskt skapade transkripten är länkad till ljudet, vilket gör det möjligt att hitta ett specifikt ord eller delar av ljudet direkt. Detta reducerar tiden för transkribering till 1-2 timmar per ljudtimme.

Tips för Transkribering

Här kommer tips för att hjälpa dig transkribera snabbare, oavsett vilket verktyg du använder. De flesta tipsen är säkert ganska självklara, men är nödvändiga för att transkribera mest effektivt.

Tips för transkriberingen

Kvalitén på ljudet

Använd en bra inspelningsutrustning under intervjun om det är möjligt. Det spelar ingen roll om du transkriberar själv, använder programvara för transkribering eller outsourcar din transkription: bra kvalité på ljudet är nödvändigt för alla tre alternativen. På detta sätt kan du förstå obegripliga ord samt att felfrekvensen av automatiska transkription programvaror är mycket lägre.

Transkriptionsbyråer tar oftast extra betalt för ljud med dålig kvalité. Förresten, vilken typ av mikrofon kan också spela en stor roll här! Beroende på hur många som talar och miljön du spelar in på, finns det specifika mikrofoner. För de flesta enheterna får du bästa resultaten om du inte lägger ner enheten på ett bord (speciellt smartphones!) och med en distans på 10 centimeter till talaren. Rum som är tysta är självklart idealt för inspelning och undvik gärna ställen som cafeér och barer där det är överbefolkat.

Undvik att bli störd

Det kanske låter självklart, men konversationer med avbrott är svåra att märka och undvika under än intervjun än du kanske tror, eftersom det är en naturlig del av konversationer. Ha detta i åtanke, du kommer tacka dig själv efteråt.

Unika namn på filerna

Detta kanske låter ännu självklarare, men programvaror och inspelningsenheter tilldelar oftast oklara namn som “spår 1”. För att skilja åt filen på ett enklare sätt, tilldela unika namn på dina filer. Det är ganska irriterande om du av misstag råkar skicka in fel ljud/videofil till en transkriptionsbyrå eller råkar ladda upp fel fil på en programvara. Detta händer oftare än vad du tror!

Tidsplanering

Starta transkriberingen så fort du är färdig med intervjun, och självklart långt innan tidsfristen. På detta sätt är innehållet fortfarande färskt i hjärnan, samt att orden och kontexten är lättare att förstå. Transkribering är tyvärr inte en sak du kan göra snabbt i sista minuten. Även om du skickar in inspelningen till en transkriptionsbyrå som sista utväg, så tar det flera dagar innan du får tillbaka det. Men eftersom du behöver transkripten som en grund för ditt arbete, kommer det förhoppningsvis inte komma till detta ;) 

Raster

Transkribera aldrig för länge i följd. Efter minst två till tre timmar, börjar de flesta att göra mer och mer misstag, eftersom det blir svårare att fokusera på ett så monotont arbete för länge. Ta tillräckligt med kafferaster!

Nuförtiden finns det många sätt att transkribera enklare och snabbare. Beroende på hur mycket ljud du vill omvandla till text och, hur mycket tid och pengar du vill investera, så lär du hitta det rätta verktyget för dig. Även om du ser på transkriberingen som en liten irriterande del av din uppsats eller projekt, så är det lätt att glömma att det konsumerar väldigt mycket tid. Men om du hittar rätt verktyg för dig och följer tipsen ovan, kommer du hantera transkriberingen helt galant!

Amberscript kan du lära dig mer och transkribering och automatisk taligenkänning. Plus, du får även 30 minuter ljud transkriberat gratis!

 

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter?

Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag!

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera