STUDENTJOB BLOG

Hur är det att bo i en studentkorridor?

Funderar du på hur det faktiskt är att bo i en studentkorridor? Det gör nog många blivande studenter och det är ju inte så konstigt eftersom den enda gången i livet man har möjlighet att bo i en studentkorridor är ju trots allt när man är student. Det hör ju nästan till studentlivet!

 

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter?

Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag!

 

Tjej som sitter på en stol

 

Vad är en studentkorridor?

Låt oss först reda ut vad en studentkorridor är. Tänk dig en lång korridor med massvis av dörrar. Innanför varje dörr bor en student, det är oftast ett rum som är cirka 10-20 m² (man får plats med det man behöver, som exempelvis en säng, skrivbord, byrå). Varje studentkorridor har ett gemensamt kök där det också brukar finnas ett matbord som man kan äta vid. I köket är det vanligt att man har sitt eget köksskåp där man förvarar sina egna inköp. Vissa studentkorridorer har även ett rum där man har sitt eget kylskåp. Det brukar också finnas ett gemenskapsutrymme med soffor. Tänk dig ett vardagsrum fast lite mindre. Ibland är det utrymmet kopplat till köket. När det gäller badrum, så är det olika beroende på korridor. Har du tur, så har du ett litet badrum i ditt rum, med toalett och möjligtvis dusch, medan i vissa korridorer, så delar du wc och dusch med dina korridorsgrannar. Nu har du en lite bättre inblick i  vad en studentkorridor är.

 

Varför vill man bo i en studentkorridor?

Vad är det egentligen som får många att vilja bo i en studentkorridor? Till att börja med så är det ju självklart på grund av gemenskapen. Ens grannar blir som en familj, som man kan hitta på roliga saker med, exempelvis ha middagar, filmkvällar eller som man kan gå ut och festa med för att sedan gå hem tillsammans. Denna familjekänsla är extra viktig när man har flyttat till en ny stad och kanske inte känner så många. Då blir studentkorridoren ett sätt att kanske hitta sina första, och förhoppningsvis, bästa vänner. Om du vill vara ifred från från dina korridorsgrannar, för att få lite egentid, så är det ju faktiskt bara att stänga dörren om dej i ditt eget rum. Oftast vill man dock umgås med sina grannar och det är ju just det som är charmen med att bo i en studentkorridor!

Killar som umgås i en studentkorridor

Att bo i ett litet rum

Nej, rummet man bor i är inte speciellt stort, men att bo i ett litet rum, fungerar faktiskt utmärkt ändå! Från att ha bott med sina föräldrar i en lägenhet eller i en villa, så kan jag förstå att det känns lite konstigt att flytta in i ett litet rum, men tro mig, man vänjer sig. I sitt korridorsrum får man plats med allt man behöver som student. Du kunna ha en tillräckligt stor säng och ett skrivbord som du kan plugga vid. Säkerligen finns det även plats för att hänga av sig ytterkläder och plats för byrå eller bokhylla. När man väl tänker efter, så behöver man faktiskt inte så mycket. Så länge du har kläder, sängkläder, pluggmaterial (anteckningsblock, pennor, kurslitteratur) och hobbyprylar, exempelvis som din gitarr, padelracket eller en plantsamlig, så kommer du klara dig galant. Du är ju inte heller bunden till att endast hänga i ditt lilla rum, utan du kan ju ta dig ut i korridoren, köket eller varför inte ge dej ut på en promenad?

 

Vad kostar det att bo i en studentkorridor?

Priset är nog också en betydelsefull anledning till varför flera studenter väljer att bo i korridorer. Så vad kostar det att bo i en studentkorridor? Svaret är att det varierar från korridor till korridor och från stad till stad. Oftast brukar priset ligga mellan 3000-5000 kr. Så hela CSN-bidraget eller en del av CSN-lånet brukar gå till att betala hyran. Många studenter väljer även att jobba vid sidan om studierna och då blir det ännu enklare att betala hyran. Ett gott råd är att du ställer dig i kö till flera studentkorridorer, eftersom då har du flera alternativ och priser att välja mellan, för som sagt så kostar de olika mycket att bo i en studentkorridor.

 

Varför ska jag välja en studentkorridor?

Anledningen till varför du ska välja att bo i en studentkorridor är för att ditt studentliv kommer bli tio gånger roligare. Det finns inget härligare än bo med sina vänner och dela massvis av roliga och galna minnen. Denna tid kommer bli ett minne som du ser tillbaka på som “den bästa tiden i livet”, jag vet att det låter cheesey, men så är det faktiskt. Många korridorsgrannar blir vänner för livet. Man får inte heller glömma bort korridorsfester. Det är precis vad det låter som, en stor fest med alla som bor i korridoren, plus alla era andra vänner. Dessutom är studentkorridor oftast en billigare lösning än att hyra en studentlägenhet. Så på så sätt kan man spara mer pengar eller bara slösa dem på annat, som på en tentaöl eller på hämtmat. Så vad väntar du på? Ställ dig i korridorskö så fort antagningsbeskedet kommer och välj en studentkorridor!

Hoppas att du har fått en bättre inblick i hur det är att bo i en studentkorridor. Läs mer om studentlivet på vår blogg! Ses vi i studentkorridorerna?

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

Registrera dig på två minuter! Vill du vässa på ditt CV ytterligare? Ta hjälp av vår CV mall här nedan.

   

 

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera