STUDENTJOB BLOG

Sommarjobb erbjuder ungdomar en unik möjlighet att ta sina första steg in i arbetslivet och känna på hur det känns att ha lite finansiell självständighet. Ivern att få arbetslivserfarenhet lockar dock till sig en hel del bedragare som är villiga att utnyttja den ungdomliga entusiasmen för att få tag på personlig information eller stjäla pengar.

Att söka jobb är någonting som numera primärt sker via internet, vilket har gynnat bedragare.
De skapar lockande erbjudanden som utlovar höga löner, orimliga förmåner och flexibla arbetstider – saker som helt enkelt är för bra för att vara sanna. I följande artikel går vi igenom några viktiga saker att tänka på för att inte råka ut för bedrägeri när man söker sommarjobb via nätet.

Känsliga uppgifter

Du bör vara vaksam i de fall då en platsannons ber dig lämna ut bankuppgifter, identitetshandlingar eller liknande känsliga uppgifter i ett tidigt skede av ansökningsprocessen.
Riktiga arbetsgivare brukar inte begära information som inte går att hitta på CV:et förrän efter första arbetsintervjun. Du ska såklart också se upp för att lämna ut ditt CV till vem som helst. Ett CV kan nämligen lägga en stabil grund för bedragare som sysslar med identitetsstöld.

När det kommer till kreditkort och bankkort kan du vara säker på att legitima arbetsgivare aldrig frågar efter relaterade betalningsuppgifter, så se till att aldrig ge ut detta. Om du trots allt råkat lämna ut dessa uppgifter, bör du så snart som möjligt spärra dina kort. För att skydda dig mot hemsidor som stjäl information rekommenderar vi att du använder ett VPN. Moderna VPN:er har nämligen realtidsskydd mot skadliga hemsidor. De döljer inte bara din identitet, utan kan också skydda dig mot bedragare. Men hur använder man ett VPN? Det är enkelt. Registrera dig, ladda ned applikationen och koppla upp dig mot en server.

Oproffsig kommunikation

Lägg märke till språket och tonen som används i platsannonsen. Arbetsgivare tenderar att hålla professionell ton och använda formellt språk i sina annonser. Om annonsen verkar vara översatt med Google Translate, har stavfel eller grammatiska fel, så är det en indikator på att det potentiellt kan vara bedrägeri. Här gäller det dock att tänka på sammanhanget.

I vissa fall kan platsannonserna ha goda anledningar till att inte vara skrivna på perfekt svenska, men det är bra att hålla ett extra öga öppet om man märker att man måste läsa om meningar flera gånger. Översättningar kan ibland utföras slarvigt, vilket ger ett oproffsigt intryck. Men kom ihåg att om det är ett internationellt företag så är risken att lokaliseringen inte kontrollerats tillräckligt noggrant hög, så det är inte nödvändigtvis ett tecken på bedrägeri.

Vag beskrivning av jobbet

Någonting som alla lögner har gemensamt är att de ofta saknar sanningens detaljrikedom. Om platsannonsen inte har tillräckligt med information, är vag i sin beskrivning eller ger en stereotypisk beskrivning av jobbet kan du vara ganska säker på att det rör sig om bedrägeri.
Arbetsgivaren, eller individen som skriver platsannonsen, har djup insikt i vad jobbet innebär och bör därmed kunna ge en ingående beskrivning av det. Om beskrivningen inte säger någonting om yrket mer än att beskriva vad som redan är allmänt känt om det, bör man vara på sin vakt.

Ingen arbetsintervju

Nästan alla jobberbjudanden som skippar den konventionella intervjuprocessen är bedrägerier. I vissa fall är fysiska intervjuer omöjliga rent logistiskt, men det bör i så fall åtminstone gå att lösa genom ett videosamtal över nätet. Om kontakten enbart sker via text kan du i de flesta fall ignorera jobberbjudandet. Ingenting kan ersätta informationen man får mellan fyra ögon. För sommarjobbaren bör inte detta vara något större problem. Vanligtvis jobbar man lokalt och får gå på intervjuer. Se upp för arbete som påstår sig enbart vara över nätet.

Generellt sett konstigt beteende

Även om bedragares kompetens skiljer sig ganska kraftigt så kan man vara säker på att det inte är samhällets mest begåvade individer som sysslar med det. Således kommer man långt med ren och skär intuition. Så länge du inte ger ut personlig information det första du gör, alltid frågar närstående om råd och dubbelkollar alla platsannonsers legitimitet med egen efterforskning, så kommer du klara dig bra. Det sunda förnuftet är det bästa skyddet mot bedrägerier.

Ett exempel på en situation som det sunda förnuftet – åtminstone hos majoriteten – skyddar mot, är när det begärs förskottsbetalning för att påbörja anställningsprocessen. Det är ytterst sällan legitima arbetsgivare kräver att sökande ska betala för sina jobbmöjligheter. I vissa fall sker det under förevändning av en indirekt betalning i form av utbildningsmaterial eller något sorts startpaket. Se upp för detta och tänk på att det med största sannolikhet är en strategi för att öka försäljningen av produkter eller helt enkelt lura dig.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera