STUDENTJOB BLOG

Sommaren är här och för många studenter betyder det en intensiv jakt på sommarjobb. Tyvärr utnyttjar bedragare detta och försöker lura unga och oerfarna jobbsökare. Här är tio tips på hur du kan känna igen och undvika jobbedrägerier samt några grundläggande tips om cybersäkerhet.

1. Forska om företaget

Innan du ansöker till ett jobb bör du göra en grundlig undersökning om företaget. Kontrollera deras webbplats, sociala medier och omdömen på nätet för att säkerställa att de är legitima. Företag med en dålig eller obefintlig närvaro på nätet är definitivt en varningssignal, och om du inte hittar någon information om företaget eller om den information du hittar verkar misstänkt bör du vara extra försiktig. Att inte undersöka företaget är lite som att gå på en blind date utan att först googla personen – riskabelt och potentiellt farligt.

2. Var skeptisk till vaga jobbannonser

Riktiga företag brukar ge detaljerade jobbeskrivningar som inkluderar krav och ansvarsområden. Om en jobbannons är vag och saknar specifika detaljer är det mycket
möjligt att det är en bluff. Vaga jobbannonser innebär att du inte vet vad du får och risken är hög att det är något oönskat.

3. Undvik oönskade jobberbjudanden

Om du får ett jobberbjudande utan att ha ansökt om jobbet är det troligtvis en bluff. Seriösa företag skickar inte oönskade jobberbjudanden till slumpmässiga personer. Det är ungefär som att vinna ett lotteri som du aldrig köpt en lott till – osannolikt och högst misstänkt.

4. Betala aldrig för ett jobb

Om ett jobb kräver att du betalar en avgift för utbildning, utrustning eller andra kostnader är det nästan alldeles säkert en bluff. Arbetsgivare ska betala dig, inte tvärtom. Att behöva betala för att få ett jobb är inget annat än bakvänt och ett tydligt tecken på att det är något som inte riktigt står rätt till.

5. Misstro höga löner för lite arbete

Om ett jobberbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen det. Var skeptisk till jobberbjudanden som utlovar höga löner för minimalt arbete eller som kräver minimal till ingen erfarenhet. Höga löner för lite arbete kan jämföras med att bli erbjuden guld på ett silverfat bara genom att vifta med handen, alltså sådant som endast händer på film.

6. Verifiera jobberbjudandet

Innan du accepterar ett jobberbjudande bör du verifiera det direkt med företaget. Bedragare använder ofta falska företagsnamn och e-postadresser för att imitera legitima företag. Ring företaget direkt och fråga om de verkligen anställer för den positionen. Det kan kännas som en extra omväg, men det kan rädda dig från stora problem i framtiden. Ett enkelt telefonsamtal kan göra hela skillnaden.

7. Skydda din personliga information

Ge inte ut personlig information som ditt personnummer eller bankkontoinformation innan du har verifierat legitimiteten hos företaget och jobberbjudandet. Detta bör endast lämnas ut efter att du har blivit anställd. Skydda dina uppgifter som om de vore en skattkista – ge inte nyckeln till någon du inte litar på.

8. Undvik försök till nätfiske

Bedragare använder ofta nätfiske för att lura dig att lämna ut din personliga information. Kontrollera alltid e-postadresser och länkar innan du klickar på dem. Använd gärna ett VPN för att skydda din internetanslutning och din personliga information. Ett VPN gör det svårare för bedragare att komma åt dina uppgifter.

9. Konsultera någon du litar på

Visa annonsen och rekryterarens korrespondens för någon du litar på. De kan upptäcka något misstänkt som du har missat och ett andra utlåtande kan helt klart vara användbart, två par ögon ser trots allt mer än ett.

10. Kontrollera framtida arbetsgivare noggrant

Om du känner någon som redan arbetar för det anställande företaget är det rekommenderat att prata med de personer du känner som är anställda där och ställa frågor om företaget. Om de inte känner till din ”rekryterare” eller om företaget inte anställer för den position du intervjuas för bör du vara extra vaksam.

Grundläggande cybersäkerhet och användning av VPN

När du söker jobb på nätet är det viktigt att tänka på din cybersäkerhet. Använd starka och unika lösenord för olika konton och var försiktig med vilken information du delar. Ett VPN kan skydda din internetanslutning genom att kryptera dina uppgifter och dölja din IP-adress, vilket gör det svårare för bedragare att komma åt din personliga information. Kom ihåg att din säkerhet på nätet är lika viktig som din säkerhet offline.

Vad är VPN

VPN betyder ”Virtual Private Network” (virtuellt privat nätverk) och är en tjänst som skyddar din internetanslutning och din integritet på nätet. Genom att använda ett VPN kan du på ett säkert sätt ansluta till offentliga Wi-Fi-nätverk, skydda dina uppgifter från hackare och undvika geoblockeringar. Ett VPN fungerar som en osynlig sköld som skyddar dig från de faror som lurar på nätet.

Det är viktigt att vara vaksam och försiktig när du söker jobb, särskilt på nätet. Genom att följa dessa tips kan du minska risken för att falla offer för jobbedrägerier. Glöm inte att använda ett VPN för att skydda din internetanslutning och dina personuppgifter. Förbered dig på bästa sätt och lita på din magkänsla när något känns fel. Lycka till med jobbsökandet och håll dig säker!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera