STUDENTJOB BLOG

 

Har du just kommit in på din första högskoleutbildning? Kanske ska du också flytta hemifrån för första gången? Det kommer förmodligen att vara väldigt roligt, men också ganska jobbigt. Sannolikt blir dina första boenden kortvariga, att släpa otympliga väskor och lådor på kollektivtrafik och i regnrusk hör till. Du kommer att behöva saker som du inte kunnat förutse, det räcker sällan med två turer till IKEA och du kommer också att tro att du behöver en massa saker som bara kommer att samla damm i ett hörn eller en flyttkartong. Utöver allt flyttande gäller det också att göra sig hemmastadd på universitet, klara sig igenom nollningen, få i sig något annat än falafelrullar och öl, se till att ha rena kläder på lager och klara en tenta eller två. Sen måste ju CSN räcka också. Kort och gott, det är körigt. Här är lite blandade tips utan någon rikig ordning, men förhoppningsvis hittar du lite som kan vara till nytta.

Det första steget, i alla fall om du inte pluggar i din hemstad är att fixa boende. Har du fått studentbostad, grattis, allt blev just lite enklare. Läser du det här i Juni, börja leta i förväg, lite framförhållning underlättar. Kolla blocket, försök hitta lokala sidor för andrahandsboende på din studieort och ställ dig i bostadsköer. Läser du det här i Augusti och saknar bostad, gör likadant, men nu har du bråttom. Det brukar ordna sig, men du får kanske kompromissa med såväl pris som komfort. I många fall kan du ju bo en bit bort, men då får du kanske räkna med att sova på soffor och golv lite då och då.

Måste du flytta, ta en taxi. Du struntade ju ändå i att gå ut igår för att du skulle bära grejer hela dagen, så du har ju sparat 300 spänn av ditt studielån. Bor du i Lund eller Malmö är det dessutom ganska billigt. Bor du i Stockholm, tough luck, men med din boendekostnad lär du ju ändå ha ett extrajobb, annars kan du ju alltid hitta ett här.

När det gäller att hantera nollningen beror det ju på vad du ska läsa för något. Roligt är det i stort sett alltid, och det är bra att gå på så mycket som möjligt. Men vissa nollningar kan vara väldigt långa och intensiva, typ ingenjörsnollningen, då kan det vara läge att hitta en lagom taggad fadder och försöka få lite tips på vilka aktiviteter som är bra. För att gå på allt kommer att slita på dig och dina studieresultat.

Träffade du några som var schyssta första dagen, ingen big deal, det här kommer nog bara att vara dem du hänger med hela din studietiden och förmodligen resten av ditt liv. Träffade du inte några som var schyssta första dagen, ta det lugnt, nästan alla är nerviga i början och det tar ofta lite tid att hitta rätt. Sen finns det många andra sammanhang i studentlivet, typ korridorer och föreningar.

Håll ögonen öppna efter gästföreläsningar från företag och föreningar! Ofta bjuds det lunch, och om du inte kommit in i att ta med dig matlåda varje dag, vilket du knappast har om du inte pluggat ett par månader (eller år), är det ett bra sätt att spara några hundra första månaderna.

Ett till tips, mossigt kanske, men så får det vara. Se till att komma igång med studierna på en gång. Under nollningen är det lätt att få intrycket att universitet inte handlar om att plugga utan att roa sig och bygga kontakter. Men det är ju bara delvis sant. Att se till att hänga med hyfsat i början kommer att betala sig senare oavsett vad du studerar.

Lär dig att laga mat. Att få i sig lite riktigt käk ibland betyder mycket, både för humöret och plånboken. Det är dessutom ett bra sätt att visa framfötterna om du någon gång vill imponera lite. Det finns studier som visar att människor tycker om dem som de äter med lite mer, någonting med gruppens överlevnad och stenåldersmänniskor du vet, så passa på. Vi kommer att fylla på med våra favoritrecept här, så håll koll för billig och god studentmat.

Våga hoppa på en utbildning även om du inte är säker, visar det sig vara fel kan du alltid byta. Du kommer alltid att ha lärt dig något nyttigt och fått insyn i hur universitetslivet fungerar. När du börjar din andra utbildning blir det lättare. Att börja med att ta en kurs och sedan hoppa på ett program kan också vara en bra väg, på det sättet får du pröva på studentlivet och får en tydligare bild av vad olika utbildningar är.

Inser du att du hamnat på ett program du inte trivs på, byt! Det finns något som kommer att passa dig, åtminstone hyfsat. Men det är heller inte hela världen, när du väl börjar arbeta kommer din yrkesroll att forma sig efter dig, så du är inte helt fast i det du studerat.

Har du en kinkig tvättstuga? Det är svårt att få lediga tider, den stänger vi 21:00 och en tvättmaskin är alltid paj? Det går alltid att köpa rena kläder om det krisar, eller tvätta i handfatet. Det är kanske inte att föredra, men det kan vara svårt att ha struktur och rutiner i början.

För att spara pengar, håll koll på andrahandsbokhandlar eller möjligheter att köpa din kurslitteratur av äldre studenter. Ofta är äldre utgåvor okej. När du är klar med en kurs kan du ju sälja vidare dina böcker. På det här sättet kan du med lite vilja spara ett par tusenlappar per år.

När du varit på plats ett par månader. Fundera på om du ska engagera dig i något? I utpräglade studentstäder som Lund och Uppsala erbjuder nationerna goda möjligheter att bygga CV, hitta ett sammanhang utanför studierna (typ) och att ha väldigt roligt. Det finns även studieråd, PR-utskott och näringslivsdagar att engagera sig. Alla dessa aktiviteter har mycket erbjuda och kan visa sig viktiga när du söker sommarjobb (att säga att du jobbat i storkök hjälper om du ska jobba på restaurang) eller när det blir dags för ditt första jobb efter examen!

Till sist. Allt går inte att förbereda sig för, det kommer att bli fel, det kommer att vara jobbigt och om det blir så att du måste ringa hem till föräldrarna eller en gammal vän och be om hjälp kan vi, tyvärr, garantera att du inte är den första.

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera