STUDENTJOB BLOG

En snackis som gått i några år nu och som vissa av oss ställs inför varje gång det är dags att skriva CV - tv-spel är det okej att ta upp? Det finns inga självklara svar, det mesta handlar om hur du väljer att lägga upp det. Att du spöar polarna på FIFA eller att du lagt ner vansinnigt många timmar på the Sims (det har vi alla, inget att skämmas över) är nog inget att skriva. Men spel som kräver samarbete eller andra viktiga egenskaper kan vara värda att ha med. Du måste dock kunna visa upp att du tagit med dig erfarenheter som är relevanta för det jobb du söker. Här är tre spel och exempel på hur du kan använda dina erfarenheter därifrån på ditt CV.


World of Warcraft
World of Warcraft är det spel som det oftast talas om i dessa sammanhang och som öppnade möjligheten att nämna spelande på sitt CV. Att ha koordinerat grupper på 40 personer från olika länder är en utmaning som de flesta inser kräver skicklighet. Det är dock viktigt att du har gjort sådant som går att visa att det har relevans för ett arbete, att du klarat av att grinda (nöta) dig upp till högsta leveln eller att du är väldigt tekniskt skicklig betyder sannolikt inte så mycket. Om du söker ett jobb där grupper från olika kontor och/eller länder ska lösa uppgifter på distans inom till exempel IT, kan det vara relevant att notera att du varit raid leader eller dylikt på ditt CV.


I takt med att vår Guild (mitt nätverk av spelare jag samarbetat med) växte och tog sig an större utmaningar växte mitt ansvar. Jag var huvudansvarig för rekryteringen av nya medlemmar och skötte en fjärdel av medlemmarna när vi gjorde uppdrag för 40 personer. Att koordinera spelare från hela världen via Team Speak (som skype för stora grupper) har stärkt mina kommunikations- och ledarskapsförmågor. Jag är van att prata på engelska för att lösa komplexa uppgifter i stora grupper och att gör intervjuer via Skype för att bedöma potentiella rekryter.


Kerbal space program
Ett av Elon Musks favoritspel, Kerbal space program (KSP) sköter du ett rymdprogram och har ansvar för budget, raketdesign och att styra dina skapelser. Du tar ditt rymdprogram från att skjuta en enkel raket 400 meter upp i luften till att besöka (förutsatt att du är jäkligt duktig och investerar en del tid) planeter i yttre delarna av solsystemet. Det är en utmanande och påfrestande resa med mycket känslor. Första gången du får en satellit i omloppsbana kommer du att vara så stolt att du vill berätta det för alla, första gången du landar på en måne riskerar du att få existentiell ångest blandad med upptäckarlust och det är en kick som får dig vilja fortsätta spela och klara nya utmaningar som är svår att hitta i andra spel.

Satellit i omloppsbana


Utöver det visuella (svårslagna soluppgångar när du befinner dig i omloppsbana) och det tillfredställande i att se sitt rymdprogram växa så är fysiken i spelet väl genomarbetad. Det är mycket att tänka på när du designar dina raketer och det ger en bra uppfattning om mekaniken bakom omloppsbanor och svårigheterna när det gäller att resa i rymden. Det finns också en version av spelet specialanpassad till att användas i utbildningssyfte för STEM (science, technology, engineering, mathematics) studenter. Med sin lite mer nischade inriktning kanske det här spelat bara bör nämnas om du söker jobb inom rymd- eller fordonsindustrin, eller möjligen som matematiker. Men som sagt det mesta beror på din pitch.



Jag har spelat mycket Kerbal space program och är van att jobba metodiskt för att förbättra mina designer och att optimera mina fordon utifrån det mål de ska uppfylla. Det har också ökat min förståelse för sfäriska koordinatsystem, och jag är nu van vid att arbete med dessa praktiskt och inte bara teoretiskt.

Civilization
En av de mest välkända spelserierna i världen. I civilization-spelen tar du din civilisation från det att de precis blivit bofasta till slutet 2000-talet. Under tiden styr du rikets forskningsprogram, eventuella arméer och planerar dina städer. Det storskaliga strategispelet kräver god planering, förståelse för hur din civilisation utvecklas och lämnar utrymme för att forma historien på ditt eget sätt. Det kräver mycket noggrannhet och att du kan hålla koll på det som händer i hela ditt rike. Kanske svårare att koppla till din jobbansökan, men möjligen om du vill bli revisor eller ska jobba mycket med planering och strategier, men bör kanske framförallt spelas för att det är roligt! Hade du varit en stor schackspelare hade du förmodligen skrivit upp det, och därför tycker vi att även Civilization kan förtjäna att vara med på ditt CV.

Strategispelet Civilization V har stärkt mitt analytiska tänkande och jag är van vid att prioritera mellan olika delmål för att nå ett så gynnsamt resultat som möjligt. Spelet kräver även att man är förutseende, noggrann och har en bra uppfattning om många skeenden och kan beräkna konkurrenternas drag.


Till sist, tänk på vad det är för arbetsplats du söker till. Många uppfattar fortfarande spel som något slappt eller skadligt, och de kanske kommer läsa in att du är omogen eller oroa sig för att du ska spela på arbetsplatsen. Det är också tänkbart att den som läser ditt CV är en välbevandrad gamer och kommer att kunna syna det du skriver, så se till att inte ljuga. Det är knappast en merit som förtjänar mycket uppmärksamhet, så ha det på slutet i din övrigt/intressen-kategori!

Dela den här artikeln

Populära inlägg

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera